календар подій

Календар подій

1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Мистецький та літературний авангард в Україні

Відділ мистецтв Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б.Лавреньова пропонує віртуальну виставку книжкових новинок, присвячених авангардному напряму в мистецтві та літературі ХХ століття, зокрема йдеться про видатних митців українського авангарду, а також тих, чиї імена пов’язані з Херсонщиною.   

Яскравою, потужною та харизматичною постаттю серед представників українського авангарду був Давид Бурлюк – поет, художник, організатор виставок та лекцій з футуризму, чия багатогранна діяльність тісно пов’язана з нашим краєм. Про масштабність і унікальність Д.Бурлюка як різнопланового та багатогранного майстра свідчать й його майже 15000 художніх робіт, створених на складному творчому шляху в Україні, Росії, Японії та Америці. 

Познайомитись з творчістю та життєвим шляхом видатного земляка, а також дізнатися більше про український авангард, який за Радянських часів замовчувався чи приєднувався  до російського авангарду, допоможуть видання, представлені на виставці. 

Поети брати Бурлюки. Тонкофінгерпринт : поезії / Давид Бурлюк, Микола Бурлюк; переклав з рос. О.Вертіль. – Київ : Ярославів Вал, 2014. – 264 с. : іл.+ 8 арк. кольор. іл. – Укр., рос. мовами. 

Це перше в історії України видання, яке знайомить вітчизняного читача з творчістю відомих поетів братів Бурлюків. Давид Давидович - уродженець хутора Семиротівка під Лебедином на Сумщині - один з батьків російського футуризму в поезії і живописі, відома постать у світовому мистецтві. Його рідний брат Микола (народився в полтавській Котельві) - також активний учасник руху кубофутуристів, залишив по собі цікаву й оригінальну творчу спадщину.

"Тонкофінгерпринт" - видання-білінгва: вірші друкуються і в оригіналі, і в перекладі. Це перша спроба відтворити доволі складні тексти двох українців рідною мовою. Як писав Давид Бурлюк, він мав намір перейти на українську, однак так і не встиг. Тож збірку можна вважати здійсненням його мрії.

Авангард [Образотворчий материал] = Avantgarde : Українські художники першої третини ХХ ст.= Ukrainan artists of the first third of the 20th C. : [альбом] / Дмитро Омелянович Горбачов / [координатори проекту: Н. Прибєга, І. Степурин]. – Київ : Мистецтво, 2016. – 319 с.

Автор видання – Дмитро Горбачов, провідний український мистецтвознавець, професор, який багато років присвятив дослідженню феномена українського авангардного мистецтва. У виданні всебічно репрезентовано розвиток авангардного мистецтва в Україні. У ньому подано репродукції понад 300 творів українських майстрів-авангардистів, що нині зберігаються в музеях і приватних зібраннях багатьох країн світу. Серед них праці В. Єрмілова, О. Богомазова, В. і Д. Бурлюка, К. Малевича, О. Архипенка, О. Екстер, В. Меллера, В. Пальмова, М. Синякової, А. Петрицького та багатьох інших художників. У виданні охоплено всі напрями авангардистського руху в Україні – від загальноєвропейських форм (кубізм, футуризм, експресіонізм, сюрреалізм та ін.) до суто національних (народний футуризм селянки Собачко, супрематизм сіл Вербівка та Скопці). В альбомі подано також текстові матеріали – доповіді, виступи, спогади українських художників-авангардистів.

Видання розраховане на спеціалістів та широке коло читачів.

Що це взагалі таке? : 150 років сучасного мистецтва в одній пілюлі / Вілл Ґомперц ; пер. з англ. Л. Белея, І. Зайцевої, А. Корягіної. - Київ : ArtHuss, 2017. - 528 с.  

Що таке сучасне мистецтво? Чому ми його любимо або ненавидимо? І чому це коштує стільки грошей? 

Автор дає відповіді на ці та інші непрості  й неоднозначні питання на зразок: чому першим революціонером від мистецтва слід вважати Поля Сезанна, і як його художні пошуки вплинули на мистецтво ХХ століття; як треба дивитися на «Чорний квадрат» і що в ньому бачити; чому розрізи на шматку білого паперу – це мистецтво. І робить це, по-перше, зрозуміло, досить простою мовою, а по-друге – дотепно.

Через сотні прикладів Ґомперц формує нове бачення та усвідомлення сучасного мистецтва, перетворюючи його на «живу» та «жваву» історію, а не мовчазну музейну колекцію.

Давид Бурлюк = David Burliuk : [альбом] / [авт. проекту Л. Волошун ; авт. ст. : Є. Деменок, Д. Горбачов ; ред. А. Волошун ; пер. В. Скринський, А. Волошун]. – Київ : Аукціонний дім "Євро-Арт", 2017. – 168 с.

