Календар подій

 
 
 
 
 
1
2
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 
 

Все про цукор

13.03.2025

Працівники відділу соціокультурної діяльності Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б.А. Лавреньова провели онлайн урок-дослідження «Все про цукор» для учнів ХЗВНК № 11. Під час зустрічі школярі поринули у багатовікову історію цього продукту, дізналися про його походження, еволюцію виробництва та вплив на життя людей.

Історія цукру налічує тисячі років. Учні довідались, що перші згадки про нього датуються III століттям до нашої ери, коли в Індії з тростини отримували густий солодкий сироп. Далі цукор поширився Китаєм, Персією та арабським світом, а в Європу потрапив у середні віки разом із хрестовими походами. Спочатку він був розкішшю, доступною лише багатіям, і його навіть називали «білим золотом».

Окремий акцент було зроблено на появі цукрової промисловості в Україні. Школярі дізналися, що вітчизняне виробництво цукру розпочалося в першій половині XIX століття, коли з’явилися перші заводи, що переробляли цукровий буряк. Справжній розквіт цієї галузі пов’язаний із діяльністю видатних промисловців – династій Понятовських, Бродських і Терещенків. Понятовські започаткували розвиток цукроваріння в Україні. Бродські відомі своїм новаторським підходом у цукровій промисловості та благодійністю. Терещенки зробили вагомий внесок у розвиток цукрових заводів і активно підтримували культуру та освіту.

Окрім історії, учасники заходу обговорили користь і можливу шкоду цукру. Вони дізналися, що цукор – важливе джерело енергії, але його надмірне споживання може спричиняти проблеми зі здоров’ям. Школярі отримали інформацію про баланс між користю й ризиками та норми вживання цукру.

Захід виявився не лише пізнавальним, а й корисним для формування відповідального ставлення до харчування та здоров’я. Учні відкрили для себе багато нового про продукт, який є невід’ємною частиною їхнього життя.