Календар подій

 
 
4
5
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Козацька кухня: історичні смаки українського минулого

06.10.2025

До Дня українського козацтва працівники відділу обслуговування юнацтва та молоді Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки провели для учнів старших класів Херсонської загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів № 53 історичну розвідку «Казанів козацьких дзвін».

  

Під час заходу школярі вирушили у пізнавальну подорож сторінками історії козацької кухні. Вони дізналися про звички харчування запорожців, талановитих козацьких кухарів та страви, які надавали сили славетним воїнам. Окрему увагу приділено різниці між харчуванням у мирний час і під час походів. Якщо у мирний період козаки полюбляли поживні страви — борщ, куліш, різноманітні каші, — то у військових умовах перевагу надавали простим, довготривалим у зберіганні продуктам: сушеному м’ясу, солонині та сухарям. Присутні також ознайомилися з кухонним і столовим начинням козаків, а ще отримали добірку цікавих рецептів старовинних страв.

  

На завершення зустрічі учасники дійшли висновку, що традиції здорового харчування, започатковані ще козаками, залишаються актуальними й сьогодні.

  

Адже українська кухня — це не лише частина культурної спадщини, а й запорука здорової нації в майбутньому.