календар подій

Календар подій

    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Управління культури Херсонської облдержадміністрації
Херсонська обласна бібліотека для юнацтва імені Б.Лавреньова


Інструктивно-методичний лист щодо
проведення Тижня молодіжної книги

 
Шановні колеги!

З метою популяризації читання в молодіжному середовищі, покращання іміджу бібліотеки та професії бібліотекаря, формування патріотичної свідомості у молодого покоління рекомендуємо вам активно долучитися до проведення Тижня молодіжної книги.

Часовий термін залишається незмінним і приуроченим до Всесвітнього дня книги та авторського права, тобто в цьому році він триватиме з 23 до 30 квітня.

Рекомендуємо під час планування, підготовки та проведення цьогорічного Тижня врахувати ситуацію в країні. Під час заходів, акцій, флешмобів та у виставковій діяльності акцент зробити на національні символи. Серед заходів, що популяризують читання та любов і повагу до Батьківщини, можуть бути: бібліотека на галявині (бібліотека під парасолькою) «Читаю українською», флешмоб «Будь у тренді! Читай українське!», віртуальні флешмоби між бібліотеками «Читання єднає» (з використанням інтернет-технологій). Чудовим рішенням для оформлення бібліотеки в ці дні може стати щось на зразок виставки-інсталяції  «Книга єднає Україну»

Молоді подобається все незвичне, креативне та неформатне, тому бажано підготувати заходи інтерактивного характеру за участю молодіжного активу бібліотеки.

Серед молоді має успіх така форма реклами, як мотиватори. В інтернеті ви можете знайти приклади саме книжкових мотиваторів, наприклад тут. Це книжкові мотиватори, створені в останні роки членами Молодіжної секції Української бібліотечної асоціації. Використовуючи їхні ідеї, ви можете організувати рекламну book-акцію «Живий мотиватор» і залучивши волонтерів, створити власні живі мотиватори для просування  читання.

Цікавими для молоді будуть жартівливі книжкові виставки:

•    Виставка-жарт «Я не пам´ятаю назву книги, але обкладинка була синя» (на виставці представлені книжки синього кольору)

•    Виставка-розвага «Ви питали…))». Виставка книг з тими назвами, які читачі часто плутають. Наприклад, Д.К.Джером «Трое в лодке, нищета и собаки», Э.Хемингуэй «Обком звонит в колокол». Більше книг тут  або додайте із запитів ваших читачів. Як варіант на виставці можна розмістити книгу з такою назвою як її запитували, а поряд книгу з вірною назвою.

Літературних гурманів можна побалувати такими заходами, як:

Виставка-огляд «Книжковий фуршет». Оформлена на сервірованому столі, де книжки лежать на тарілочках, а на серветках – цитати з творів. Бібліогурманам пропонують втамувати книжковий голод різноманітними стравами - від невигадливих фастфудів до найсмачніших та вишуканих делікатесів.

Аромадегустація «Чудовий аромат книжок». Проводити лише на вулиці!

Вам потрібно підготувати:

•    тестер ароматів у вигляді квітки з пелюстками, на яких наліплені шматочки поролону з нанесеними аромаоліями (кави, апельсина, ванілі, тощо);

•    візитівки, зроблені в формі кавового зерна, апельсина, квітки ванілі, тощо (щоб форма співпадала з ароматами, які у вас є), з одного боку яких адреса бібліотеки, з іншого – анотація на книгу, яка асоціювалась з цим ароматом.

Мешканцям міста, перехожим пропонують вибрати аромат, що сподобався. Натомість вони отримують візитівку бібліотеки з анотацією на книгу. Серед книг можуть бути наприклад, «Шоколад» Джоанн Харріс, «Теплі історії до кави» Надії Гербіш, «Лимони жовті» Кайса Інгемарсон, тощо.

На Тиждень молодіжної книги припадають свята та дати, які бажано врахувати при плануванні його програми. Тож, використовуйте календар знаменних і пам´ятних дат на 2015 рік.

Пропонуємо Вашій увазі орієнтовний план проведення Тижня молодіжної книги:

І. Відкриття Тижня

Biblio place (Бібліо місце) «Територія читання»

Фотоконкурс «Читач в об´єктиві»

Акція «Бібліоворожіння»

Бібліошоу «Мій читацький Х-фактор»

Акція прощення боржників «Явка з повинною»

ІІ. Краєзнавчий день

Ювілейний вечір «На крилах «Просвіти»» (до 45-річчя від дня народження О.В.Олексюка)

Краєзнавчий календар «Літературні імена Херсонщини»

Мапа вподобань «ТОП-10 туристичних перлин Херсонщини»

Літературний зорепад «Сузір´я місцевих поетів»

ІІІ. День літературного бренду

Виставка-brandbook «Я це люблю» (оформлюється за участю читачів)

Літературні візитівки «Кращі письменники десятиріччя»

Літературна битва «Книга VS фільм» (VS – від лат. versus протистояння)

Великий читацький турнір «Я  - чемпіон читання»

ІV. День патріотичного читання

Коло єдності «Молодь об´єднує книга»

Флешмоб «Читаймо – задля єднання, єднаймося – задля читання!»

Поетичний вернісаж «Напиши вірша солдату»

Вечір пам´яті «Вірші з Майдану»

V. День читацьких розваг

Книжковий атракціон «Ульотне читання»

Бестселер-шоу «Фешн-читання»

Книжкові оплески «Книги, що захопили світ»

Літературний ескалатор «Читаючи, зростай!»

 

Шановні колеги, будь ласка, скористуйтеся запропонованими заходами або трансформуйте їх так, як вам до вподоби.

Після проведення заходів Тижня молодіжної книги інформацію про них та світлини розміщуйте на ваших веб-ресурсах, в засобах масової інформації, в групі Тиждень молодіжної книги на Фейсбуці.

 

Провідний методист науково-методичного відділу

Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б.Лавреньова 

 

О.О.Козаченко

 

                  

 

X