календар подій

Календар подій

1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Книжкові краєзнавчі новинки шукають читача


Шановні користувачі бібліотеки!

Вашій увазі пропонується віртуальна виставка книжкових краєзнавчих новинок. 

Шанувальники художнього слова можуть познайомитись з новими творами письменників-земляків та з літературними портретами яскравих особистостей краю.
Нові видання допоможуть також зануритися в світ неповторного Херсонського краю: розкажуть про перлину Чорного моря – острів Джарилгач та його історію, про представників світового авангарду на Херсонщин, особливості клімату області та багато іншого.

Книги, що експонуються на виставці, бібліотека отримала у 2019 році.

Звертайтеся за адресою:
м. Херсон
пр. Святих Кирила та Мефодія, 14-А


 

 


 

Хіт-парад новинок

Шановні читачі!

Пропонуємо вам ознайомитись з новими краєзнавчими книгами, які поповнили фонди Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Бориса Лавреньова. Серед новинок - художні твори письменників-земляків, колективні збірки, що знайомлять з культурно-мистецькими подіями Херсонщини, а також видання, які висвітлюють її історичний шлях, розвиток економіки і культури, суспільно-політичне життя.

Запрошуємо всіх шанувальників літератури рідного краю завітати до нашої книгозбірні.


Шановні друзі!

Пропонуємо   Вашій  увазі  нові  книги,  які наприкінці квітня 2013 року Херсонська обласна бібліотека для юнацтва ім. Б.Лавреньова отримала від подружжя Степаненків – Людмили Василівни, поетеси, перекладача, математика за фахом, старшого викладача Херсонського професійного училища № 2,  та Олександра Олександровича, художника, архітектора, які були гостями книгозбірні.

Людмила Василівна, закохана в поезію ще зі шкільних років, має власні  поетичні збірки, друкується в літературно-художніх журналах,  поетичних збірках. Займається перекладами на російську мову поезії Лесі Українки,  Ліни  Костенко,  Ганни  Чубач,  Василя  Симоненка.

Л.В. Степаненко  є лауреатом Всеукраїнського поетичного вернісажу в Києві «Троянди і виноград» (2008 р.).

Ми щиро дякуємо сімейному тандему Степаненків і сподіваємося, що  пропоновані видання  вам теж сподобаються.

«Поезія рідного краю»

Степаненко, Л.В. Думки мої... : вірші / Людмила Степаненко. – Д. : Гамалія, 2006. – 66 с.

У збірці «Думки мої» є лірика, гумор, навіть сатиричний погляд на наше сьогодення. Твори авторки глибоко змістовні, ідейні. Не оминула вона і родинної теми, де з ніжністю, любов’ю, відвертістю звучать її одкровення до найближчих людей.

Творчість Людмили Степаненко змущує думати, спостерігати, робити ті чи інші висновки для самого себе.


  Міцкевич, Адам. Кримські сонети : поетичні переклади Людмили Степаненко / Адам Міцкевич ; [Степаненко  Л. В., Степаненко О.О. ; передм. С.Шевченко]. – Херсон : ТДС, 2013. – 40 с. іл.

     До літературно-художнього видання увійшли 18 сонетів Адама Міцкевича з його кримського циклу. Оригінальність книги полягає у тому, що переклад Л.Степаненко українською розміщується навпроти сонету Міцкевича польською мовою.

Вільний переклад поетесі допоміг виконати її чоловік – архітектор,  художник, музикант Олександр Степаненко. А ще він створив ніжну і прозору акварельну мініатюру до кожного із сонетів.

За цю збірку авторка отримала перше місце на ІІ Всеукраїнському конкурсі ім. Валентина Грабовського в номінації «Поетичний переклад з польської на українську мову». Переклади Л.Степанеко  також високо оцінені  заслуженим діячем культури Польщі Станіславом Шевченком. 


Симоненко, Василь. Василь Симоненко =  Василий Симоненко. Поетичні переклади Людмили Степаненко / Василь Симоненко; [вступ. ст. А.Поповського]. – Івано-Франківськ  :  Лілея-НВ, 2010. – 87 с.

Основою  цієї збірки стали переклади  віршів українського майстра художнього слова Василя Симоненка.

Авторка паралельно подає твори в оригіналі та їх переклади російською мовою, що уможливлює раціональне сприйняття текстів і їх порівняльну характеристику.


