календар подій

Календар подій

    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Управління культури Херсонської облдержадміністрації
Херсонська обласна бібліотека для юнацтва імені Б.А.Лавреньова

Інструктивно-методичний лист щодо
Тижня молодіжної книги 2017 року
 
 
Шановні колеги!
 

Херсонська обласна бібліотека для юнацтва ім. Б.А.Лавреньова з метою популяризації читання в молодіжному середовищі та створення позитивного іміджу бібліотек, організовує щорічний Тиждень молодіжної книги, приурочивши його до Всесвітнього дня книги та авторського права. Часовий термін залишається незмінним, тобто в цьому році він триватиме з 23 до 28 квітня.

Звертаємо Вашу увагу на акценти, які бажано визначити при підготовці Тижня молодіжної книги: популяризація сучасної української книги в контексті формування національної свідомості, Рік Японії в Україні, формування позитивного іміджу молодої людини, що читає, зміцнення позитивного іміджу бібліотеки як центру спілкування молоді.

Популяризуючи сучасну українську літературу радимо використовувати наступні форми: виставка-дегустація «Відчуй на смак сучасну українську», виставка-заклик «Читай сучасну українську!», виставка-рейтинг «Краща українська книга», акція «Я читаю українською!», бліц-опитування «Краща сучасна українська книга», тощо.

Просування книги та читання в місцях відпочинку користується широким попитом у читачів та відзначається яскравістю та привабливістю. Тому бажано організовувати: літературні альтанки в парку, читаючі вулиці або бульвари, книжкові алеї, читаючі маршрути, читання на ослоні, читання під парасолькою тощо.

Під час Тижня ви можете запропонувати своїм читачам лотерею – крутнути колесо фортуни та обрати книгу наосліп. Для акції потрібно облаштувати колесо фортуни, з стрілкою та номерами за кількістю книг. Обрати найрізноманітніші книги: класичні, сучасні, захоплюючі, популярні та незаслужено обділені увагою. Ці книги загорнути в папір та позначити відповідними номерами. Крутнувши колесо – читач обере собі «книгосюрпиз».

Book-speed-dating (з англ. швидке побачення з книгою) – вечори коротких книжкових побачень. Кожен учасник заходу повинен принести з собою улюблену книгу, за допомогою якої визначається у подальшому спільність інтересів. У приміщенні, де проходять побачення, грає музика, а учасники, у кожного з яких є свій номер, впродовж 5 хвилин спілкуються і з'ясовують взаємні літературні уподобання. Учасників об'єднують в групи за віком, чітко визначено час спілкування (це не дає людині занудьгувати, якщо співрозмовник не надто цікавий). Кожному учаснику дається бейдж з ім'ям і анкета, яка заповнюється в ході міні-бесід і допомагає зберегти враження про співрозмовника. Анкети зберігаються в учасників. Через кожні п'ять хвилин співрозмовники змінюються. Наприкінці вечора, якщо симпатії людей співпали, вони можуть обмінятися контактами.

Цікавою може стати виставка «Знайди свою Х-книгу». До її підготовки потрібно залучити читацький актив, який обере книги та прорекламує їх. Обертаєте книги папером, а на ньому молодь пише анотацію до книги, яка зацікавить інших до читання. Або прикрашає книгу малюнками чи хештегами.

Запропонуйте вашим читачам яскравий весняний book-лист, включаючи до нього книги, які нещодавно надійшли до ваших фондів, та книги, які асоціюються з весною – легкі, веселі, які спонукають жити, радіти та змінювати світ на краще.

Однією з яскравих та улюблених форм розваг молоді є флешмоби, тому ви може запропонувати вашим читачам - молодіжні вуличні флешмоби: «Улюблена книга», «Хвилина читання», «Відкрий свою книгу».

Використовуючи онлайн-тести ви можете запропонувати своїм читачам, відвідувачам Інтернет центрів, онлайн-батл «Кращий знавець літератури». За цим посиланням розміщено тест «Знайдіть прикметник, який зник з назви книги». Переможця можете нагородити невеличким сувеніром, а переможеним запропонувати літературу до читання.


Пропонуємо Вашій увазі орієнтований план проведення Тижня молодіжної книги:


І. Відкриття Тижня 23.04
У календарі
Всесвітній день книги і авторського права
Радимо:
Акція «Сучасні видання в дарунок бібліотеці»
Бліц-опитування «Як пройти до бібліотеки»
Акція «Я читаю! І тебе закликаю!»
Вуличне свято «Читаймо разом»

2. День літературного гурмана 24.04
У календарі
Міжнародний день солідарності молоді
Радимо:
Online-діалог «Молодь читає»
Флеш-моб «Нове покоління вибирає… книгу!»
Бібліокафе «Читання-частування»
Читацькі пристрасті «Моя улюблена книга»
Акція «Приведи друга – отримай смаколик»
Екзотичне куштування «Смачна Японія»

3. День одного письменника 25.04
У календарі
110 років від дня народження Миколи Петровича Трублаїні (1907-1941), українського письменника
Радимо:
Літературна світлиця «Зачарований життям» (до 110-річчя від дня народження М.П.Трублаїні)
Виставка-відкриття «Нові імена на літературній мапі України»

4. День веб-читання 26.04
У календарі:
День Чорнобильської трагедії
Міжнародний день пам´яті жертв радіаційних аварій та катастроф
Міжнародний день інтелектуальної власності
Радимо:
Веб-мандрівка «Сторінками літературних сайтів»
Виставка-заклик «Читай! Формат не має значення»
Молодіжна дискусія «Е-reader? Чи книга?»
Віртуальна мандрівка «Чорнобиль.net»
Онлайн-тур «Що читають в країні, де сходить сонце»

5. День краєзнавчих читань 27.04
У календарі:
110 років від дня народження Івана Олексійовича Плахтіна (1907-1985), українського прозаїка, драматурга життя якого пов´язане з Херсонщиною
Радимо:
Літературна замальовка «Під зорями таврійськими» (до 110-річчя від дня народження І.О.Плахтіна)
Літературна зустріч «Розсипані перли Херсонщини»
Конкурс поетичних обдарувань «Краю мій, оспіваний в віршах»
Літературно-мистецька година «Із твого джерела я п´ю свою наснагу»
Краєзнавча вітальня «Бринить слово Таврійським краєм»

6. День читацьких задоволень 28.04
Радимо:
Акція «Ви ще не читаєте? Тоді ми йдемо до вас!»
Фотоконкурс «Селфі з книгою»
Виставка-статус «Читання – твій імідж»
Онлайн-батл «Кращий знавець літератури»

Book-clutche «З книгою по життю» – (від англ. схопити книгу) віртуальна презентація незвичайних витворів створених у вигляді книги (сумки, клатчі, цукерки, торти, прикраси, тощо).

Шановні колеги, будь ласка, скористайтеся запропонованими заходами або трансформуйте їх так, як вам до вподоби.

Після проведення заходів Тижня молодіжної книги інформацію про них та світлини розміщуйте на ваших веб-ресурсах, в засобах масової інформації, в групі Тиждень молодіжної книги на Фейсбуці.

Провідний методист науково-методичного відділу
Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б.Лавреньова       О.О.Козаченко

X