Здається, не було такого художнього напряму початку ХХ століття, в якому би Давид Бурлюк не випробував своїх сил. При цьому, хоч українець Давид Бурлюк —зірка світового мистецького авангарду, альбом його живопису в Україні досі не виходив. Аж ось нарешті сталося: в Україні вийшов унікальний альбом живопису, який містить дві сотні репродукцій, переважну більшість котрих глядачі бачать вперше.

Зі статті Євгена Деменюка «Давид Бурлюк. Український батько російського футуризму»: «Постать Бурлюка неймовірно масштабна і цікава, а доля його кардинально відрізняється від долі його найближчих товаришів, друзів та однодумців по російському футуризму. Якщо, наприклад, життя Володимира Маяковського дослідники його творчості характеризують як трагедію, то життя Бурлюка, безумовно, це драма, проте драма зі щасливим кінцем. Це драма людини, яка змушена була вибирати між визнанням та славою». 

Видання розраховане на спеціалістів та широке коло читачів.

Художник Давид Бурлюк : [монография] / В.В. Поляков ; [ред. Т.В. Зборовская, Н.Ю. Семенова ; дизайн Д.Г. Мельник]. – Москва : Сканрус, 2016. – 391 с. 

Монографія присвячена творчості знаменитого художника і поета Давида Давидовича Бурлюка. У ній уперше докладно простежуються всі основні етапи довгого творчого шляху "батька футуризму" - від його перших робіт, створених під час навчання в Казанському художньому училищі, до останніх, написаних у студії на Лонг-Айленді. 

Зібрані разом, вони дозволяють гідно оцінити масштаб й унікальність цього багатоликого й різноманітного майстра, що стояв біля витоків формування авангардного мистецтва. Частина робіт у книзі публікується вперше; багатьом картинам, що вважалися втраченими, повернуті їхні імена. Книга містить великий довідковий матеріал, що включає докладну біографію Д.Бурлюка, анотований список згаданих у книзі живописних творів художника, а також фрагменти з його листування з рідними та друзями.

Представники  світового авангарду на Херсонщині: рек. бібліогр. покажч. / Херсон. обл. б-ка для юнацтва ім. Б.А. Лавреньова. Інф.-бібліогр. від. ; [уклад. А.С. Михайлова]. – Херсон : [б. в.], 2019. – 21 с.  

Рекомендаційний бібліографічний покажчик літератури «Представники світового авангарду на Херсонщині» містить бібліографічні описи документів, присвячених відомим представникам мистецького та літературного авангарду, які перебували або працювали на Херсонщині. В покажчику представлені бібліографічні відомості про друковані видання, які знаходяться у фондах Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б.А. Лавреньова та Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки їм Олеся Гончара а також короткі біографічні нариси. 
Матеріал розташований за алфавітом прізвищ митців Місцезнаходження представлених документів можна визначити за допомогою електронних каталогів бібліотек. Покажчик адресовано викладачам, бібліотекарям а також усім хто цікавиться історією культури Херсонщини

Мистецьке різнобарв’я

Літо у розпалі! Традиційно, це час, коли багато сонця, смачних ласощів та вільного часу. Тож, пропонуємо урізноманітнити своє дозвілля вельми цікавим і захоплюючим заняттям - створенням виробів своїми руками. А оригінальних ідей і фантазій  для творчості та способів їх втілення – безліч!

Тільки озирніться навколо, і ви побачите багато речей, які можна використовувати для рукоділля : зношений одяг, зламані побутові прилади, прочитані журнали, перегорілі лампочки і навіть харчові продукти (крупи, макарони). 

Ми пропонуємо книжки, що розкажуть вам, як прикрасити дім і сад, як  зробити дитячі іграшки та незвичайні подарунки; красиві, вишукані, стильні речі, що стануть окрасою будь-якого інтер’єру! 

Вони розкриють секрети і проілюструють поетапно всі процеси народження ваших шедеврів. А зібрали  ми їх у віртуальній виставці «Мистецьке різнобарв’я».

Тож, не баріться! Завітайте у відділ мистецтв Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б.А.Лавреньова та познайомтеся з провідниками у світ дивовижних фантазій і оригінальних ідей для творчості.

Чекаємо на Вас!

 

Ажинер, Вероник.

Садовые цветы, вышитые крестом [Изоиздание] : [альбом] / Вероник Ажинер ; [гл. ред. Н. Джавахидзе ; худож. Э. Новиков ; пер. с фр. С. А. Колесник]. – Харьков : Mikko, 2009. – 159 c. 

Ця книга для поціновувачів квітів, а ще - чудовий подарунок всім шанувальницям витонченої вишивки хрестиком. Автор книги не тільки чудова  майстриня, але й прекрасна художниця: вишиті нею на картинах пелюстки й листочки виглядають, як живі. 

