Смак Півночі: чим дивує кухня Норвегії?
Національна кухня Норвегії розвивалася в рамках суворого північного клімату і відсутності великої різноманітності продуктів. На перший погляд, може здатися, що такі умови зробили місцеву кухню нудною та одноманітною. Але це абсолютно не так! Саме унікальне географічне положення і клімат допомогли місцевим жителям створити самобутню кухню з цікавими й смачними стравами.
Рибальство в Норвегії — найдавніше заняття населення. Тому страви з риби та морепродуктів становлять основу національної норвезької кухні. Традиційна страва — лютефіск, в перекладі означає «риба в луги». Зазвичай блюдо готують з тріски.
У Норвегії її вміють готувати такими незвичайними способами, які нам навіть важко уявити.
Тріска — один з найпопулярніших видів риби в Норвегії. У кожному регіоні є свої традиції її приготування. Наприклад, на Лофотенських островах роблять в'ялену тріску (Тёррфіск), яка згодом стає не тільки самостійною закускою, але також складовим компонентом інших страв, наприклад, супів. Також з тріски готують досить незвичайне блюдо «лютефіск» - риба в лугу. Філе тріски спочатку вимочують в лужному розчині, потім промивають добре водою і запікають у духовці. В результаті риба набуває текстуру желе. Подають лютефіск з картоплею, беконом і гороховим пюре.
«Візитною карткою» Норвегії вважається копчений лосось, його готують у всіляких варіаціях — варять, смажать, додають в пироги. Тут він завжди відмінної якості й смаку.
Ще одна улюблена риба норвежців — оселедець. Оселедець маринують за різними рецептами з додаванням пряностей, овочів і соусів. Особливо тут люблять маринувати оселедець, надаючи їй солодкуватий смак. У стародавні часи оселедець був одним з головних харчових продуктів в регіоні. Його не тільки маринували, але також сушили, варили та смажили.
Сама екстремальна рибна страва Норвегії - «ракфіск» - ферментована форель, яка заготовлюється в бочках від 3 до 6 місяців. В результаті риба набуває специфічного різкий запах і смак. Такий делікатес наважаться спробувати тільки найвідважніші туристи.
На перший погляд, може здатися, що традиційна норвезька кухня практично не містить м'ясних страв. Все далеко не так. У Норвегії ще з давніх-давен місцеві жителі займалися випасом овець і кіз. До того ж в норвезьких лісах завжди водилося багато дичини (олені, лосі, куріпки).
Для приготування м'ясних страв норвежці вважають за краще баранину або яловичину. Раніше великою популярністю користувалося китове м'ясо, але на сьогодні такий делікатес можна зустріти не в кожному ресторані. З баранини готують різні страви, наприклад, форікол — запечене ягня з капустою. Також популярний феналор з попередньо засоленої баранячої ноги, яку потім сушать і коптять.
Традиційне різдвяне блюдо норвежців - «смалахове». Це саме незвичайне місцеве блюдо з м'яса. Воно точно припаде до смаку далеко не всім, адже голову подають в нерозробленому вигляді! Кожна сім'я в північній країні готує це блюдо по-своєму: запікає, солить, смажить або сушить м'ясо для смалахове. На гарнір подаються страви з картоплі, бобових рослин і різних круп. Популярні в Норвегії каші зі сметаною входять в меню більшості висококласних ресторанів.
На свята заведено готувати сушені баранячі ребра «піннещёт», які подають з картоплею і ковбасками. У ресторанах Норвегії в меню часто можна побачити страви з оленини, оскільки це м'ясо не вважається тут рідкісним. Оленину готують з ягідними соусами, смажать на грилі, гасять з овочами.
У щоденний раціон норвежці рясно включають молоко і молочні продукти. Відсоток споживання молока на душу населення є одним з найвищих у світі. Улюблені продукти норвежців — злегка підсолений зернистий сир, сметана, сир і вершки. Гюдбрандсдалсуст виготовляється з коров'ячого та козячого молока, сироватки та сметани. Продукт виробляється в губернії Опплан. Гейтуст — сир з козячого молока з додаванням сироватки. Цей солодкий сорт з присмаком карамелі подають на стіл разом з пшеничним хлібом або норвезькими коржиками.
Найвідоміший норвезький сир — це брюност. Він має насичений коричневий колір, кремово-маслянисту текстуру і карамельно-молочний смак. Шматочок такого сиру можна привезти додому як сувенір.
Ще один аспект національної кухні — це випічка. Суворі скандинавські зими дозволяють вирощувати злаки тільки на півдні країни. У Норвегії популярні тонкі жорсткі хлібці, приготовлені за різними рецептами. Наприклад, до гарячого подається тонкий хрусткий лаваш під назвою «кнеккбред» або картопляні хлібці — лефсе. Також є й інші варіанти: Ніжні булочки з корицею і рясним додаванням молока в тісто — спіллінгболлер. Запіканка з яблук зі сметаною — тіслерт бондепікер. Норвезькі пишні млинці й кекси з рясним додаванням картоплі в тісто. До бюджетних варіантів солодощів відносяться фруктові суфле і хлібці, що подаються з медом. Всесвітньо відоме печиво з щільного тіста з додаванням імбиру теж народилося в цій північній країні. На десерт норвежці віддають перевагу простим солодкі страви: рисовий пудинг, млинці з медом і варенням, вафлі, вафельні трубочки з кремом і т.д.
Каву в Норвегії п'ють у будь-який час доби, також цей північний народ любить різні трав'яні чаї, фруктові компоти, кефіри і йогурти. Найпопулярніші алкогольні напої норвежців — пиво, віскі, джин або лікери.
Кухня Норвегії кардинально відрізняється від нашої кухні та від цього вона стає ще цінніше і цікавіше.
Сподіваємося, що ці страви припадуть до смаку вам і вашим близьким, а деякі з них поповнять колекцію обраних рецептів. Яскравих смачних відкриттів і приємного апетиту!
https://1000.menu/catalog/norvezhskaya-kuxnya