Календар подій

 
 
 
 
2
3
5
7
9
10
12
16
17
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Німецька кухня або що приготувати по-німецьки

Серед інших національних кухонь німецька по праву вважається однією з найцікавіших. Її відрізняють особливий смак і добротність, власні традиції та багата різноманітність блюд, характерних для окремих регіонів держави.
Заведено вважати що національна кухня Німеччини стоїть на трьох китах — ковбаски, квашена капуста і пиво. Ковбаски й сосиски — це предмет національної гордості, капуста, в німецькій кухні — всьому голова, а пиво настільки смачне, що на щорічне пивне свято «Октоберфест», приїжджають туристи з усього світу. Але, попри ці усталені бренди, місцева кухня не обмежується тільки цими продуктами.
Свого часу на формування німецької кухні вплинули італійські, французькі й австрійські традиції.
Згідно з принципами кулінарії, за якими століттями формувалася німецька кухня, національні страви Німеччини не є дієтичними. Їх переважну більшість готують за допомогою смаження, запікання різними способами або гасіння.
Національна кухня формувалася під впливом традиційної селянської їжі, домінували в якій два блюда: хліб і м'ясо (здебільшого свинина).
Можливо, саме тому національні страви німецької кухні в більшості ситні, часом навіть важкі. Але кулінарної єдності між регіонами Німеччини немає. На півночі країни, на Північному і Балтійському узбережжі, основою кулінарії регіону є риба. З неї варять наваристі супи, її смажать, варять, солять і маринують.
Кухня південної частини Німеччини багата рецептами зі свининою.
Найзнаменитіший німецький суп «Айнтопф»https://volshebnaya-eda.ru/kollekcia-receptov/ajntopf/ теж родом з півдня. Він містить безліч інгредієнтів і настільки ситний, що здатний замінити собою цілий обід.
У багатьох рецептах південної німецької кухні помітний вплив Австрії та Швейцарії, а в рецептах південно-західних областей — французькі кулінарні традиції.
Кожен регіон країни приманює туристів своїми неповторними традиційними стравами.
Баварія — це ковбаски з солодкою гірчицею, смажена свинина, галушки, солоні кренделі й тушкована капуста.
Франконія — нюрнберзькі ковбаски, запашні пряники, страви з макаронів («шпатцле», «шульфнудельн», «маульхашен»).
Швабія — делікатеси з капусти й суп з млинцями.
Шварцвальд — цибульні пироги й копчений окіст.
Гессен — славиться зеленим соусом з трав.
Рейнська область — маринована яловичина, картопляні млинці, картопляний салат і яблучний соус.
Кельн — мигдальне печиво.
Вестфалія — апетитна шинка і пряники.
Бремен — тушковане м'ясо і страви з білокачанної капусти.
Гамбург — смажений морський язик, копчена риба, суп з вугрів, креветки.
Нижня Саксонія — страви з баранини і ягідне асорті з кремом.
Любек — це знамениті марципани.
Берлін — кенігсберзькі биточки й ніжні тістечка.
Саксонія — креветки з овочами та дрезденський різдвяний торт.
Тюрингія — запечений гусак з галушками.
Ерфурт — смажене м'ясо в пивному соусі, млинці з картоплею і цибулею.
Наслідуючи традиції, німці приймають їжу п'ять-шість разів на день.
Стандартний сніданок передбачає вживання:
• бутербродів з будь-яким сортом ковбаси або шинки в поєднанні з сиром;
• відварених яєць, які їдять виключно ложечкою, попередньо зрізавши ножем верхівку яйця;
• присмачених гірчицею сосисок;
• вівсяних пластівців з молоком;
• сиру або йогурту як приклад кисломолочних продуктів;
• булочок або менш солодких хлібців, змазаних шаром джему, варення або меду.
Традиційні для сніданку напої — чай або кава. Каву п'ють чорну або з вершками. ЇЇ самі німці називають національним напоєм. Як в Австрії, так і в сусідній Німеччині цей напій споживають в солідних обсягах.
Протягом класичного німецького обіду зміна страв здійснюється кілька разів. Першими подають закуски. Слід за ними обов'язковий суп. Основна страва найчастіше представлена картоплею, м'ясом і овочами. До неї передбачається гарнір. Завершується обідня трапеза десертом.
Подана на стіл близько шостої вечора вечеря складається тільки з холодних страв.
Неодмінною частиною обідньої трапези є суп. Німецькі традиції та звичаї наказують додавання в дане блюдо ковбас, сардельки або сосисок. Навіть широко відомий гороховий суп має у своєму складі якісь ковбасні вироби.
Найбільш поширеними видами супів, якими може похвалитися німецька кухня, це:
• суп з ковбасками й квашеною капустою,
• суп картопляний зі шпиком по-саксонски,
• суп веймарський цибульний,
• суп айнтопф з декількома видами копченостей,
• суп пивний,
• суп хлібний,
• суп полуничний на основі вина та полуниці.
Крім супів німці вживають в їжу бульйони, в які додають рис, овочі, галушки або яйця.