Квіткові композиції, безсумнівно, прикрасять ваш інтер'єр, адже завдяки тому, що кожен розділ присвячений вишивкам у певній кольоровій гамі, ви легко підберете мотив і колір на свій смак. Рукодільниці-початківці можуть спробувати свої сили на невеличких, але не менш вишуканих вишивках, які можна використати як  декорування одягу або дрібних деталей інтер'єру.


 

Блондо, Сильви.

Цветы из ткани канзаши : приемы и техника : [пер. с фр.] / Сильви Блондо ; [отв. ред. Е. Зуевская]. – Москва : Контэнт, 2016. – 30 с. 

Загадковим японським словом "канзаши" насправді називають прикраси для волосся із квітів, які дуже любили красуні країни, де сходить сонце. Зазвичай у давнину їх виконували з живих квітів, але оскільки подібні прикраси були недовговічні, живі квіти замінили на штучні. У наш час словом "канзаши" називають квіти, виконані в японській традиції, але варіанти їхнього використання не обмежуються прикрашанням зачісок, їх сьогодні безліч. Квіти із тканини використовують для виготовлення брошок, шпильок і навіть цілих композицій.  Із книги ви довідаєтеся, які тканини підійдуть для таких прикрас найкраще, як самостійно виготовити шаблони квітів і багато чого іншого.


 

Като, Тереза.

Сказочная фея : [Интерьерная кукла] : техника и пошаговые описания : / Тереза Като ; [отв. ред. Е. Зуевская ; пер. с англ.У. Сапциной]. – Москва : Контэнт, 2016. – 47 с. 

Чарівна текстильна лялька своїми руками - це так просто! Опануйте мистецтво виготовлення інтер’єрних ляльок, і створіть особливу ляльку, яка можливо буде дбайливо передаватися у вашій родині з покоління в покоління. До моделі чарівної казкової феї додаються докладні описи: як створити деталі виразних очей, ідеальне волосся, одяг і численні аксесуари. Книга підходить і для тих, хто лише починає вчитися робити ляльки, і для досвідчених майстрів: вивчите ази, засвойте нові прийоми, сполучайте їх зі своїм неповторним стилем - і ви станете сучасним майстром-лялькарем.


 

Вірченко, Ольга.

Їжачок-хитрячок про чарівний гачок : іграшки : [дітям мол. шк. віку] / О. Вірченко. – Київ : Альфа. – 63, [1] с 

 Зробити перші кроки у плетінні гачком й виготовити кумедні іграшки, занурившись у казковий світ творчості, юним рукодільницям допоможе книга Ольги Вірченко. Завдяки їй, звичайнісінький гачок у руках навіть зовсім юних рукодільниць легко перетвориться на чарівний, здатний творити справжні дива. Прості пояснення та яскраві фотографії допоможуть у плетінні, адже у доступній для молодшого шкільного віку формі подаються докладні інструкції з плетіння і виготовлення іграшок. Малеча почує казочку про Їжачка-хитрячка, який протягом всієї подорожі сторінками книги допомагатиме перетворити процес навчання на захоплюючу та веселу гру.


 

Волосова, Евгения.

Букеты в стиле шебби-шик / Евгения Волосова. – 3-е изд. – Ростов -на-Дону : Феникс, 2015. – 108, [3] с. 

Мистецтво створення реалістичних квітів з полімерної глини - відносно новий напрямок в області декору, що зародилося в Японії й до теперішнього часу набуло велику популярність в усьому світі. Цей вид прикладного мистецтва часто називають такими термінами, як "керамічна флористика", "реалістична флористика", "флористичне ліплення". Унікальні квіткові композиції, створені в цій техніці, - це авторські твори мистецтва, де вручну виліплюються й розписуються олійними фарбами кожен пелюсток, листочок і тичинка квітки. У книзі ви знайдете покрокові майстрів-класи із створення з холодної порцеляни таких квітів,  як троянда, півонія, бузок, ранункулюси, маки, жасмин і багато інших, а також приклади складання квіткових композицій у модному стилі шебі-шик.


 

Друкер, Марина.

Авторская кукла : моделирование и декорирование / Марина Друкер ; [отв. ред. Е. Зуевская] ; пер. с англ У. Сапциной]. – Москва : Контэнт, 2015. – 80 с. 

Художня лялька - це в першу чергу тонка ручна робота й неповторний, продуманий до дрібниць образ.  А кожна лялька автора книги є унікальним витвором: обличчя, сукня, усі інші деталі вона розробляє й виготовляє власноруч. І своїми знаннями майстриня щедро ділиться у своїх виданнях. У книзі дуже докладно описаний кожен крок створення ляльки вашої мрії - від побудови дротового каркаса й методів роботи з  полімерною глиною, що застигає сама, до різних технік декорування вашої ляльки, включаючи клаптикове шиття, фантазійну вишивку й малювання.


