Французька кухня по праву займає перше місце серед найбільш популярних кухонь у світі. Її секрет — це ретельно продумані поєднання смаків, достаток використовуваних продуктів, особливі методи приготування їжі й вишукані традиції кухарського мистецтва, що передаються з покоління в покоління.
Багатство французької кухні обумовлено тим, що вона є зосередженням кулінарних методів і традицій багатьох народів, і водночас багато французьких страв готують в різних країнах світу, причому їх назви зрозумілі всім без перекладу на рідну мову.
Особливості французької кухні
Французькі шеф-кухарі використовують велику кількість різноманітних коренеплодів, як у свіжому, так і в обробленому вигляді, тому французькі страви вважаються найкориснішими у світі.
Оформлення французьких страв — це окрема тема для розмови.
Умінням майстерно оформляти власні шедеври повинен володіти кожен кулінар що себе поважає. Французи люблять насолоджуватися не тільки смаком їжі, але і її зовнішнім виглядом.
Французи люблять незвичайні поєднання продуктів: наприклад, свіжі та приготовані різними способами овочі в одному і тому ж блюді. При цьому особливо цінується вміння зберігати в страві тонкі відтінки смаків кожного інгредієнта.
Французькі супи — найсмачніші в Європі. Саме у Франції вперше стали готувати прозорі бульйони.
Французи приділяють велику увагу соусам до основних страв: їх в країні готують повсюдно.
Франція славиться своїми сирами й вином, традиції приготування яких не змінюються століттями та зберігаються в секреті сімейними сироварнями й виноробними.
Французьку кухню варто розглядати з двох сторін, тому, що кулінарні традиції в великих містах і в провінціях країни досить серйозно відрізняються.
Аристократична кухня Франції
Джерела вишуканої аристократичної французької кухні беруть початок за часів правління Бурбонів. У той період склалися особливі традиції приготування страв з екзотичних інгредієнтів, чудові способи оформлення їжі, а також особливий порядок проведення застіль. Ось кілька характерних особливостей так званої «Високої кухні»:
Широке використання вина і коньяку в процесі приготування страв і для маринадів.
Сир є незамінним інгредієнтом французьких аристократичних десертів. Безліч страв на основі яєць, і особливо — білків.
Велика кількість всіляких десертів: суфле, безе, пудинги, креми та ін.
Регіональна кухня Франції
Народна кухня Франції відрізняється простотою, але при цьому на смак страви з провінцій нітрохи не гірше столичних. Основними характеристиками народної французької кухні є:
Широке використання гострих спецій і пряних трав, особливо в південній частині країни. Велика кількість овочевих страв (найвідоміше — рататуй).
Основні види м'яса — телятина і ягнятина.
У рецептах частим інгредієнтом є молочні продукти.
Популярні страви кухні Франції
Складно уявити французьку кухню без цих всесвітньо відомих страв:
Круасани — невеликі рогалики з листкового тіста з різноманітними начинками з крему, ягід, суфле, варення.
Цибулевий суп — наваристий цибульний бульйон з часником, який подають в поєднанні з чорним хлібом і сиром.
Півень (або курка), тушкований у вині.
Соус бешамель — готується на пшеничній муці з молоком і травами.
Майонез — всесвітньо відомий соус на основі яєць, вершків і гірчиці, який широко використовується для приготування м'ясних і овочевих салатів і в якості основи для безлічі інших соусів.
Різні види сирів: рокфор, камамбер, брі та інші.
Різні види алкогольних напоїв: бургундське, шампанське, бордо, коньяк і багато інших.
Жаб'ячі лапки (смажені або тушковані), за які французів прозвали «жабниками».
Равлики в поєднанні з часниковим вершковим соусом.
Фуа-гра — гусяча або качина печінка.
Рататуй — овочева запіканка з баклажанів, томатів і огірків.
Фондю — плавлений сир або шоколад з додаванням спецій, в який занурюються різні закуски.
Крем-брюле — легкий десерт ніжної консистенції.
Профітролі — повітряні листкові тістечка кулястої форми з начинкою.
Традиції прийняття їжі у Франції
Для того, щоб ясніше уявити собі традиції французької кухні, потрібно мати поняття про те, як виглядає типовий французький сніданок або обід.
Французький сніданок
Французи вважають, що починати свій день потрібно тільки з десерту. Більшість жителів Франції снідають круасаном і чашкою кави з молоком або вершками. Можливі варіації: сухарик з конфітюром, апельсиновий сік. Таке ранкове меню в більшості світових готелів називають «континентальним».
Французький обід у Франції — це справжній ритуал, пропускати який можна лише при надзвичайних ситуаціях. З 12 до 14 годин дня вся Франція ненадовго затихає: вулички порожніють, тому що все спрямовуються додому, в кафе і ресторани, щоб пообідати. Класичне денне прийняття їжі у Франції має кілька етапів:
Антре — салат або легка закуска.
Пля — основне блюдо з м'яса або птиці з зеленню, соусом або гарніром.
Сирна нарізка.
Десерт.
Перед обідом і в його процесі французи можуть випити келих червоного або білого вина в залежності від складових основного блюда. Червоне вино подається зазвичай до м'яса і птиці, біле — до риби та морепродуктів.
Як видно, французька кухня має давні корені. Для французів їжа скидається на мистецтво, тому вони приділяють їй багато уваги. В останні два-три десятиліття смаки багатьох жителів країни дещо змінилися, поступившись американським мережам фаст-фудів. Однак, традиції французької кухні залишаються непохитні та гідно цінуються гурманами з усього світу.