 Весняні поезії : [вірші] / В.Лунєгов, К.Савченко, Л.Степаненко, Л.Прядко ; [ред.-упоряд. О.Пасічник]. – Херсон : Айлант. – 2007. – 67 с.

До збірки «Весняні поезії» увійшли вірші переможців та призерів двох (2005 та 2007 рр.) обласних конкурсів серед поетів-аматорів з числа педагогів «Весняні поезії».

Кожен з представлених у збірці авторів – яскрава особистість зі своєю темою у творчості. Ви зануритеся у світ безмежної любові до краси рідного краю Катерини Савченко, разом з Людмилою Степаненко перегорнете сторінки трагічної та світлої історії України, підніметесь до висот  тонкого ліризму Віктора Лунєгова, побачите світ очима Лариси Прядко.


Степаненко, О. Мелодії старого міста [Образотворче видання] : акварель : [збірка акварелей старої центральної частини міста Херсона] / Олександр Степаненко ; [вступ. ст. В.Г.Чуприни]. – Херсон : Южполиграфсервис, 2007. – 24 с. : іл. 

Великою подією у художньому житті Херсона став вихід у світ  збірки акварелей О.О.Степаненка «Мелодії старого міста»,  архітектора за фахом, який став відомим акварелістом.

Його серія «Старий Херсон» несе в собі художню цінність.  Старий Херсон поступово стає новим, а залишити його первісну виразність, самобутність допоможе мешканцям міста тільки ця збірка. Видання містить  акварелі, зроблені у різні пори року.


 

Шановні друзі!


    Напередодні Нового 2013 року обласна бібліотека для юнацтва ім. Б.Лавреньова отримала чудові подарунки  від людей, небайдужих до поетичного і прозового слова – поетів і літературознавців Херсонщини. Ми щиро їм дякуємо  і сподіваємося, що ці видання  вас зацікавлять.

Книги рідного краю

Каляка М. М. Твори : у 5 кн. Кн. 4. Збуджені альманахом «Степ» : біогр. нариси, стислі спогади, розвідки, оповідання,  літ.-худож. публіцистика / Микола Каляка. – К.-Херсон : Просвіта, 2012. – 351 с. : іл.

У кінці 2012 року побачила світ нова збірка Миколи Каляки «Збуджені альманахом «Степ» - четверта  із запланованої серії з п’яти книг. У ній розповідається про життя і творчу діяльність людей, з якими доводилося зустрічатися автору.

Багато нового у збірці  читач дізнається  про  видатного художника і письменника Михайла Андрієнка-Нечитайла, який народився у Херсоні, мудру і величну Зінаїду Тулуб, яка неодноразово бувала в Херсоні,  правдиву, сміливу і талановиту  поетесу Валентину Наумич, яку вбив чорнобильський атом, легенду оперної сцени, золотий голос України,  співачку Оксану Петрусенко та багатьох інших видатних людей.

Збірка адресована школярам, студентам, викладачам і тим, хто цікавиться історією, культурою  та мистецтвом  свого краю.


Параскевич  П. К.  Олесь Гончар і Херсонщина : статті, роздуми, спогади / П. К. Параскевич. - 2-ге вид., доп., перероб. – Нова Каховка : ПИЕЛ, 2011. – 175 с. : іл.

Це друге видання, доповнене і перероблене автором – кандидатом філологічних наук, доцентом, почесним викладачем ХДУ. Воно містить три розділи. Перший розділ знайомить читача з  літературно-критичними статтями, роздумами, щоденниками О.Гончара. У другому розділі містяться спогади  херсонських письменників  Миколи Братана, Івана Гайдая, Миколи Василенка, художника Володимира Чуприни про спілкування з Олесем Гончаром під час його перебування на Херсонщині. Третій  розділ – поезії українських письменників і письменників-краян, присвячених О.Гончару.

У збірнику  також мова йде про проблематику, образи та деякі аспекти творчості письменника, його громадську діяльність і зв’язки  з сонячним південним краєм.

Видання адресоване вчителям літератури, студентам та учням шкіл.


Лана Світ (С. П. Параскевич).   Журавликові пригоди: казка / Лана Світ. – Херсон: Айлант, 2012. – 40 с. : іл.

Лана Світ – Світлана Павлівна Параскевич (1956-2011), кандидат педагогічних наук, доцент, знаний фахівець своєї справи, проклала стежини до розвитку нової концепції комп’ютерної творчості – ейдографіки.