 

Ленгина, Юлия.

Ниткография : Рисуем картины нитками / Юлия Ленгина. – Ростов-на-Дону : Феникс, 2015. – 62 с. 

Завжди мріяли малювати, але ні пензлі з фарбами, ні олівці вам так і не вдалося приручити? Тоді варто спробувати щось нове. Автор книги пропонує читачам зайнятися ниткографією. У нашій країні ниткографія стала популярна не дуже давно, але з кожним днем цей новий вид мистецтва знаходить усе більше шанувальників. Ниткографією захоплюються не тільки дорослі, але й діти. Навіть малята в дитячому саду із задоволенням створюють свої перші шедеври. І це не дивно, адже картини, виконані за допомогою кольорових ниток, завжди виходять дуже яскравими й барвистими. Освоївши основи роботи із пряжею й вивчивши техніку виконання ниткографії, ви зможете створювати прекрасні картини й відкриєте в собі талант художника.


 

Моргунова, Клавдия Петровна.

Забавные фигурки из овощей, фруктов и ягод / Клавдия Моргунова. – Донецк : Скиф, 2012. – 64 с. 

Якщо вам потрібні свіжі ідеї, чим здивувати гостей, то у цій книзі  їх дуже багато. Наприклад, як перетворити  огірки - на слонів, помідори - на собак, перці - на левів. На десерт автор радить подати лисенят із груш, кошенят з яблук і т.д. Ці фігурки можна використати як для прикрашання салатів, так й як  окремі страви. 

А якщо ваша дитина відмовляється їсти корисну їжу, ви можете перетворити прийом їжі на гру: завдяки цьому виданню вам не важко буде зробити яскраву гусінь з помідорів й огірків, веселого морквяного зайця, мрійливого бегемота з ківі й т.д. Для виготовлення представлених у книзі моделей вам не знадобляться спеціальні інструменти. Усе, що буде потрібно, - це розрізати й розкласти на тарілках необхідні продукти відповідно до  кольорових фотографій і покрокових інструкцій.


 

Попович, Наталья Юрьевна.

Плетем из газетних трубочек : мебель, корзинки, вазочки : практично, просто, красиво / Н. Ю. Попович ; [дизайнер обл. А. Цепотан]. – Харьков : Кн. Клуб "Клуб Семейного Досуга, 1917. – 95, [1] с. 

Пропонуємо вам нове модне хобі, приступитися до якого ви можете прямо зараз! Адже для плетива з газетних трубочок у вашому будинку напевно найдеться все необхідне: пачка старої макулатури, в'язальна спиця, ножиці, клей ПВА й фарби - акварель, гуаш чи акрил. Трошки терпіння, щоб за допомогою докладних інструкцій заготовити для творчості необхідний матеріал - гнучкий, приємний у роботі й дешевий. А ось вже готові вироби з газетних трубочок ви не відразу відрізните від ротанга! Незабаром  у вашому будинку з'явиться маса потрібних, корисних і гарних речей: яскрава конфетниця "Кавун", кашпо "Черевичок" для улюбленої квітки й затишний будиночок для кішки, великий кошик для столової білизни, мила й практична настільна поличка для дитячої, великодня курочка й навіть плетений журнальний столик, декорований декупажними серветками.


 

Хуг, Вероника.

Забавные и веселые игрушечные звери : вяжем крючком / Вероника Хуг. – Москва : Контэнт, 2016. – 79 с. 

 В’язані іграшки надзвичайно популярні, і цьому є цілком логічне пояснення. Вони завжди асоціюються в нас із затишком, теплом і дитинством і здатні викликати захват не тільки в дітей, але й у дорослих. До того ж, в'язати іграшки - дуже захоплююче й позитивне заняття. І багато хто, закінчивши свою першу іграшку, просто не в змозі зупинитися. Популярний німецький автор Вероніка Хуг пропонує вам зв'язати цілу компанію іграшок різних розмірів - від малюсіньких до великих. Найцікавше, що всі моделі виконуються за єдиним описом і принципом! Тому, зв'язавши першу іграшку, ви зможете догадатися, яким чином робиться наступна модель та як комбінувати різні частини іграшок, керуючись власною фантазією.



«Вишиванка – символ України»

Останні роки вишиванки набули величезної популярності серед українців. Багато хто сьогодні, одягаючи вишиту сорочку, засвідчує свої патріотичні почуття, вказує на приналежність до української нації та її культури, інші бачать в ній уособлення краси нашої України. Для когось вишиванка – це не тільки данина історії, але й модний тренд, адже, за останні роки, коли слово «Україна» було на вустах у всього світу, вишиванка стала ідентифікувати  (ототожнювати) українську націю у світовій спільноті. 

