Календар подій

 
 
 
 
 
 
1
3
4
7
8
10
11
14
15
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 

Культура ірландських пабів

Історія ірландського пивоваріння налічує вже понад п'ять тисяч років. Так вийшло, що ірландський родючий ґрунт, м'який дощ та прохолодний вітер створили чудові умови для вирощування чудового ячменю. І саме в цій місцевості найпростіше і найшвидше було варити пиво, ніж інші алкогольні напої. Більшість пабів з'явилися при місцевих броварнях, що дозволяло пиву бути високоякісним та унікальним для своєї місцевості.
Перша ірландська пивоварна компанія, яка виробляла пиво нижнього бродіння (табір), з'явилася в Дубліні в 1892 - Darty Brewing Co. Але вона проіснувала лише п'ять років. Другу спробу зробила Regal Lager Brewery Ltd. 1937 року. Вона прожила трохи довше і закрилася 1954-го. Стабільне виробництво почалося, коли Guinness почав варити на потужностях пивоварні Great Northern Brewery (місто Дандолк) пиво Harp у 1950-х. Ірландія особливо відома одним сортом пива - стаутом. Останні 40 років стаути постійно втрачали свою аудиторію, проте досі цей сорт залишається найпопулярнішим пивом в Ірландії. Ірландія залишилася єдиною країною у світі, де більшість пива, що виробляється, — це пиво верхнього бродіння (ель).
Звичайні ірландці багато в чому живуть за кошти фермерства, сільського господарства та рибальства. Нині при населенні всього 4,5 мільйона осіб в Ірландії налічується близько 140 тисяч сімейних ферм, 1400 суден, що добувають до 300 тисяч тонн риби, а під пасовища використовується до двох мільйонів гектарів. Ну а тепер уявіть, що ви після довгого плавання опинилися нарешті в порту. Або вимокли під дощем. Або десь у полях здригнулися до кісток від вогкого вітру. Саме в такі моменти вам потрібна дружна компанія, тепле приміщення та келих з віскі чи пінта пива. Так народився ірландський паб. Ірландський паб – це не бар. Його відмінність від звичайного питного закладу в тому, що це і будинок культури, і місце останніх новин, і місце відпочинку, і, можливо, навіть другий будинок для чоловіка. Особливо в сільській місцевості, де інших місць збору чоловіки просто не мають.
Якщо ви візьмете середньостатистичний паб десь в ірландській глушині, який обслуговує людей не менше 50 років, швидше за все, ви побачите стіни, обвішані фотографіями з життя поселення: ось вам перша футбольна команда селища, ось вам бармен викурює останню цигарку в пабі (з 2004 року в пабах Ірландії заборонено курити), ось здобуття незалежності, ось прадід власника з діжками пива під ще новою вивіскою. Паб обставлений тільки дерев'яними меблями, вікна оздоблені матовим і димчастим склом, щоб світло та вулична метушня не заважала відвідувачам. Інтер'єр прикрашають різнокольорові скляні мозаїки. Барна стійка ірландського паба велика і зроблена тільки з дерева.
У XVIII столітті паби облаштовувалися ще одним залом, де відвідувачі могли грати музику, танцювати та проводити спортивні змагання. Наприклад, деякі паби мали свої садочні клуби, де стрілки могли позмагатися у стрільбі по голубах. Пізніше паби почали оснащувати розважальними іграми: дартс, більярд, кікер, карти. У другій половині XX століття почали показувати прямі трансляції футболу, регбі, автоперегонів та кінного спорту, що сильно вплинуло на футбольну та навколофутбольну культуру вболівання, що зародилася у Британії. У справжніх ірландських пабах традиційно не їдять. Ірландці їдять вдома і дуже люблять саме домашню їжу, віддаючи перевагу ресторанній. Ірландський паб — щоб пити та веселитися, пити та ностальгувати, але не їсти. Максимум, що ви зможете замовити, це закуски до випивки. Зараз у багатьох столичних пабах ситуація змінилася і власники стали більш гнучкими до відвідувачів та туристів та пропонують сніданки та обіди. Їжа подається дуже чоловіча та проста. Колканнон - це суміш із капусти, цибулі, картоплі, яка подається разом з сосисками або з беконом. Мікст коддл - варені з беконом сосиски.