Відкриття для читачів -  Світлана Павлівна писала вірші, вербальні портрети, акровірші, казки. Її лірична душа прагнула гармонії не тільки у строгих математичних формулах, а й у людських стосунках, вимальованих уявою образах.
У  книзі розповідь іде про незвичайні пригоди Журавлика-Павлика. Він дуже любить рідну землю, і робить все, що в його силах, щоб на ній панувало щастя. Книга адресована широкому колу читачів.

На обкладинці  представленої  збірки є такі поетичні рядки:

Життя коротке й довге одночасно,

Тому не відкладайте добрих справ,

А поспішайте, щоб сказати вчасно

Слово подяки тим, хто чути його мав.

Це перше видання авторки.  На жаль, її немає серед нас, але її світла, сповнена надії і добра казка  не залишить байдужими молоде покоління.



  Марущак  А. П.    86.400: поезії / Анатолій Марущак. – Херсон : ПАТ «ХМД», 2012. – 98 с.

Нова книга поезій «86.400» головного редактора Херсонської обласної держтелерадіокомпанії «Скіфія», лауреата понад 20 міжнародних і всеукраїнських телевізійних фестивалів,  літературної премії ім. Миколи Куліша та поетичного вернісажу «Троянди й виноград» Анатолія Марущака має інтригуючу назву.

86400 секунд – саме скільки часу відводиться кожній людині на добу. І як вона  цей час  витратить –  залежить від неї. 86400 секунд для радості і печалі, для спогадів і сповіді... І автор дає  нам можливість у цьому переконатися.

 Поезії, що увійшли до збірки, приваблюють мудрістю, зрілістю і глибокою обізнаністю автора. Анатолій Марущак віртуозно володіє такими засобами, як алітерація, гра слів і музичність.

Збірка розрахована на широке коло любителів поезії.


 

Загороднюк  В.     Формула Сократа: збірка віршів / Василь Загороднюк. – Херсон : Айлант, 2012. – 56 с.

У своїй поетичній збірці Василь Загороднюк намагається у різних виявах донести до читача найпрекрасніше людське почуття – кохання. З ним ліричний герой радіє, бентежиться, переживає, надіється, сумує, хвилюється, сміється, роздумує... одне слово – живе.

Збіркою віршів кандидата філологічних наук, доцента ХДУ, голови Херсонської обласної організації НСПУ Василя Загороднюка «Формула Сократа» обласна бібліотека для юнацтва започаткувала новий проект "Книга мандрує Херсонщиною" і відпустила її у вільні мандри  бібліотеками Херсонської області для зустрічі з молоддю. "Формула Сократа" продовжує свої мандри. Вона уже  побувала в п’яти районах області.

Щасливих мандрів їй!!!


Куліш  М. П’єси  / Микола Василенко, Василь Загороднюк, Ірина Корольова. – Херсон : Гілея, 2012. – 360 с. -  (Літературні скарби Херсонщини).

Шоста книга із серії «Літературні скарби Херсонщини» представляє п’єси видатного українського драматурга Миколи Куліша.

Видання здійснене до 120-ліття від дня народження М.Г.Куліша і побачило світ завдяки особистій підтримці голови Херсонської обласної державної адміністрації Миколи Костяка.

У збірку увійшли  кращі п'єси Миколи Куліша: «Мина Мазайло», «Народний Малахій», «Маклена Граса», «Патетична соната», рекомендовані шкільною програмою з української літератури, які  складають золотий фонд нашої літератури та йдуть на сценах театрів багатьох країн.

До видання увійшли світлини п’єс М Куліша, які пройшли на сцені Херсонського театру. Хочеться зазначити, що ця книга є першим виданням драматичних творів письменника, яке було надруковано саме на Херсонщині.

Книга розрахована на школярів, вчителів, студентів-філологів, усіх, хто цікавиться творчістю М. Куліша.


Шановні   користувачі!

Кабінет Міністрів України  проголосив  2012 рік  Роком спорту та здорового способу життя. До цієї події обласна бібліотека  ім. Б.А.Лавреньова  підготувала віртуальну виставку нових надходжень з історії Олімпійського руху, які книгозбірня отримала нещодавно в дарунок від Херсонського відділення Національного Олімпійського комітету України. 

Олімпійський рух – неповторне явище, яке  об’єднує народи усіх континентів і переконатися в цьому ви можете саме зараз,  погортавши  неперевершені видання, які ми вам пропонуємо.

