Календар подій

 
 
 
 
 
 
1
3
4
7
8
10
11
14
15
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 

Кулінарні традиції ірландської кухні

Ірландська кухня – чи багато ми знаємо про кулінарні уподобання мешканців цієї країни? Як правило, Ірландія асоціюється з кавою, ірландським рагу та картоплею. Звичайно, традиційним для ірландської кухні є пиво. За вживанням пінного напою країна входить до списку лідерів – щороку у пабах та на тематичних фестивалях в Ірландії випивають тисячі літрів напою. Якщо ви збираєтеся у подорож до Ірландії, буде не зайвим розібратися в кулінарних традиціях країни та скласти список національних ірландських страв. Одна з основних національних традицій на кухні Ірландії – любов до м'яса, овочів та хліба. Особливою шаною користуються страви з картоплі та капусти, саме ці овочі є основою багатьох страв ірландської кухні.
Національна кухня Ірландії далека від таких понять, як вишукана та витончена. Головна вимога – їжа має бути ситною, це зумовлено непростими кліматичними умовами, у яких необхідно виживати. Саме тому на кухні Ірландії переважають страви з м'яса та жирних сортів риби. Що стосується гарніру, найчастіше використовують картоплю.
Головна особливість ірландської кухні – висока калорійність. Це стосується також сніданку. Традиційний набір продуктів – кілька м'ясних страв – ковбаса, бекон, сосиски, їх подають разом із яєчнею, тостами, у деяких випадках додають боби.
Типова страва для сніданку – чорний пудинг, що на смак нагадує кров'яну ковбасу, з додаванням вівса, ячменю та крові тварин. Ця національна ірландська страва у деяких туристів викликає неоднозначні враження, але й сьогодні вона є частиною сніданку. Сьогодні в національній кухні існує велика різноманітність пудингів – з додаванням куркуми, сиру чи зелені.
Якщо ви вегетаріанець, на сніданок вибирайте яйця, оладки з картоплі зі смаженими помідорами та, звичайно, гриби. До речі, гриби є в меню будь-якого кафе та ресторану Ірландії.
Довгий час головним джерелом білків в Ірландії була риба і морепродукти. З огляду на географічне розташування Ірландії та вихід до Атлантичного океану та Ірландського моря, протягом багатьох століть місцеві жителі їли такі морепродукти, про які жителі інших європейських країн могли лише мріяти, – лобстери, креветки, устриць.
У ресторанах подають оригінальну національну страву – Дублінський юрист з омара, протушкованого у вершках. Один із тематичних фестивалів присвячений устрицям. Під час свята разом із морськими дарами випиваються сотні літрів пінного напою. Щодо риби ірландці особливо не вибагливі і їдять те, що вдасться зловити.
Коли йдеться про Ірландію, неможливо не згадати про ірландське рагу. Єдиної технології немає, у багатьох сім'ях існує свій спосіб приготування частування. Найпростіший рецепт рагу - ягнятина (можна замінити бараниною), картопля, морква, цибуля, зелень. Його традиційно тушкують узимку, щоб зігрітися.
Для традиційних страв ірландської кухні характерна практичність – часто використовуються різні частини туші – хвости, бруньки, вуха, кишки. Звісно, робота з такими оригінальними продуктами вимагала певних навичок. Сьогодні місцеві кулінари майстерно управляються з будь-якою частиною туші і найкращий цьому приклад – крубінс – пивна закуска зі свинячих ніжок.
Ірландці вигадали величезну кількість рецептів із ситної бульби. Найпопулярніші:
Боксті – у перекладі означає «хліб бідняка», зовні страва нагадує оладки з картоплі, основні інгредієнти – пюре, олію, борошно та сода. Готують двома способами – варять чи смажать. У першому випадку боксті схожі на млинці, а смажать коржики переважно на Хелловін і подають разом з обсмаженими сосисками.
Чемп – пюре, збите з молоком, приправлене зеленою цибулею. Колканнон – основний компонент – картопля, проте, у перекладі назва означає «білокачанна капуста», відповідно до технології, в пюре додають капусту.
Якщо потрібно швидко вгамувати голод, віддають перевагу страві «Фіш енд Чіпс» — риба з картоплею фрі. Багато хто вважає, що це традиційний фаст-фуд із Британії, але батьківщиною частування є ірландський Дублін, де в сімейних ресторанчиках смачну страву пропонували іммігранти з Італії.
До списку національних страв Ірландії входять різноманітні закуски. Дульсе – продукт, який можна купити у магазинах здорового харчування. Це водорості, багаті мікроелементами, вітамінами та білками. Їх висушують на сонці, потім перемелюють і додають у перші страви, щоб наголосити на їх смакових якостях. Також водорості смажать або запікають під сирним соусом, а іноді їдять без будь-якої обробки.
У країні особливе ставлення до хліба. Для випічки не використовують дріжджі чи закваски, а додають у тісто соду. Найімовірніше це пов'язано з тим, що в Ірландії вирощують пшеницю м'яких сортів з невеликим вмістом клейковини. Тісто на дріжджах готують лише випікання здобних білих булочок з назвою блаа. Хліб із родзинками – бармбрек, його не можна назвати десертів, бо він менш солодкий. Раніше було заведено додавати до хліба сюрприз – горох, монетки, кільця.
Мандруючи Ірландією, спробуйте знаменитий кекс, приготовлений з темного пива Портер. Десерт так і називається – porter cake. Історія замовчує, хто і коли придумав замість патоки використовувати алкогольний напій. Що стосується технології приготування, в Ірландії існує величезна кількість варіантів випічки й кожен, хто розповідатиме вам рецепт, обов'язково уточнить, що саме його версія оригінальна і найправильніша. Усі рецепти кексу поєднують кілька фактів: десерт готують на пиві лише одного сорту – Портер, до тіста додають багато сухофруктів, цукати та горіхи. Готовий десерт немає пивного присмаку, оскільки він зникає у процесі випікання. Пиво надає кексу приємного відтінку, вологої текстури та аромату. Ось кілька цікавих варіантів рецептів кексу:
Портер збивають із вершками; Пивну основу змішують з апельсиновим соком та віскі; Портер змішують з віскі. Готовий десерт може зберігатись дуже довго. Відразу після випікання його загортають у пергамент та витримують тиждень, тільки після цього їдять.
Популярний алкогольний напій – пиво Гіннес, його називають символом урочистостей на честь Святого Патріка. Ірландці кажуть – справжнє пиво Гіннес дуже темне, крізь нього можна побачити лише промінь сонця, а також світло, яке відбиває алмаз. Вперше пиво почали виробляти у 18 столітті. Сьогодні найбільш наближений до оригінального напою сорт Guinness Original. На його основі місцеві жителі готують багато коктейлів.
Традиційна ірландська кава більше нагадує двокомпонентний коктейль із традиційної чорної кави та віскі, звичайно, ірландської, для особливого, оригінального присмаку додають коричневий цукор, збиті вершки. Сьогодні традиційні страви Ірландії славляться своєю натуральністю та екологічністю. Ірландська кухня переживає епоху Ренесансу – багато старовинних рецептів відроджуються, але в оновленому вигляді.