Календар подій

 
 
 
 
2
3
5
7
9
10
12
16
17
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Різдвяна кухня та традиції Німеччини

Різдво або Свята Ніч в Німеччині проходить спокійно, в колі сім'ї. Традиційно в цей день заведено одягатися в червоні та темно-зелені кольори. Зелений колір символізує надію і вірність, а червоний колір — кров Христа. Для прикраси вулиць і будинків використовуються в основному червоні та золоті кольори.
Головні символи Різдва в Німеччині — ялинка і різдвяний фестиваль. З листопада (11 числа 11 місяця об 11 годині 11 хвилин) і до самого передодня Різдва вся Німеччина веселиться на головних площах міст і доглядає подарунки на різдвяних ярмарках. Кожне місто має власні звичаї, але по всій країні атрибутами свята є сувенірні лускунчики, смажені каштани, печені яблука, імбирні пряники та — горіхово-імбирний пиріг в шоколаді. На різдвяних ярмарках продають глінтвейн — гаряче червоне вино зі спеціями, яку готують в кафе або на вулицях на відкритому вогні. Німецький глінтвейн може бути й слабким, і міцним — з додаванням коньяку, рому і міцних настоянок на травах.
Інший міцний різдвяний напій - «вогненний зуб». У великому чані готується пунш, над ним встановлюється великий цукровий «зуб», просочений ромом, підпалюється і, плавлячи, стікає рідким полум'ям в пунш, де продовжує горіти.
Раніше в Європі було заведено постити до Різдва, зараз цей звичай зберігся тільки в Православні церкви. У Німеччині та деяких інших католицьких країнах залишився лише відгомін поста — календар адвент. Спочатку цей календар складався з 24 маленьких віконець, які по одному відкривали кожен день аж до Різдва і знаходили за ними картинки на біблійні теми. Сьогодні такі календарі дуже полюбляють діти, тому що приховують в собі фігурки з шоколаду або цукерки.
Ще один символ Різдва в Німеччині «Різдвяна зірка». Це кімнатна рослина молочай прекрасний, пуансетія. Вона розквітає у грудні й має яскраво-червоні квіти, схожі на зірки.
Святкування в переддень Різдва (24 грудня) починається після обміну подарунками. На різдвяний стіл в Німеччині заведено подавати рибу (коропа або лосося) - стародавній символ християнства — і багато різноманітних закусок. Напередодні Різдва також пригощаються домашнім печивом, пирогом і ігристим вином. Традиційно для «святої вечері» готувалося 7 або 9 страв, а перевага віддавалася насінню, злаків і іншим продуктам, які уособлюють нове життя: ікра, яйця, мак, боби, горох, пшениця. Пшеничні каші на молоці з маслом і медом приписували магічні властивості. До речі, є думка, що приказка «мало каші їв» означає невелику кількість років, а значить, і невелика кількість різдвяних каш.
Основною різдвяною стравою в Німеччині, як і в багатьох інших країнах, вважається гусак. Для різдвяних страв використовуються птахи, яких тримали в тісних вольєрах. Їх м'ясо ніжніше, ніж у тих, яким дозволяється пастися вільно. На Різдво гусака фарширують, запікають і подають з винним соусом. Кожен ресторан і кожна сім'я мають свої рецепти приготування різдвяного гусака; найпоширеніший спосіб — запікання гусака з яблуками й чорносливом. Наступний за популярністю — смажений гусак з галушками.
Альтернативою або доповненням до різдвяного фаршированого гусака в Німеччині вважається свинина з квашеною капустою. Вважається, що це блюдо приносить здоров'я і щастя в майбутньому році. До головної страви зазвичай подається гарнір (картопля або овочі) і овочевий салат. У деяких районах Німеччини з недавнього часу заведено подавати до різдвяного столу м'ясне фондю; в деяких — білу ковбасу або сир.
Багато різдвяних рецептів збереглося в Німеччині в незмінному вигляді з часів середньовіччя і язичництва. У дохристиянську епоху германські народи святкували зимове сонцестояння, що припадає приблизно на той же час, що і Різдво. Не дивно, що багато стародавніх святкових страв перейшли в розряд «різдвяних» і придбали новий сенс, не змінивши рецептури.
У 14 столітті невідомий кухар з Дрездена придумав штоллен — різдвяний пиріг, нагадує немовляти в пелюшці. До складу цього пирога входять родзинки, мигдаль, ром, цедра апельсина і різні прянощі: ваніль, аніс, кориця. Зверху пиріг рясно посипається цукровою пудрою. Штоллен прийнято є в перший день Різдва і протягом декількох днів після нього. Він має суху щільну структуру і густий аромат. Краса цього пирога в тому, що він стає ще смачніше на наступний день і ідеально підходить до ранкової кави. У сучасній Німеччині різдвяний штоллен — символ свята і «візитна картка» різдвяних ярмарків.
Перед Різдвом, кожен раз в різних містах проводиться Свято штоллен. У 2000 році був виготовлений найбільший штоллен - 4200 кг.
Різдвяний штрудель також є традиційною стравою на різдвяному столі. «Штрудель — він завжди штрудель» - могли б подумати ви. А ні — для різдвяної вечері він трохи модифікується. Зовні різдвяний штрудель від звичайного мало чим відрізняється, вся різниця в інгредієнтах.
Крім звичних яблук і родзинок до складу начинки входять ще фініки або кедрові горішки, що надають цьому десерту більш пряний аромат і більш терпкий смак.
Інша типово німецька різдвяна прикраса столу — пряниковий будиночок — з'явилася в 18 столітті. Приблизно в той же час з'явився і яблучний штрудель, витіснив ранні види обрядової випічки на сході Німеччини.
Сьогодні випікати пряники в Німеччині починають з початку грудня. Солодощами прикрашають ялинку; їх заведено дарувати один одному перед Різдвом. Діти в Німеччині вірять, що смачні подарунки їм приносить немовля Христос, і називають їх «Христовими вузликами». Багато німецьких господинь радують своїх дітей різноманітністю різдвяних пряників: ялинками, гномами, зірочками та іншими кумедними фігурками з різними смаками. Щоб спорудити пряниковий будиночок, необхідно провести на кухні не одну годину, тому діти із задоволенням спостерігають за процесом і допомагають у міру сил.
Імбирний пряник — сама ароматна різдвяна випічка в Німеччині. Саме так пахне німецьке Різдво і всілякі різдвяні ярмарки.
Чого тільки не зустрінеш на ярмарках: пряникові будиночки, чоловічки, зірочки, янголята, баранці, пастухи й багато, багато іншого. Пряниковий будиночок, напевно, знайомий кожному з нас по знаменитій казці братів Грімм «Гензель і Гретель» - своєрідне уособлення безтурботного дитинства. Не тільки передріздвяний період не обходиться в Німеччині без імбирного печива, але і Різдвяна вечеря. Багато сімей самі печуть імбирних чоловічків, роблячи з цього своєрідний домашній ритуал єднання, адже Різдво — сімейне свято. Однак навіть ті, у кого немає часу, без цього символу свята не залишаться — благо на кожному ринку є великий вибір!
На різдвяний стіл обов'язково подається велике блюдо з горіхами, яблуками й пирогами, спечений за тиждень. Ці частування глибоко символічні: яблуко нагадує про дерево пізнання добра і зла; горіхи в шкаралупі означають подолання труднощів на шляху до таємниць життя.
Святковий настрій в Німеччині зберігається ще 12 днів після Різдва, до Дня Трьох Королів (6 січня). У цей день діти ходять по домівках і співають пісні, а дорослі пригощають їх цукерками.

X