Олімпійське сузір’я  України

 

  Бутовский А.Д. Собрание сочинений : в 4 т. / А.Д. Бутовский. – К.: Олимп.  л-ра, 2009.

Біля витоків олімпійського руху сучасності стояв уродженець Полтавщини Олексій Дмитрович Бутовський, якого було обрано до першого керівного складу МОК. Це говорить про те, що олімпійське коріння в Україні глибоке і міцне.

До вашої уваги - зібрання творів нашого видатного співвітчизника Олексія Дмитровича Бутовського – одного з ініціаторів відродження сучасного олімпійського руху наприкінці ХІХ ст., члена першого Міжнародного олімпійського комітету, видатного спеціаліста в галузі теорії та методики фізкультурної освіти і системи підготовки спеціалістів із фізичного виховання і спорту у військових і цивільних навчальних закладах. 

У 4-му томі «Зібрання творів» наведено відомості про його життя, педагогічну, військову, спортивну й організаційну діяльність. Вперше публікується «Послужной список генерала А.Д.Бутовского». До видання включено також 13 листів Олексія Бутовського П’єру де Кубертену і Віктору Бальку.

Видання адресоване  спеціалістам із фізичного виховання й олімпійського спорту та всім, хто цікавиться  історією олімпійського руху. Воно знаходиться у відділі зберігання та консервація фондів. 


  Булатова М. М. Енциклопедія олімпійського спорту в запитаннях і відповідях  /  М.М.Булатова. – К. : Олімп. л-ра, 2009. – 400 с. : іл.

 Ви знаєте, скільки коней запрягали в колісницю у кінних перегонах чи на якій арені відбувалися борцівські герці? А що використовують для розмітки доріжки у веслувальному спорті на спокійній воді?

Поглибити свої знання та потренувати пам`ять можна за допомогою «Енциклопедії олімпійського спорту в запитаннях і відповідях» Марії Булатової, науковця в галузі фізичного виховання та спорту, доктора педагогічних наук, проректора з міжнародних зв’язків Національного університету фізичного виховання і спорту України, редактора кількох журналів, присвячених фізичному вихованню та спорту. 

Книжка складається з п`яти частин. Гортаючи сторінки, спочатку дізнаєшся про батьківщину Олімпійських ігор – Грецію, її спортивні традиції, міфи, легенди.  Далі відкриваються таємниці відродження Олімпійського вогню. І до кожного розділу – список тематичних питань, які допоможуть краще запам’ятати інформацію. 

На десерт допитливим читачам лишилось дізнатися про здобутки українських спортсменів – а це хороша можливість відкрити для себе інші імена у нашому спорті, окрім братів Кличків, Лілії Подкопаєвої та Катерини Серебрянської.

Вибір форми “запитання-відповідь” є дуже доцільним. Така методика доречна і для школярів, і для дошкільнят, і для дорослих. Безперечними плюсами видання є велика кількість світлин та ілюстрацій, алфавітний та іменний покажчики, а також список літератури — для тих, хто захоче поглибити свої знання в цій галузі. 

Тож такому подарунку зрадіє як прихильник спорту, так і той, хто безумовно зацікавиться ним, взявши до рук енциклопедію.

До речі, в 2011 році  «Енциклопедія», за версією НОК України, перемогла на конкурсі в номінації «Кращий підручник  року».


 

Бубка С. Олімпійське сузір’я України : атлети  / С.Н. Бубка,  М.М. Булатова. – К. : Олімп. л-ра, 2010. – 165 с. : іл.

  Автори – відомий чемпіон Олімпійських ігор, заслужений майстер спорту з легкої атлетики у стрибках із жердиною Сергій Назарович Бубка та доктор педагогічних наук, професор, дійсний член Української академії наук – Марія Михайлівна Булатова  пропонують екскурс в історію досягнень українських атлетів в олімпійському русі. 

Книга містить загальну характеристику літніх та зимових Олімпійських ігор, починаючи з 1952  до 2008 року, в ній подано інформацію про олімпійські, світові, європейські спортивні досягнення олімпійських медалістів України.

Багатий ілюстративний матеріал – плакати, олімпійські та пам’ятні медалі, смолоскипи, талісмани, значки, марки та інші атрибути міст-господарів  Олімпійських ігор дозволять читачеві поринути в атмосферу найважливіших спортивних подій кожного чотириріччя.