Мовою істориків та етнографів, вишиванка - це елемент національного вбрання, один з найдавніших видів народного мистецтва, символ української культури.

 Для наших предків кожен елемент на вишиваному одязі мав важливе значення та був могутнім оберегом. В нашій країні вишиванка завжди буде актуальною, не залежно від моди, люди носили й носитимуть її. Бо в ній наша сила і зв'язок із предками та майбутніми поколіннями, у вишиванці закарбований код нашої нації, і все більше людей розуміють, що це справжній скарб, символ самоідентифікації у світі.   

Втім, не всі уміють читати значення барвистих візерунків на вишиванках і не завжди знають, яку силу можуть нести вишиті сорочки та вишиті плаття. Обираючи вишиванку для себе чи для рідної людини, зважайте і на колір, і на  візерунок, що на ній зображений. Адже вони відіграють важливе значення. 

Пропонуємо Вашій увазі перелік книг із фондів відділу мистецтв Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б.Лавреньова «Вишиванка – символ України».

Вони відкриють для Вас глибини сивої давнини, звідки йде коренями українська вишивка, поведуть у мандри містами і селами рідної землі, знайомлячи з розмаїттям орнаментів, кольорів і технік, розкриваючи таємниці майстрів вишиванок…

Отже, друзі, будьте сучасними, не залишаючи добрих традицій! 

  Традиційне вбрання українців. Т. 1 : Лісостеп / Оксана Косміна. – Київ : Балтія-Друк, 2008. – 159 с. : іл.

Український національний одяг є яскравим проявом самобутності нашої культури, тож, перша книга  Оксани Косминої «Традиційне вбрання українців» - це видання, що розкриває поетичний образ українських строїв в усьому їх розмаїтті.  

Сучасному читачеві буде цікаво дізнатися, що носили наші бабусі й дідусі, яких канонів краси вони дотримувалися. Ілюстрації видання представляють багато деталей вбрання та аксесуарів автентичного одягу з приватних і музейних колекцій України. 


  Традиційне вбрання українців. Т. 2 : Полісся. Карпати = Polissia. Carpathians / Оксана Косміна. – Київ : Балтія-Друк, [2012?]. – 159 с. : іл.

Книга продовжує знайомити читача з українським народним одягом і присвячена регіонам Полісся та Карпати. Увазі читачів представлене строкате вбрання бойків, лемків, гуцулів, буковинців, закарпатців. Завдяки унікальним зйомкам автентичного вбрання у 22 музеях України та приватних колекціях, усі, хто познайомиться з книгою, матимуть змогу детально розглянути головні убори, взуття, прикраси, аксесуари, оцінити красу вбрання та багатство декору. Книга містить інформацію історико-етнографічного та краєзнавчого характеру; зокрема, особливу увагу зосереджено на символічному значенні елементів народного одягу. Текст видання супроводжує словник термінів, що пояснюють реалії народного побуту початку ХХ ст.


  Вишивання долі : символіка і техніки шитва : [альбом] / Марія Чумарна. – Львів : Апріорі, 2015. – 87 с. : іл. 

"Вишивання долі" - це дослідження української символіки, розкритої Марією Чумарною у книзі "Код української вишивки". Автор в новому ракурсі висвітлює можливості впливу людини на долю, на здоров'я власного тіла, благополуччя сім'ї і роду через повернення до джерел духовного знання наших предків.

Книга допоможе тим, хто практично займається відновленням зразків стародавньої вишивки. У виданні подано 56 видів техніки вишивки, розкладки узорів, які підготувала і систематизувала майстер Віра Чипурко. Книга рекомендована найширшому колу шанувальників українського народного мистецтва.


  Українське народне мистецво : Вишивання і нанизування : [альбом] / Е. М. Литвинець. – Київ : Вища шк., 2004. – 335 с. : іл.

У книзі "Українське народне мистецтво" наведені історико-художні відомості про ручне вишивання і нанизування, орнамент, кольорові поєднання та композицію вишивки. Розглянуті потрібні матеріали, інструменти і пристосування, послідовно викладено технічні прийоми вишивальних швів і способів нанизування, наведено характерні узори. Альбом складено на основi багаторiчного досвiду автора з використанням лiтературних джерел i матерiалiв вивчення музейних колекцiй, зауважень та побажань професiйних i самодiяльних майстрiв. 

Традицiйнi художнi ремесла i промисли - це своєрiдна пам'ять народу, яка зберiгає його духовний досвiд. Тож, знайомство з книгою принесе велике задоволення шанувальникам народної творчостi, буде пiзнавальною та корисною для тих, хто бажає самодiяльно навчитися нанизувати i вишивати.


  Українська вишивка / Тетяна Кара-Васильєва, Алла Чорноморець. – Київ : Либідь, 2005. – 160 c. : іл. 

