Фестивалі їжі — це не тільки смачні продукти, а й цікава розважальна програма, яка знайомить з місцевими традиціями й звичаями. Свята їжі влаштовуються по країні практично цілий рік. Плануючи подорож до Норвегії, варто поцікавитися можливістю відвідати хоча б один з них.
Один з найбільших гастрономічних фестивалів Норвегії - «Гламат» (Gladmat) (дослівно «радісна їжа») - проводиться в Ставангері в кінці липня. До речі, він найбільший не тільки в Норвегії, але й у всій Скандинавії! За 4 дні роботи його відвідує не одна сотня тисяч (!) гостей. Тут можна спробувати буквально все, чим славиться кухня Норвегії. Одним з центральних подій норвезької гастрономічної арени є фестиваль Trondersk Mat, що проходить в географічному центрі Норвегії, місті Тронхеймі, на початку серпня. Гарненько підкріпившись на цьому святі їжі, можна тут же запити все з'їдене відмінним ремісничим пивом, адже водночас тут проводиться і пивоварний фестиваль.
Поїздку на фіорди, що починається в Бергені, який називають «воротами в царство фіордів», можна відкрити відвідуванням гастрономічного фестивалю, що проходить тут в самому кінці серпня — початку вересня. Для дітей тут є своя велика програма, ну, а щасливі батьки зможуть спробувати ремісниче пиво, вироблене більш ніж на 40 пивоварнях. Потоки гастрономічного задоволення розтікаються по столичному фестивалю їжі Matstreif (mat- їжа, streif- промінь, потік світла) на початку вересня. Статус столичного фестивалю пояснює той факт, що саме тут проводяться кілька чемпіонатів, де вибирають кращий сир, кращий мед, кращі м'ясні продукти, кращі морепродукти й багато іншого.
Останнім часом в Норвегії з'явилася величезна кількість приватних броварень, які виробляють прекрасне крафтове пиво. Звичайно, це знайшло відображення в появі кількох пивних фестивалів.
Хоча виноград в Норвегії й не росте, це не заважає норвежцям проводити винні фестивалі! В Осло насолоджуються кращими сортами вже в січні, Ставангер проводить винний парад з вікториною для справжніх знавців в березні. Восени винний фестиваль проходить на півдні країни, в Крістіансанді.
А ось з яблуками в Норвегії все добре. І тому фестиваль сидру у норвежців — один з найулюбленіших! І де ж йому проводитися, як не в Хардангер, «фруктовому саду» Норвегії! Фестиваль може похвалитися цікавою програмою, яка крім дегустації сидру містить театралізоване дійство, дискусії, вікторину, милування світанком, тематичний сніданок, майстер-класи для дітей, концерти, кінопоказ та багато іншого.
Норвегія входить до трійки країн, які споживають найбільше кави, тому поява кавового фестивалю тут нікого не дивує. Він проходить в Санднес в кінці травня.
Наостанок розповімо про унікальний фестивалі, який ви можете знайти тільки Норвегії, адже його головний «герой», «квашена» риба «ракфіск», - норвезький спеціалітет. Саме тут ви зможете познайомитися зі стародавніми традиціями норвезької кухні, і особливо з цією стравою. Фестиваль проводиться в самому кінці жовтня — початку листопада в невеликому містечку Фагернес, вулички якого заповнюються лотками місцевих виробників, які торгують не тільки рибою, але й іншими місцевими продуктами та предметами ремесел. Чи варто говорити, що всі пропоновані страви та продукти можна пробувати абсолютно безкоштовно! Увечері гостей фестивалю чекають концерти й танці допізна.
Норвежці по праву пишаються своїми кулінарними досягненнями. Сьогодні гастрономія в Норвегії — це ідеальне поєднання сучасних тенденцій і унікальних традицій у виробництві продуктів. Саме тому норвезькі кулінарні фестивалі так популярні в усьому світі, а їх відвідування — обов'язковий пункт багатьох туристичних маршрутів.
Подорож зі смаком: кращі гастрономічні фестивалі Норвегії
14.04.2021