Окремі сторінки книги – «Олімпійські враження» - присвячено спогадам спортсменів-олімпійців про їхню участь в Іграх, емоційно забарвлені яскраві особисті враження від усього, що оточувало олімпійські змагання в тій чи іншій країні, відчуття після щасливих перемог і гірких поразок, а також вплив олімпійських баталій різних часів на їхнє подальше особисте життя.

Видання  херсонським шанувальникам спорту незалежно від віку ще й тим, що до нього увійшли прізвища багатьох наших земляків-олімпійців різних  часів і поколінь, які відомі багатьом людям планети. Наприкінці видання міститься іменний покажчик спортсменів. 


 

Волошин А. На  олімпійській хвилі : художньо-документальні нариси про участь в Олімпійських іграх сучасності спортсменів України /Анатолій Волошин. – Київ : «МП Леся», 2008. – 448 с. : іл.

 Книга спортивного журналіста Анатолія Волошина присвячена літнім Олімпійським іграм сучасності. Автор  висвітлює захоплюючі події,  ділиться особистими думками щодо багатьох подій, торкається не лише результатів важкої боротьби, а й розповідає про долі спортсменів, про «секрети» підготовки, особливості комплектування команд, надії та розчарування. 

 Особливий наголос зроблено на участі в олімпійських стартах представників України, наводиться аналіз їхніх виступів. Читач може зазирнути у внутрішній світ спортсмена, тренера, проаналізувати і порівняти  спортивні показники. В окремих нарисах розповідається про українців – героїв цих найпрестижніших змагань.

Сподіваємось, що  це видання зацікавить юних спортсменів і широке коло шанувальників спорту.


 

Кулик В. Олімпійський у серцях вогонь. Історія виникнення та становлення НОК України : документальні нариси / Володимир Кулик. – К. : «МП Леся», 2008. – 308 с. : іл.

 Вперше  у  спортивній літературі   в популярній формі документальних нарисів перший  віце-президент НОК Володимир Васильович Кулик  розповідає про драматичну історію створення, визнання і становлення Національного олімпійського комітету України, участь наших спортсменів самостійними командами в найпрестижніших змаганнях – зимових і літніх Олімпійських іграх сучасності.

Прихильники спорту  з великим інтересом прочитають про  боротьбу  діячів спорту, кращих атлетів за самостійну участь українських команд в Олімпійських іграх. Перші виступи збірної команди України свідчать про силу і міць нашого спорту, основу якого складають  масові осередки, що працюють в навчальних закладах, трудових колективах, установах та організаціях. 

Книга гарно ілюстрована і  буде цікава для шанувальників,  уболівальників,  спеціалістів фізичної культури та спорту  та всіх, хто цікавиться  олімпійським рухом.


 

Твій перший олімпійський путівник  : навч. посіб. / за заг. ред. М.М.Булатової. – вид. 2-ге доп. – К. : Олімп. л-ра, 2007. – 103 с. : іл.

  Сторінки  навчального посібника розкриють читачеві всю олімпійську історію – від Олімпійських ігор Стародавньої Греції до останніх Ігор Олімпіад, становлення та розвиток сучасного олімпійського руху, основні принципи, значущість олімпізму для суспільства та кожної людини. 

Путівник познайомить  з олімпійськими видами спорту та досягненнями атлетів світу й України в Олімпійських іграх,  допоможе відкрити для себе  значення найголовніших олімпійських принципів та ідей, сутність прапору та емблеми Ігор.  

Крім цього, путівник дає можливість самостійно удосконалювати свої знання, відповідаючи на запитання та виконуючи наведені завдання. 

Ілюстроване видання  розраховане на учнів, учителів загальноосвітніх шкіл, ліцеїв, гімназій та широкого загалу читачів, які цікавляться олімпійським спортом.


 

Єрмолаєва В.М. Олімпійська освіта у школі : метод посіб. :[зб. сценаріїв] / В.М.Єрмолаєва. – К. : Нац. олімп. ком. України, 2009. – 84 с. : іл.

  До збірника увійшли сценарії  уроків і свят з олімпійської тематики, а також методичні рекомендації щодо їх проведення.

Запропоновані розробки сценаріїв олімпійських уроків та свят  можна використовувати школам з українською та російською  мовами  навчання.

Книга допоможе педагогічним працівникам загальноосвітніх навчальних закладів організувати навчальні заняття і позаурочні заходи з олімпійської тематики, які стануть радісною подією для їх учасників, гостей і організаторів.

 

 

X