Міжнародний день кухаря відзначають у всьому світі 20 жовтня. Професійні кухарі - це справжні творці, які перетворюють кулінарію на мистецтво й творчість. Вони можуть зробити страву одночасно привабливою зовні, ситною та корисною. До цієї дати та в межах Тижня професій, який проходить у ДНЗ «Херсонське вище професійне комерційне училище», працівники відділу соціокультурної діяльності Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б.А. Лавреньова провели бібліокафе «Гастрономічний код українських письменників» на платформі Google Meet.
У нашій свідомості видатні діячі минулого вже давно перетворилися на бронзові пам’ятники собі самим. Але насправді великі письменники були, в першу чергу, звичайними людьми – такими ж, як ми самі. У цьому легко переконатися, ознайомившись із кулінарними слабкостями великих українців. Під час заходу студенти дізнались про улюблену їжу Тараса Шевченка, Григорія Сковороди, Володимира Винниченка та про кулінарні традиції родин Франків, Коцюбинських, Косачів, а також про те, які тексти письменників можна по праву називати «найсмачнішими».
Ще учасникам бібліокафе були запропоновані рецепти оригінальних блюд, які готували творці або самі, або в їхніх родинах. Вони можуть стати корисними у подальшій професійній діяльності студентів.
Улюблені страви українських літераторів досить різні, вони любили смачно поїсти та мали кожен свої кулінарні пристрасті, які є у кожної звичайної людини.