У багато ілюстрованому виданні повно і широко висвітлено історію розвитку української вишивки, показано роль і місце вишивки в оформленні народного одягу та житла.

Книга знайомить читача з історією української вишивки від X до XX століття. Розгля¬даються особливості самобутньої народної вишивки різних історико-етнографічних регіонів, описуються основні техніки шитва, розкриваються символіка рушників, їхнє значення у святах і обрядах. Крім того, висвітлюються особливості монастирського шитва XVI—XVIII століть, панського середовища XIX століття, звернення митців авангар¬ду до традицій народної вишивки на початку XX століття. Розраховане видання як на спеціалістів, так і на широке коло любителів народного мистецтва.


  Художественное вышивание [Изоиздание] : альбом / Е. О. Гасюк, М. Г. Степан. – 2-е изд. – Київ : Вища шк., 1983. – 104 с. : ил. – На рус. и укр. яз.

В альбомі показано розквіт мистецтва народної вишивки та дано короткий історичний огляд розвитку мистецтва вишивання в Україні, розкрито мотиви українського народного орнаменту. В трьох розділах книги представлена інформація про історичні та етнографічні основи народної вишивки, розглянуті основні мотиви українського народного орнаменту, проілюстровано різноманітність узорів різних районів України. Висвітлені особливості ручного вишивання  та вишивання на машині. Крім того, автором описано різні види мережки, швів, методи вишивання, наведено зразки вишивок для оздоблення виробів і приклади деяких характерних виробів, прикрашених художньою вишивкою та аплікацією. Книга буде корисною для  учнів художньо-промислових училищ, працівників художніх промислів і для всіх, кого цікавить вишивка. 


  Український костюм. Надія на ренесанс [Образотворче видання] / Тамара Ніколаєва. – Київ : Дніпро, 2005. – 3420 с. : іл.

Щедро ілюстрований альбом-монографія присвячено одному з найяскравіших проявів традиційної культури – українському костюму і є результатом тривалої праці автора-дослідника. Український костюм представлений як вагоме історичне явище. У праці використана значна кількість джерел з археології, іконографії, етнографії, образотворчого мистецтва, що дозволило  наочно розкрити історичну та художню цілісність українського костюма. 

Яскраві реконструкції історичного костюму розкривають високий художній рівень культури українців різних епох – Київської русі, Середньовіччя, Бароко, Класицизму, Романтизму аж до нового часу. 

Вбираючи в себе усю палітру вбрання, ця книга передає суть українського характеру, є енциклопедією не лише костюму, а й цілої системи естетичних та етичних цінностей українців.


  Історія української вишивки = History of Ukrainian Embroidery [Образотворче видання] / Тетяна Кара-Васильєва. – Київ : Мистецтво, 2008. – 463 с. : іл.

 Пишно оформлений альбом, що буде цікавий усім, хто не байдужий до мистецтва. Він містить ґрунтовну розвідку відомої дослідниці історії національного одягу Тетяни Кара-Васильєвої. А також безліч чудових репродукцій картин, де є елементи вишивки, і світлин майстерно виконаних візерунків. Книга-альбом повно і всебічно висвітлює основні етапи розвитку української вишивки від часів її зародження до сьогодення, розкриває роль в оформленні одягу, житла, під час різноманітних свят і народних обрядів. У виданні широко представлено унікальні зразки вишивок, виконаних за малюнками Тараса Шевченка, Василя Кричевського, Ганни Собачко-Шостак, представників авангарду початку XX століття, а також сучасних народних і професійних майстрів.


  Український літопис вбрання [Образотворче видання] : кн.-альбом. Т. 2 : XIII - початок XX ст.: наук.-худож. реконструкції / Зінаїда Васіна. – Київ : Мистецтво, 2006. – 448 с. : іл.

Багато ілюстроване видання присвячене традиційному вбранню українців, та розкриває історичний розвиток національного одягу в Україні з XIII і до початку XX століття. Автором і упорядником цього альбому є член Національної спілки художників України Зінаїда Васіна, яка останні десять років присвятила науковому дослідженню історії зародження, формування і розвитку українського народного одягу. 

Книга яскраво відтворює комплекси вбрання усіх верств населення — духівництва, козацтва, знаті, а також городян та селян різних регіонів України. 

Книга насичена прекрасними ілюстраціями знахідок археологічних досліджень, творів образотворчого і декоративного мистецтва. Використані не тільки матеріали українських музеїв, колекцій народного вбрання з приватних збірок США і Канади.



АТО: Сила нескорених

Сьогодні Україна переживає найдраматичніші дні у своїй новітній історії. Ось уже третій рік країна перебуває у стані війни, а мужні сини та доньки захищають нашу свободу та незалежність зі зброєю в руках в антитерористичній операції на Сході України. Ця війна згуртувала наш народ, стала приводом проявити національний дух, силу підтримки, и для багатьох українців зробила поняття патріотизму та власної держави реальною цінністю.

