Чарівна атмосфера зароджується на початку грудня. Цей період нагадує данцям про наближення зимового дива. Головну лісову
красуню встановлюють у столиці Данії – Копенгагені. На Ратушній площі її вогні запалює мер міста. По всій країні відкриваються численні ярмарки та ринки. За чотири тижні до святкування у перший вихідний (останній день листопада чи 1 грудня) розпочинається адвент. «Adventus Dominus» у перекладі з латини «пришестя Господа» час покаяння та молитви. Діляться на чотири етапи підготовки до урочистостей. Перший починається з вибору головного атрибуту – пухнастої ялинки. Для прикраси столу обов'язково купуються ялинові гілки, мох та свічки. Цього дня запалюють
велику свічку із 24 поділами. Щодня вона має горіти до певної позначки. Чим менше їх залишилося, тим ближче свято. У другий адвент прибирають будинок, готують вина та напої. У великих кількостях випікаються різдвяні солодощі печиво з імбиром, пончики, пряники.Третій присвячений приємним турботам. Цими днями жителі Скандинавії купують подарунки для рідних та близьких.23 грудня – четвертий, останній. Цей день проводять із сім'єю. Увечері готується різдвяна страва – рисова каша на вершках із додаванням ванілі. З гарячим вишневим соусом, її подають наприкінці святкової вечері.За місяць до свята вулиці, парки, будинки, магазини вбираються у святкову атрибутику. Мільйони вогників на гірляндах та лампах висвітлюють вечірні вулиці. У повітрі витає запах кориці та мигдалю. Вітрини торгових точок прикрашені ялинковими іграшками, гномиками, оленями. У казкове вбрання одягаються будинки. На двері вішають вінки, виготовлені з ялинових гілок, із золотими шишками та червоними ягодами.Фасади прикрашають підвісками із зірок та сердечок. На підвіконнях горять свічки. У дворах встановлюють інсталяції Юлемандена, що світяться, з оленями.
В оформленні домінують національні кольори червоний та білий. Про те, як у Данії святкують Різдво, розкаже оформлення кімнат. Важливим елементом виступають гірлянди, свічки та штучний сніг. Окремий простір у будинку відведено для ялинки. Як правило, вона має бути великою, пухнастою, прикрашеною персонажами данського казкаря. Олов'яний солдатик, сріблясті калоші щастя, русалонька, лебеді нагадають дорослим про далеке дитинство.Колірна гама декору дозволяє використовувати два відтінки. Повторюючи традиції в оформленні будинків, квартира може бути прикрашена червоно-білими, зелено-золотими тонами.
Традиція дарувати подарунки – невіддільна частина свят у Данії. У казках Ганса Християна Андерсена багато сюжетів присвячувалися зимовому чаклунству. Створення святкової атмосфери неможливе без обміну подарунками. Цьому звичаю данці приділяють багато уваги. З XVIII століття країни Скандинавії з Німеччини прийшла традиція
дарувати саморобні солодощі. Напередодні Різдва пряникові та марципанові фігурки красиво упаковують та обмінюються ними за святковим столом. Сюрприз під ялинку вибирають з урахуванням віку – дитині чи дорослій. Діти зазвичай заздалегідь пишуть записки з побажаннями, які втілюють батьки. Традиції Різдва у Данії нагадують звичаї інших країн, де відзначають зимове католицьке свято. Віддати данину ритуалу є важливою частиною цієї події. Свято починається, коли згоряє остання свічка на Адвент-вінку.Сплетене з ялинових гілок кільце з червоними стрічками прикрашають чотирма свічками. Почергово їх запалюють щонеділі грудня. Інша місцева традиція – надсилати індивідуальні листівки із печаткою. З 1906 року штампи набули широкого застосування у всій Європі. У списку різдвяних обрядів у Данії – задобрити гнома (у нашій культурі домового). Щоб відвести лихо від будинку, йому відносять на горище ложку з кашею.Традицією, яка знаменує початок свята, виступає гра в пакунки. Розвага влаштовується після вечері між гостями та господарями будинку. Кожен приносить дешеві подарунки, попередньо загорнуті в
барвистий папір.Пакунки викладають на стіл, після гравці кидають кістки. Виграє той, хто протягом 2 хвилин забере усі подарунки. Дітям існує окремий звичай. Маленьким датчанам дарується адвент-календар з осередками, що позначають конкретну дату. Щодня у них підкладаються солодощі, сюрпризи. Так триває до 25 грудня. Важливим етапом того, як у Данії святкують Різдво, є кухня. На
святковій вечері данці відбивають звичаї країн Скандинавії. Першим на стіл подається запечена качка у соусі. В окремих випадках готують свинину. Також святкове меню доповнює Вальдорфський салат, відварена картопля. Хазяї організовують юлефрокост – подачу холодних, теплих закусок на основі оселедця. Важливий елемент подається наприкінці свята. Це десерт рисаламанде. Готується він напередодні Різдва, що символізує новий життєвий етап. На дно страви кладеться мигдальний горіх. Після закінчення вечері по ньому визначають короля та королеву урочистості.Додатково на стіл ставиться юлькухен – пиріг зі здобного тіста із родзинками, цукатами. До нього подаються карамелізовані яблука, мигдалеві пряники, марципанові цукерки.
Зі спиртного на святі віддають перевагу глег – скандинавський глінтвейн. Виготовлений на основі вина, спецій, горіхів, він традиційно подається до солодкого столу. У Данії напій подають із полуничним мармеладом, булочками із родзинками. Традиційна сімейна вечеря, подарунки, розваги створюють особливий колорит скандинавського народу. Справжнє Різдво в Данії можна побачити лише відвідавши цю чудову країну.