Календар подій

 
 
 
 
2
3
5
7
9
10
12
16
17
25
26
27
28
29
30
 

Смак колоритної Греції

02.12.2021

Кухня Греції є однією з найкорисніших у всьому світі. В її основі – овочі, морепродукти, козлятина та баранина. Свинина та яловичина менш поширені у традиційній кухні, оскільки місцеві жителі країни не могли розводити великої рогатої  худоби через особливості ландшафту. Греція є батьківщиною оливкової олії, вона додається практично до всіх страв, надаючи їм винятковий смак. Оливкова олія є одним із основних продуктів у грецькій кухні. Підкреслити смак оливкової олії як приправи допоможе лимон, він також додається до багатьох страв.  Особлива увага в країні приділяється спеціям. Серед найпопулярніших – м'ята, орегано, кріп, лаврове листя. У більшість страв також додається цибуля та часник, вони надають їжі більш виражені смакові відчуття. 

    

Стравою, з якою в нас асоціюється грецька кухня, є «сільський салат», більш відомий серед українців як «грецький салат». До його складу входять помідори, огірки, цибуля, солодкий перець, кубики фети і чорні оливки, заправлені оливковою олією, сіллю та орегано. Як правило, грецький салат подають у глибокій мисці та не перемішують перед подачею на стіл. Важливе місце в раціоні харчування греків посідають риба і морепродукти. У Греції ви знайдете величезну різноманітність страв із усіляких мешканців моря: креветок, кальмарів, восьминогів, крабів, мідій, устриць, омарів тощо. Запечену або смажену рибу за традицією подають із чудовою підливою, що складається з оливкової олії масла і лимонного соку. Згідно з грецькими звичаями, відвідувачеві таверни надається можливість (і завжди вітається) зайти на кухню і вибрати вподобану рибу або будь-який інший інгредієнт, який потім для нього приготують, щоб виконувати всі побажання клієнта. З особливим розмахом готують дари моря в «псаротавернах» (рибних ресторанах), більшість з яких, як правило, розташовані безпосередньо, на морському узбережжі.

    

Грецькі закуски відрізняються простотою, часто вони готуються на основі йогурту або сиру і подаються із хлібом. Культовим грецьким соусом і одночасно закускою є дзадзікі, які готують з густого йогурту, оливкової олії, лимонного соку, свіжого огірка, кропу, часнику та м’яти. Зазвичай в дзадзікі обмокують хліб, шматочки овочів, м’яса і морепродуктів (особливо гірос, сувлакі чи смажену рибу). В тавернах варто замовити саганакі – традиційну сирну закуску, яка смажиться на сковороді в оливковій олії або запікається на грилі. Для виготовлення саганакі можуть використовувати різні сири, наприклад, кефалотірі, фету або халлумі. В деяких закладах до саганакі під час смаження додають креветки і мідії. Готова страва подається зі скибочкою лимона і з хлібом. Одним із улюблених м'ясних страв греків є сувлакі (баранячий або свинячий шашлик), а також інші м'ясні ласощі, приготовані на рожні або вугіллі. Дуже популярні трохи підсушені або прикопчені свинячі ковбаски луканіко, які приправляють фенхелем та апельсиновою цедрою. Нерідко луканіко подаються як закуски, нарізані шматочками і смажені, іноді із смаженим сиром або будь-яким іншим гарніром.

  

Особливе місце займає мусака, яка виникла в Греції під час турецького панування. Грецька мусака складається із запечених шарів баранини, баклажанів, помідорів і білого соусу бешамель. Іноді в мусаку додають кабачки, картоплю або гриби. Також від османів у грецький кухні з’явилися кефтеси – фрикадельки з баранини, бурек – тісто, яке начиняють рубленим м’ясом, овочами або сиром, та долма (долмадакія) – маленькі голубці з виноградного листя, начинені рисом і баранячим фаршем. Перші страви (бульйони і супи) в Греції не користуються великим попитом. Мабуть, через спекотний клімат країни. Втім, в традиційних грецьких тавернах можна знайти серед пунктів меню бульйони або суп-пюре. Популярним і буденним супом вважається «фасолада» – квасолевий суп, приготовлений за традиційним рецептом, а також «факес» – улюблена всіма греками сочевична юшка. Крім того, в Греції з великим задоволенням їдять рисовий суп, зварений на курячому бульйоні, з додаванням збитого яйця і лимонного соку («котосупа ме авголемоно»), а також «врасто» – яловичий суп. Популярними грецькими закусками є каламаракія (смажені кальмари, які подають у томатному соусі), калокіфакія (підсмажені у клярі кружечки цукіні), мелідзаносалата (салат із запечених баклажанів, приправлених часником, лимонним соком, олією та петрушкою), спанакопіта (солоний пиріг зі шпинатом, фетою, цибулею, яйцем та прянощами), тиропіта (солоний пиріг з м’яким сиром, зазвичай мізіфрою). До смаженої риби традиційно подають соус скордалія, який готують з подрібненого часнику, волоського горіху, мигдалю, олії, ікри тріски, картопляного пюре або розтовчених сухарів. Говорячи про традиційну грецьку кухню, неодмінно слід відзначити чудові кондитерські вироби, ароматом яких наповнені вулиці міст Греції. Парадоксально, але де б ви не знаходилися, на будь-якій вулиці можете озирнутися – і перед вами обов'язково виявиться якась таверна, закусочна, кафе, кав'ярня або бар.  На десерт в грецькій кухні прийнято подавати яурті (місцевий йогурт з медом або варенням), галактобуреко (солодкий крем, запечений між двох шарів тіста, политий медовим сиропом з ароматом лимону), каридопіту (пиріг з горіхів, вимочений у солодкому сиропі), лукумадес (пончики в меді, посипані пудрою з кориці), мілопіту (яблучний пиріг, посипаний цукровою пудрою), пастелі (зернові батончики з кунжутом, горіхами та медом) або кураб’єдес (солодощі з мигдалем, присипані цукровою пудрою).

    

Варто згадати, що греки не люблять їсти на самоті. Тут застілля триває не одну годину, адже будь-яка грецька трапеза супроводжується тривалими бесідами. Можна сказати одне: греки їдять, щоб спілкуватися, а не тільки для того, щоб існувати.

    

Кали орекси (καλή όρεξη) – приятного аппетита!

 

X