Календар подій

 
4
5
6
8
11
12
13
14
19
20
23
26
27
29
 
 
 

Гурманські секрети від класиків літератури

16.10.2024

Щорічно 20 жовтня кулінари всього світу відзначають своє професійне свято, яке заснував конгрес Всесвітньої асоціації кулінарних співтовариств у 2004 році. Ця організація налічує 8 мільйонів членів. До цієї дати для студентів ДНЗ «Херсонське вище професійне комерційне училище» працівники відділу соціокультурної діяльності Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б.А. Лавреньова провели письменницьку кухню «Гурманські секрети від класиків літератури» на платформі Google Meet.

У нашій свідомості видатні діячі минулого вже давно перетворилися на бронзові пам’ятники собі самим. Але насправді великі письменники були, в першу чергу, звичайними людьми – такими ж, як ми самі. У цьому легко переконатися, ознайомившись з кулінарними вподобаннями великих українців. Під час заходу студенти   дізнались про улюблену їжу Тараса Шевченка, Івана Котляревського, Миколи Гоголя та  про кулінарні традиції родин Франків, Коцюбинських, Косачів.

Вони довідалися також про смачні описи українських автентичних страв, які можна знайти в літературі: від ситної домашньої їжі до вишуканих частувань. Зокрема, розглянули гастрономічні сцени з «Енеїди» Івана Котляревського, «Вечорів на хуторі біля Диканьки» Миколи Гоголя та інших відомих творів. Також було представлено улюблені рецепти самих письменників, які надихали їх на створення  шедеврів.

Цей захід дозволив студентам  не лише заглибитися в  українську літературу, а й поглянути на кулінарію з нового боку — через призму творчості видатних письменників.