календар подій

Календар подій

    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Управління культури Херсонської облдержадміністрації
Херсонська обласна бібліотека для юнацтва імені Б.Лавреньова
 
 
Інструктивно-методичний лист щодо
Тижня молодіжної книги 2016 року
 
Шановні колеги!

 

Вже за традицією Херсонська обласна бібліотека для юнацтва імені Бориса Лавреньова до Всесвітнього дня книги та авторського права проводить Тиждень молодіжної книги.
З метою популяризації читання в молодіжному середовищі, створення позитивного іміджу, змінення стереотипів про бібліотеку і бібліотекарів серед юнацтва та молоді рекомендуємо Вам активно до нього долучатися. Зважаючи на те, що знаковий день припадає на вихідний, Тиждень рекомендуємо провести в часовий термін з 18.04 по 22.04.

У 2016 році рекомендуємо провести його під девізом «Завантаж читання!».

Популяризуючи українську книгу серед молоді, буде доречним провести: бліц-опитування «Краща українська книга», «Кращий український письменник», «Улюблена книга українською», перегляд екранізацій українських творів «Своє/рідне кіно», організувати виставки-знайомства «Нова генерація українських письменників».

З метою поповнення бібліотечного фонду радимо провести акцію «Вільна книжкова шафа». Суть її полягає в тому, щоб запропонувати читачам приносити до бібліотеки книги, які можуть бути цікавими іншим користувачам,  і оформити для цього порожній стелаж під назвою «Вільна книжкова шафа», яка чекає на поповнення.

Зважаючи на те, що Тиждень відбувається в теплі весняні дні, його відкриття можна провести на вулиці. Це можуть бути: молодіжна акція «Читати круто!», флеш-моб «Я читаю і вам раджу!», старт-акція «Тиждень молодіжного читання».

2016 рік -  це рік Івана Франка, тож заплановані з цієї теми заходи варто було б організувати під час Тижня. Нагадуємо, що інформацію про заходи, проведені в межах Року Івана Франка, потрібно виставляти в групі «Навколо портрета Каменяра» на Facebook https://www.facebook.com/groups/1014038798655154/?fref=ts.

Тиждень молодіжної книги проходитиме напередодні Вербної неділі та Великодня, тому доцільно було б запропонувати вашим читачам літературу про українські традиції, наприклад: перегляд літератури з майстер-класом «Писанкове диво» або «Великодня писанка мальована», «Вербові котики». Крім цього, доречно буде представити твори художньої літератури, в яких описуються великодні обряди та вшановується свято Великодня. Це можуть бути поезії Т.Шевченка, Ю.Федьковича, М.Підгірянки, Л.Глібова, В.Сосюри, прозові твори «Маруся» Г.Квітки-Основ´яненка, «Марія» У.Самчука тощо.

Цікавою знахідкою, за умови наявності просторого приміщення, може стати бібліотечний шоу-рум «Модна книга». Шоу-рум (англ. show room — демонстраційна кімната) – демонстраційна зала, де представлені зразки однієї або декількох колекцій модних брендів одягу. Під час Тижня мод цей простір служить лише для показу, купити там нічого не можна. Пропонуємо зробити бібліотечний шоу-рум під час Тижня молодіжної книги, представивши в окремому приміщенні чи обмеженому просторі (навіть у вуличному наметі) книжкові модні новинки, з якими можна ознайомитися, але які наразі не видаються читачам. Читаючій публіці варто запропонувати знайомство з книжковими новинками, яких ще немає в вашій бібліотеці. Мета цієї акції – повідомити читачів про світові новинки та долучити їх до читання сучасної літератури.

Пропонуємо Вашій увазі орієнтований план проведення Тижня молодіжної книги:

1. Відкриття Тижня 18.04

У календарі

  • Міжнародний день пам´ятників і історичних місць
  • День пам´яток історії та культури

Радимо:

  • Виставка-мотиватор «Читай краще!»
  • Ліб-моб «Це моя бібліотека!»
  • Творчий вечір «Слово молодих»

2. День української книги 19.04

Радимо:

  • Літературний калейдоскоп «Подорожуючи сторінками української книги»
  • Виставка нових книжок сучасних українських авторів «Смаколики по-українськи»
  • Вуличний ослін «Відпочинь та почитай»
  • Мереживо поезій «З любов´ю до рідного міста»

3. День читацьких витівок 20.04

Радимо:

  • Дегустація літературних новинок «30+3 смаколики» 
  • Сніданок з книгою «Почитай до Кави/Чаю»
  • Презентація творів молодих письменників «Ви#Твір»
  • Майданчик буккроссингу «Принось_міняй_читай»

4. День «English.Book.Read» 21.04

У календарі:

  • 200 років від дня народження Шарлотти Бронте (1816-1855), англійської письменниці
  • 90 років Єлизаветі ІІ (1926), королеві Великобританії та Голові Співдружності націй

Радимо:

  • Віртуальна мандрівка «Туманний Альбіон»
  • Книжкова lovestory «Шарлотта Бронте: «Немає більшого щастя, ніж відчувати, що тебе кохають…»
  • Життєві цікавинки  «Єлизавета ІІ в кіно та літературі»

5. День «Читай! Формат не має значення» 22.04

У календарі:

  • Всесвітній день Матері-Землі

Радимо:

  • Бліц-опитування «Як читаєш ти?»
  • Флеш-моб «Читай! Формат не має значення»
  • Драйв-шоу «Завантаж читання!
Драйв-шоу – захоплюючий захід з виступом поетів, письменників; читання віршів одного автора, читання творів на одну тему.

 

Шановні колеги, будь ласка, скористайтеся запропонованими заходами або трансформуйте їх так, як вам до вподоби.

Після проведення заходів Тижня молодіжної книги інформацію про них та світлини розміщуйте на ваших веб-ресурсах, в засобах масової інформації, в групі Тиждень молодіжної книги на Фейсбуці (https://www.facebook.com/groups/1512185475674984/).
 


Провідний методист науково-методичного відділу
Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б.Лавреньова                          О.О.Козаченко
 

X