календар подій

Календар подій

    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

«Ярмарок бібліотечних інноваційних ідей»,
який відбувся 15 жовтня 2014 року
на базі комунального закладу «Великоолександрівська РЦБС»
у межах IV обласного фестивалю молодіжного читання та права
«Відкрий свою книгу»

Цього року на Ярмарку бібліотечних інноваційних ідей відбувалися: презентація проектів щодо читання та права молоді області та підбиття підсумків інтернет-проекту «Бібліовіночок Кобзарю».

Для участі у Ярмарку ми отримали 13 презентацій різної тематики. В цих проектах бібліотекарі намагалися преставити ту книгу, яку відкривала для себе молодь області протягом цього року: популярну, екологічну, патріотичну, книгу, яку їм порадили люди старшого покоління, тощо. 

На Ярмарку в день Фестивалю були презентовані сім кращих проектів. Порядок презентацій визначався за допомогою смачних осінніх яблук. Гостям пропонували ярмарковий кошик з яблуками, на листочках яких можна було прочитати порядковий номер. Таким чином, всі були задіяні у цьому дійстві.

Презентації проектів цього року відзначилися високим технічним рівнем підготовки: професійні, креативні, театралізовані, такі, що зворушують до сліз чи викликають посмішки, з використанням нових сервісів та технологій (Prezi, відеоролики). Рівень презентаційних матеріалів кожного року зростає і це дуже приємно.

 За рішенням оргкомітету, нагороди розподілилися наступним чином:

Дипломом І ступеня нагороджено колектив комунальної установи «Каховська районна об’єднана бібліотека ім. Миколи Братана» за проект «Бібліотечне «зазову»».

Що то воно за слово «зазову»? Який таємний шифр в ньому?  Які ж сім причин відвідати бібліотеку пропонують бібліотекарі молоді Каховки? І як може допомогти бібліо-компас? Так сучасний імідж бібліотеки чи імідж сучасної бібліотеки? Про це розповіла Валентина Птиця – бібліотекар  центральної районної бібліотеки

Диплом ІІ ступеня отримав колектив Комунального закладу «Скадовська ЦБС» за проект «Молодий журналіст: Школа медіа навичок».
Допомога молоді у формуванні  громадянської позиції шляхом залучення до громадської діяльності, створення умов в бібліотеці для розвитку літературно-творчих здібностей. І чи отримає бібліотека позаштатних журналістів для висвітлення своєї бібліотечної діяльності, а випускники шкіл – теоретичні знання та практичні навички у підготовці матеріалів для ЗМІ? Про це ми дізналися із виступу Ольги Купенко - бібліотекаря юнацького абонементу центральної районної бібліотеки КЗ «Скадовська ЦБС».

Її театралізований виступ розчулив до сліз. Осіннє листя, музика, парасолька і перші слова: «Ви помічали, які патріотичні кольори у осені? Жовте листя на синьому небі...». Весь її виступ пронизаний розповіддю про патріотично налаштовану молодь Скадовська, яка має можливість саме в бібліотеці отримати перші знання із основ журналістики, зустрітися не тільки із місцевими журналістами, але й відомими маститими зірками українських ЗМІ.

Дипломом ІІІ ступеня нагороджено колектив Цюрупинської районної бібліотеки для дорослих за проект «Відчуй радість читання». 

"Хочеш стати успішним – читай", рекомендують люди старшого покоління молоді м.Цюрупинськ. "Хочете бути обізнаним в інтересах молодих – читайте", рекомендує молоде покоління старшим. Викликає здивування зацікавленість старшого покоління відгуками-порадами молоді і те задоволення, з яким вони беруть читати рекомендовані книги.

Про спільні бібліотечні справи двох поколінь читачів своєї бібліотеки розповіла бібліотекар відділу обслуговування Цюрупинської районної бібліотеки для дорослих Наталя Зузунова

Грамоти отримали:

• колектив комунального закладу «Великоолександрівська РЦБС» за проект «Книжковий батальйон «Великоолександрівський»»
Чого тільки не придумають наші бібліотекарі, щоб залучити до бібліотеки нового читача та привернути його увагу до цікавого читання. Юнацька кафедра центральної бібліотеки КУ «Великоолександріська РЦБС» оголосила Бібліотечний призов – 2014 з метою: взяти в літературний полон   молодого читача.

 

 Створивши спецпідрозділ «Юнацький»  із числа активних  молодих читачів, вчителів-філологів  під командуванням бібліотекаря ЮСП - провели наступальні літературні операції в місцях дислокації     молодого читача. Розвернули свої наступи по всім фронтам – літературний, творчий, патріотичний….Хорор-квести (виживання у кошмарі), літературні тертулії і навіть полігон думок..Ось так…«Бібліотека – це свобода. Свобода читати,  свобода спілкуватися, творити добрі  справи», так стверджує Наталя Росохата, бібліотекар юнацької кафедри центральної бібліотеки. 

• колектив комунального закладу «Нововоронцовська центральна районна бібліотека» за проект «Майбутнє парку в наших руках».
Як у Нововоронцовці гуртом парк відновлювали… Спочатку акцію оголосили, потім в бібліотеці всі наявні книжки перечитали, свої в бібліотеку подарували. І взялися всі гуртом до справи: і молодь і старше покоління пліч-о-пліч працювали. А що з цього вийшло, ми дізналися із презентації бібліотекаря КЗ "Нововоронцовська центральна районна бібліотека" Наталки Сисенко.

• колектив Бериславської ЦБС за проект «Вірус читання». Щоб залучити молодь до читання, сучасні бібліотекарі до звичних всім речей додають різні цікаві родзинки, і навіть спеціальний вірус тепер живе в бібліотеках.  Ось про таку родзинку – вірус читання і розповіла учасникам ярмарку Інна Мезенцева - бібліотекар юнацького абонементу центральної районної бібліотеки.

Особливу нагороду від Головного управління юстиції в Херсонській області отримав проект «День права – Цінності покоління NEXT» КЗ «Білозерська районна бібліотека ім. Петра Григоренка».

 

Події останніх часів в Україні показали, що наша молодь має дуже високу планку громадянської активності. А ось проведені моніторинги показують, що та сама молодь має недостатньо правових знань, і не завжди в своїх діях керується законом, частіше емоціями. Які можливості має бібліотека для правоосвітньої діяльності серед молодіжної  аудиторії, який потенціал використовує, ми дізналися від Лариси Піскун, бібліотекаря юнацького абонементу та Олени Макаренко бібліотекаря центральної бібліотеки.

У рік 200-річчя Шевченка ЮСП бібліотек Херсонщини взяли участь у обласному інтернет-проекті «Бібліовіночок Кобзарю» з використанням платформи Facebok. На Ярмарку підвели підсумки проекту, а саме: пригадали найкращі виставки, театралізовані постановки, акції, флеш-моби, веб-проекти, присвячені Кобзареві.


Грамоту за креативний підхід та інноваційність заходів і найактивнішу участь у проекті отримали знову ж таки бібліотекарі із  КУ «Каховська районна об’єднана бібліотека ім.Миколи Братана». Їх веб-проект «Мій Шевченко» достойний уваги і такої нагороди.



 

X