Календар подій

 
 
 
 
 
 
1
3
4
7
8
10
11
14
15
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 

Данська кухня: головні страви

Данська кухня, як у казках Г.Х. Андерсена - 500 видів вареної картоплі та риби (fisk - єдине данське слово, що легко вимовляється). Жодної екзотики та ризику отруєння. Данці – любителі багато та смачно поїсти. Якість їжі в данській кухні забезпечується насамперед якістю приправ. Ще зовсім недавно у Копенгагені існувала бутербродна, яка відзначилася бути занесеною до знаменитої книги рекордів Гіннесса. Якби ви потрапили до неї, коли вона працювала, то вам запропонували б ознайомитися з меню завдовжки 140 сантиметрів на 178 варіацій бутербродів. Кажуть, один відвідувач мало не задихнувся, вивчаючи цей трактат для ненажер: голодний спазм стиснув бідолаху горло. Якщо ви зупинитесь в готелі або пансіоні, знайте: на вас завжди чекає з 07:00 до 10:00 ранній сніданок, спробувавши який, ви зрозумієте, що таке знаменитий шведський стіл. З 12:00 до 14:00 у Данії заведено їсти власне сніданок, а по-нашому – обід. Обідають данці й, звісно, гості країни, коли сонце хилиться до заходу сонця, з 18:00 до 21:00. Хтось запитає: "А де ж вечеря?". Вечеря в Данії теж є, це остання трапеза, і вона є холодним, не розігрітим обідом. Основу данської кухні складають риба та інші продукти моря. З риби готують перші та другі страви. Але не забувають данці і про м'ясні страви. Надзвичайно популярна смажена свинина з гарячою червоною капустою. Не менш часто з'являється на столі данців і свиняча печінка з хрусткою смаженою цибулею або паштет зі свинячої печінки. На гарнір найчастіше подають смажену картоплю або тушковану капусту. Традиційні національні страви: рагу зі свинини з гарячою червоною капустою, курка солона з ананасом, свинина з яблуками та чорносливом, овочі із салом – шпик по-датськи. Данська національна страва – рід мрій мез флезе – густий чорносмородиновий кисіль зі збитими вершками. Якщо ви забігли поїсти до кафе чи ресторану серед дня, вам обов'язково запропонують каву та апетитні булочки: весь світ знає їх під назвою копенгагенських чи данських. У Данії вони вважаються віденськими булочками. Є в меню данських харчових закладів чергові страви, вони розраховані на тих, у кого від апетиту, що розігрався, розбігаються очі, а в бажаннях і думках – повний хаос. Офіціант завжди запропонує звичайний або рубаний біфштекс, а також десятки варіантів по-різному приготовленої лососини. Всесвітньо відома національна страва – smorrebrod/смереброд (бутерброди). У чому їхня незвичність? Говорячи сучасною мовою, у "навороті". На шмат житнього або білого хліба в один або два шари укладають шматочки раків або крабів, рибу, фрикадельки, сирокопчений окіст, язик, шинку, а також все, що підвернеться на кухні під руку. Данські бутерброди гарні із гарніром; ним можуть стати цибуля, редиска, морська капуста, анчоуси чи каперси. Весь цей художній твір поливають майонезом. Данські бутерброди треба їсти строго у порядку – спочатку рибу, потім м'ясо, потім сир. І обов'язково виделкою та ножем. Найскладніші шедеври налічують по кілька поверхів. З десертів готують яблучний пиріг зі смородиновим желе та збитими вершками, а також суп із полуниці та ожини із вершками – щось середнє між компотом та рідким варенням. Данія – пивна та весела країна, майже у всіх розважальних закладах є вікове обмеження. У багато місць вам не дозволять навіть увійти, якщо вам немає 25. З алкогольних напоїв данці воліють пиво та горілку, а з неміцних – каву. У Данії заведено поглинати пиво скрізь, завжди, будь-якої доби та, звичайно ж, за кожною трапезою. Пиво подають та продають на кожному кутку. На Різдво, коли настав час розгортати подарунки під ялинкою, готують спеціальне пряне вино (Bisschopswijn) – данський варіант німецького глінтвейну. Ресторанний бізнес у Данії існує з XIII століття, тут можна знайти ресторани та кафе на будь-який смак та для будь-якого гаманця, вони пропонують будь-яку кухню від вітчизняної та етнічної до високої гастрономії світового класу. Сучасні кафе змагаються із традиційними тавернами. Тут можна вгамувати спрагу, почитати газету і насолодитися легкою їжею. Вони бувають зовсім крихітними, майже інтимними, але є й дуже великими, де часто виступають музичні та танцювальні гурти. Багато кафе відкриті допізна, тут проводять час любителі нічного життя. Найкраще місце зустрітися та поговорити з данцями саме тут.