Пропонуємо вашій увазі лише невелику кількість книг, виданих останніми роками та присвячених темі АТО, що зайняли важливе місце в фонді відділу мистецтв Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б.А.Лавреньова.  Автори цих видань спробували передати та показати те, що переживає наша країна останні роки: очима воїнів, волонтерів, журналістів, патріотів… Кількість книг, присвячених АТО постійно зростає, вони чекають на всіх патріотичних та небайдужих читачів!

Военный дневник, 2014-2015 : [Авдеевка, Донецкий аэропорт, Опытное, Пески, Нетайлово, Невельское, Водяное, Карловка] / Александр Мамалуй. – Харьков : Страйд, 2016. – 250 с.

 

Автор книги - Олександр Мамалуй, двічі мобілізований суддя Господарського суду Харківської області. У першу хвилю мобілізації він пішов добровольцем у зону АТО. У складі снайперської роти 93-ї бригади із червня 2014 брав участь у боях під Донецьком. У вересні 2014 і січні 2015 - у Донецькому аеропорту. Сержант Мамалуй залишився в зоні АТО на другий річний строк, і планує продовжити службу. Написаний від імені снайпера з позивним "Юрист", "Військовий щоденник" змальовує події першого року служби Олександра Мамалуя. Книга читається як пригодницька, однак документальна точність не дає читачеві забути, що мова йде про реальних людей і реальні події. Гроші, отримані від тиражу, Олександр Мамалуй планує перерахувати на потреби Харківського військового госпіталю.


Аэропорт : Главная книга о войне, которой не должно было быть, и о героях, которые хотели жить, но умирали : роман / Сергей Лойко. – Киев : Брайт Стар Паблишинг, 2015. – 328 с.

 

Сергій Лойко  - перекладач, письменник, фотограф і військовий журналіст, що  з 2014 року висвітлює війну на сході України. За словами автора, книгу "Аеропорт" він писав про війну між Росією й Україною, а задумав її  під час перебування з "кіборгами" у Донецькому аеропорту в жовтні 2014 року. "Дія роману розгортається протягом  останніх п'яти днів більш ніж 240-денної облоги аеропорту (прообраз Донецького аеропорту). І хоча роман заснований на реальних фактах, це не хроніка й не розслідування. Це художній вимисел, заснований на реальних фактах. «Аеропорт» — це книга про війну, якої не мало бути і про героїв, які хотіли жити, але вмирали… 


Книга перемен : Истории с переднего края / Андрей Цаплиенко ; [дизайнер обл. М. Бочковская]. – Харьков : Клуб Семейного Досуга, 2015. – 252, [2] с.

 

Книга написана кореспондентом ТСН Андрієм Цаплієнком, нагородженим  орденом "За мужність", відомим своїми репортажами з "гарячих" точок, у тому числі із зони АТО. У своїй книзі автор спробував розібратися,  чи була війна на сході України неминучою. "Ця війна була визначена всім нашим життям, всією нашою офіційною історією, брехливою й плаксивою, і всією нашою неофіційною історією, голосною й сумбурною. Ми не хотіли мінятися, і тому вона почалася" - написав Андрій Цаплієнко. Збірник оповідань «Книга перемен» - це спроба розібратися в тому, з чого почалася війна. І  чи скоро перемога…


Цитати Сходу : збірка спогадів 2014-2015 / [упоряд. Могилко С.]. – Черкаси : Третяков О. М., 2015. – 175 с.

 «Цитати Сходу» - це реальні історії, думки, переживання очевидців війни на Донбасі, від бійців та військових журналістів до волонтерів та переселенців. Розповіді, що увійшли у книгу, написали понад 70 авторів з усієї України. Упорядник збірки Сергій Могилко розказав, що знаходив своїх авторів через бійців, волонтерів, через соціальні мережі. Відбирав найкращі розповіді, що найбільше виражали ситуацію, переживання, думки. «Кожна історія – це пазл, завдяки якому можна скласти суцільну картину того, що відбувається на Донбасі». Книгу видали за кошти меценатів, а розповсюджуватимуть безкоштовно.


Книга живих : вірші / Анатолій Марущак. – Херсон : Грінь Д. С., 2016. – 56 с.

 

Збірка віршів херсонського письменника  та журналіста Анатолія Марущака “Книга живих” присвячена захисникам Вітчизни, які відстоюють сьогодні незалежність України. Це данина пам’яті всім українським героям, воїнам АТО.  Ідея написання книги виникла у процесі підготовки серії телевізійних передач “Герої не вмирають”. Анатолій Петрович готував сюжети про наших земляків, передивлявся спогади їх рідних. Зворушливі і дивовижні історії з фронтового життя наших героїв проникли у саме серце поета. Тому і вірші щирі, емоційні, пронизані глибокою вдячністю і батьківською любов’ю до наших захисників. “Книга живих” була видана за підтримки фонду OSEF.