Традиції що володіють європейськими рисами німецьких кулінарів відрізняються і простотою технології приготування основних страв.
Другі страви передбачають обов'язкове використання м'яса, найпопулярнішим сортом якого в Німеччині є свинина.
З неї заведено готувати:
• відбивну котлету,
• шніцель,
• біфштекс,
• розбрати,
• філе по-гамбурзьки,
• шнельклопс,
• шморбратен.
Свинина застосовується для приготування різноманітних різновидів ковбас і сосисок, яких в німецькій кухні налічується близько півтори тисячі видів. До них входить досить оригінальна ковбаса — біла баварська, яку називають «вайссвурст», яку традиційно подають на сніданок. У ній знайшли поєднання свинина і телятина, кілька трав і лимон.
Ковбаси й сосиски вживають як самостійну страву в супроводі гарніру або ж як доповнення до другого блюда або салату. Коронною німецькою стравою здавна вважається включені в кожне ресторанне меню баварські сосиски з тушкованою капустою.
З огляду на такий важливий нюанс, як невелика кількість приправ і спецій, які використовує німецька кухня, національні страви не страждають надлишком гостроти.
Найбільш популярні спеції в німецькій національній кухні:
кмин — найпопулярніша спеція, її кладуть практично в усі страви;
часник — використовують як у свіжому, так і сушеному вигляді;
петрушка — листя і коріння використовують для збагачення смаку страв;
майоран — кладуть переважно в ковбаси й страви з м'яса;
ялівець (ягоди) - мелені ягоди кладуть в м'ясні страви й картоплю.
Колоритні блюда готуються в дні німецьких свят. Традиційними серед них є подана з картоплею і квашеною капустою свиняча нога, засмажене цілком молочне порося, свинина або шинка зі спаржею і голландським соусом.
Північні райони держави, розташовані на узбережжі, відрізняються перевагою в раціоні страв з риби. Її використовують для приготування супів на обід, а також подають на стіл смаженою, копченою або солоною. Рибу додають в салатів, вона часто стає інгредієнтом закуски або бутерброда.
Кожен з районів може запропонувати свій фірмовий рецепт приготування страви з рибою або морепродуктами. Славиться риба по-висмарські, яку готують методом гасіння з цедрою лимона, ріпчастою цибулею і зеленню. Головну роль в рибі по-мюнхенськи грає пиво.
Кулінари Гамбурга протягом декількох століть зберігають винайдений їх предками рецепт лабскаусаhttps://eda.ru/recepty/osnovnye-blyuda/labskaus-94134 . Лабскаус готують на півночі Німеччини. Його інгредієнтами є картопля, цибуля, маринований буряк, солонина, солоні огірки.
Ще однією відмінною рисою німецької національної кухні є страви, загальні для всієї Німеччини, але їх рецепти в регіонах мають значні відмінності. Як приклад — квашена капуста.
Не менш м'ясних страв німці люблять хліб і печені солодощі. Саме цим обумовлений той факт, що на території Німеччини функціонує безліч пекарень і кондитерських.
Для випічки хліба, який представлений в Німеччині майже трьома сотнями видів, німці використовують житнє борошно, що надає виробу специфічний смак. Самим незвичайним з сортів німецького хліба вважається «Пампернікель»https://hlebopechka.ru/index.php?option=com_smf&topic=397220.0 , що готується з житнього борошна грубого мелення і нагадує липку масу темно-коричневого кольору.
Отримали популярність у світовій кулінарії Шварцвальдський пиріг https://zagranportal.ru/germaniya/kultura-germanii/shvarcvaldskij-tort.html , різдвяний кекс під назвою Stollen https://glinskaya.com.ua/blog/shtollen-kak-ovsyanuy-keks-stal-vkusneyshim-simvolom-rozhdestva,  імбирні пряники Lebkuchen https://beecook.net/recipes/lebkuchen-nemeckie-rozhdestvenskie-pryaniki . Не меншою популярністю уродженців і гостей Німеччини користуються масляні печива з родзинками, рогалики, начинені фруктами, гарбузом, марципанами пироги. Слабкістю німців є торти, які можна по праву вважати багатошаровими шедеврами кулінарного мистецтва.
Кулінарна візитка Німеччини — пиво. Їм особливо прославилася далеко за своїми межами Баварія, яку багато хто називає пивною столицею всього світу. Тільки в Німеччині можна покуштувати світле пільзенське пиво або солодке бік-бір, оцінити гідність Дюссельдорфського Альтбір і унікальність мутного.
З не меншим задоволенням німці п'ю вино. Однак в силу холодних кліматичних умов Німеччини, виноград росте тільки в долинах Рейну і Майна, де і розвинене виробництво вин з властивим їм фруктовим присмаком.
Подорож по Німеччині може бути такою ж смачною, як і національна німецька кухня. Якщо ви приїхали до Німеччини, спробуйте скуштувати найбільшу кількість характерних для німецької кулінарії страв.
Тільки таким чином ви до кінця зможете зрозуміти всю красу кухні цієї країни. Всім смачного!

 

X