Коли розмова заходить про Грецію, багато хто згадує оливки, оливкову олію та грецький смачний хліб. Так, це основні інгредієнти грецького столу. Оливки – загадковий плід. Спробувавши оливки вперше, багато хто не розуміє, як це можна їсти, але… пробує ще раз, потім ще раз і вже не в змозі відмовитися від незвичайного смаку маслин. Цей маленький плід став основним продуктом як Греції, так і усього Середземномор'я. Існує багато різновидів і смаків маслин, серед яких кожен знайде той, що ближче до смаку. Стародавні греки їли зрілі чорні оливки, тому що вважали, що вони особливо гарні для здоров'я. Зелені оливки – незрілі, чорні – дозрілі. Між цими двома видами існують різні оливки, які також діляться по регіонах, де вони ростуть. Найвідомішими є оливки Каламата, які походять із району міста Каламата у Мессенії у південних Пелопонесах. У Греції у всіх є свої улюблені оливки. Деяким подобаються великі круглі та соковиті оливки з Амфіси, які можна знайти на північному заході від Дельфи, а хтось віддає перевагу чорним оливкам, що тріснули, які маринують у солі. Найбільші оливки, розміром з невелику картоплю, можна знайти в Галаті, навпроти острова Порос.
Щоб відчути себе краще і здоровіше, необов'язково дотримуватися найжорстокіших дієт, достатньо ввести до свого раціону невеликі корективи і дотримуватися їх. Наприклад, використовувати оливкову олію, яка знижує рівень холестерину та захищає імунну систему. Грецька оливкова олія вважається найкращою у світі. Можливо, це пов'язано з тим, що вона використовувалася ще з найдавніших часів. ЇЇ корисні властивості високо цінував «батько медицини» Гіппократ, який жив у V столітті до н. Самі греки споживають більше оливкової олії на людину, ніж будь-яка країна у світі. Маслини збирають вручну наприкінці листопада та пресують. У деяких місцях їх пресують вручну, як і тисячі років тому. Проте більшість масла видобувається високошвидкісними відцентровими машинами. Оливкова олія, яка виходить таким способом, називається Extra-Virgin, це первинний віджим. Потрібно приблизно 5 кілограмів оливок, щоб отримати один кілограм олії. Extra-Virgin - це як свіжий сік з фруктів, отриманий без застосування хімічних добавок. Це найчистіший органічний продукт, ідеальний для приготування соусів та заправки салатів. Існує також олія, яка є результатом суміші рафінованої оливкової олії та Extra-Virgin у співвідношенні 85% до 15%. Воно ідеально підходить для смаження, тому що не утворює канцерогенів. Також виробляється і олія другого віджиму Ромасе olive oil. Для його отримання використовуються органічні розчинники та висока температура, а потім одержане масло змішується з олією Extra-Virgin. Воно має ті ж вітаміни та мінерали, що й інші два види олії, але меншу харчову цінність. Використовується лише для смаження. Грецький хліб – не просто добавка до страв на столі, це окрема страва. Великі шматки хліба, змочені в гарячому молоці, соусі чи оливковій олії, або подані до столу разом із салатом з баклажанів чи рибної ікри, з давніх-давен були основним продуктом харчування в Греції. Немає нічого кращого, як вирушити до місцевої пекарні та купити буханець свіжого сільського, ще гарячого хліба. Деякі сільські пекарні в Греції, як і раніше, використовують дров'яні печі і ті ж корисні рецепти, які використовували їхні батьки та діди. Інші пекарні вважають за краще додавати в тісто біле борошно. З початком 40-денного посту перед Великоднем, на вулицях Греції продається прісний хліб, а під час святкування Великодня — знаменитий хліб із червоним пасхальним яйцем посередині. Якщо Ви любитель випічки, вирушайте до Афін, де розташована безліч пекарень, з різними видами найсмачнішої грецької випічки.