календар подій

Календар подій

    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

«Ярмарок бібліотечних інноваційних ідей»,
який відбувся 23 жовтня 2013 року
на базі Білозерської центральної районної бібліотеки ім. Петра Григоренка
у межах ІІІ обласного фестивалю молодіжного читання
«Відкрий свою книгу»

Ярмарок бібліотечних інноваційних ідей – вже втретє відбувається під час Фестивалю і знайомить його учасників з кращими інноваційними та креативними проектами колег області по роботі з молоддю щодо просування читання.

Цього року програма Ярмарку була більш насиченою: презентація кращих проектів, підведення підсумків інтернет-проекту «Книга мандрує Херсонщиною: буккроссинг на Херсонщині» та презентація нового інтернет-проекта «Бібліовіночок Кобзарю».

До оргкомітету надійшло 14 проектів з тринадцяти центральних бібліотечних систем Херсонської області. Кращі з них були презентовані колегам. Ярмаркувати допомогав «ярмарковий кошик». 

Провідний методист обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б.Лавреньова – Ольга Козаченко пропонувала гостям діставати з нього книги на певну тему за бажанням.

А закладками в них були яскраві постери, які і розповідали про бібліотечні проекти.

Першою випало презентувати свій проект Ларисі Піскун, бібліотекарю юнацького абонемента Білозерської центральної районної бібліотеки  ім. П.Григоренка. Вона представила на ярмарку дослідницько-пошукову експедицію «200 літ під зорею Тараса», присвячену 200-річчю від дня народження Т.Г.Шевченка, познайомила із раритетним виданням рукописних творів великого Кобзаря, представила цікаві заходи щодо розкриття молодих талантів та дослідження шевченківських пам’яток на землі Білозерщині.

Олена Бровченко, бібліотекар юнацької кафедри Великолепетиської центральної районної бібліотеки ім. О.М.Сємашка, порадила як краще залучити молодь до читання – запросити її до парку, який тимчасово перетворити на книжковий. Як алеї звичайного парку перетворилися на книжкові та алеї відгуків і  пропозицій, що цікавого запропонували бібліотекарі місцевій молоді, учасники ярмарку дізналися з проекту «Книжковий парк».

Валентина Птиця, бібліотекар юнацького абонемента комунальної установи «Каховська районна об’єднана бібліотека ім.М.Братана» запропонувала відеофільм про творчу територію, своєрідний широкий простір, наданий любителям поезії - літературну толоку «Поезія – це стан душі». Толока об’єднала людей, виявивши творчу енергію, відкрила нові молоді таланти, примножила духовні традиції Каховського краю.

Дружні стосунки та перша закоханість натикаються на багато перешкод і можуть поступово зникнути, якщо не згадати, що будь-яку неприємність можна подолати влаштувавши романтичну зустріч або незвичайне побачення. Таку можливість надає своїм читачам Нововоронцовська центральна районна бібліотека. Проект «Бібліотечний Купідон, або спецпропозиція для закоханих» представила бібліотекар центральної бібліотеки Наталя Сисенко.

Перетворення бібліотеки на територію для спілкування  соціально активної молоді, знайомство із краєзнавчою літературою, підвищення громадянської активності за допомогою краєзнавчого  квесту «Стежками рідного міста». Саме такий проект представила бібліотекар юнацького абонемента Скадовської районної бібліотеки Ольга Купенко.

Колектив Чаплинської районної бібліотеки, використовуючи елементи театралізації, презентували проект «Впусти книгу в серце», присвячений видатній українській поетесі Ліні Костенко. У межах проекту молоді люди району знайомилися з творчістю Ліни Костенко під час флеш-мобу, акції «Book love story», літературного рандеву, відчиняли двері в дивовижно яскравий світ художнього слова неповторної української письменниці. І тим самим, «зізнавалися книзі в коханні».

Саме цей проект і отримав Диплом І ступеня.

Учасники ярмарку також познайомилися з «Молодіжною відеолабораторією» - проектом бібліотеки-філії №3 Херсонської ЦБС, що здобув грант від програми «Бібліоміст». Колектив бібліотеки отримав Грамоту за інноваційний підхід у роботі з творчою молоддю.

Продовжився ярмарок підведенням підсумків інтернет-проекту «Книга мандрує Херсонщиною: буккроссинг на Херсонщині».

За рік мандрування збірочка поезій Василя Загороднюка «Формула Сократа» відвідала 26 юнацьких структурних підрозділів бібліотек Херсонської області, знайшла прихильників в самих віддалених куточках нашого краю, побувала на літературних дегустаціях, читаннях по колу, літературних смакуваннях, їздила автобусом, завітала на вечірнє чаювання до активних читачів, знайомилася з читачами в парках, аптеках, перукарнях, торгівельних центрах, відпочивала на морі і знову повернулася до Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім.. Б.Лавреньова.

За творчий підхід та креативність в реалізації цього проекту колектив Скадовської ЦБС отримав Грамоту із рук автора «Формули Сократа» Василя Загороднюка.

На ярмарку також були нагороджені:

Дипломом ІІ ступеня - колектив комунальної установи «Каховська районна об’єднана бібліотека».

Дипломом ІІІ ступеня - колектив Нововоронцовської районної бібліотеки.

Грамоти за створення та реалізацію своїх проектів отримали колективи: Скадовської, Великолепетиської, Білозерської районних бібліотек.


Завершився ярмарок презентацією нового інтернет-проекту «Бібліовіночок Кобзарю», який започаткувала наша бібліотека до 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка. І платформою для якого стане соціальна мережа Facebook. Протягом 5 місяців (з листопада по березень) бібліотеки області будуть проводити цікаві, креативні заходи та акції з молоддю, присвячені Кобзарю.

Вся інформація щодо проведеної роботи буде акумулюватися в одноіменній групі на Facebook. Заходи – це символічні квіточки, які одна за одною поступово вплетуться в «бібліовіночок» заходів Херсонщини до ювілею Тараса Шевченка.

Ярмарок відбувся на веселий, креативній хвилі і колеги з гарними емоціями, новими враженнями та ідеями відправилися по домівках.

 



 

X