Іловайськ : розповіді про справжніх людей / Євген Положій ; [худож.-оформ. В. А. Боднар]. – Харків : Фоліо, 2015. – 378 с.

 

Книга, написана головним редактором сумської газети «Панорама»  Євгеном Положієм, заснована на документальних свідченнях бійців, що потрапили до "Іловайського котла" у серпні-вересні 2014 року. Автор зібрав розповіді близько ста учасників тих подій і написав 16 вражаючих сюжетів, з’єднавши їх героями в один роман. «Іловайськ» — книга про мужність, неймовірний героїзм і людяність українських вояків і офіцерів, бійців добровольчих батальйонів, батальйонів тероборони. Це книга про війну, яка, як відомо, нікого ще не зробила кращим, натомість, серед крові, вогню та заліза люди залишаються людьми.


Башня / Константин Капошилин. – Херсон : Херсон. гор. тип., 2015. – 123 с.

 

Книга «Башня», написана херсонцем Костянтином Капошиліним,  присвячена українським військовим, які 242 дні тримали оборону Донецького аеропорту від нападів російського агресора. «Башня»  - перше видання молодого автора. За його словами, до його написання підштовхнуло бажання розповісти в художній формі про простих людей, яких назвали "кіборгами", про їхні думки в період запеклих боїв,  героїчні вчинки, що стали нормою життя протягом довгих 242 днів облоги аеропорту. "Тут написано про те, як важливо завжди вірити в те, що ти робиш, коли відстоюєш мир й як важливо цінувати дружбу між народами, думати про кожну живу людину й все людство в цілому", - підкреслює автор.


Вірші з війни : [поезії] / Б. Гуменюк. – Київ : Вид-во Сергія Пантюка, 2014. – 87 с.

Поетична збірка «Вірші з війни» поет та письменника Бориса Гуменюка розповідає, за словами автора,  про «війну і душу».  «Вірші з війни» - це рядки, які пахнуть потом і кров’ю, пилом і димом передової. Це вірші, написані під обстрілами ворожих «Градів», між передсмертними хрипами і стогоном поранених. Cаме за збірку «Вірші з війни» автор отримав літературну премію ім. В. Свідзінського від Ліги українських меценатів. І саме таким поетам віриш, адже Борис Гуменюк вважає своїм кредо «життя як творчість і творчість як життя». Найкращий тому доказ те, що більшість віршів цієї збірки написані під свист ворожої артилерії в с. Піски, де Борис тримав лінію оборони у складі добровольчого батальйону ОУН.


100 днів полону, або Позивний "911" / Валерій Макеєв. – Черкаси : Третяков О., 2015. – 127 с.

Це книга-сповідь волонтера, який пройшов бої на сході України й опинився за гратами у підвалі, де не діють жодні закони і правила, а все будується винятково на людських стосунках. Це ув’язнення стало основою для особливого публіцистичного документа про російсько-українську війну в XXI столітті. Це документальна розповідь про паралельний вимір, який існує в нашому світі за кілька сотень кілометрів. Жорстокі ополченці, російські десантники, психологічні допити, приниження, катування – мало хто після цього виживає. Але він вижив і… написав про це.


Все будет Украина, или Истории из зоны АТО / Олена Степова ; [худож. И. Потапенко]. – Белая Церковь : [б. и.], 2014. – 207, [1] с.

Книга склалася із записів на Фейсбуці: у червні 2014 року на блог-щоденник Олени Степової відгукнулися сотні людей, зараз у її послідовниках і постійних читачах - 20 тисяч чоловік. “Все буде Україна” — це збірка історій про життя на Донбасі упродовж 2014 року. Прихильники таланту Олени стверджують: ці розповіді підіймають завісу реального життя мирних людей, які несподівано потрапили в епіцентр бойових дій. Вона почала писати під час активної фази АТО, щоб побороти свій страх та підтримати усіх, хто був у розпачі через події на Сході: сепаратизм та терористів, які захоплювали міста України. «Не покиньте Донбас, - просить Олена. - Заради тих, хто живе там і не може виїхати, кинути батьків, хворого друга, собаку. Легко виїжджали, кидаючи своїх тварин, а часом і людей, ті, хто заварив цю кашу. Але ті, хто не зрадив Батьківщину – на кого покинути?»


Война на три буквы : хроника противостояния в репортажах и свидетельствах очевидцев / Екатерина Сергацкова, Артем Чапай, Владимир Максаков ; [фото Е. Сергацковой, А. Чапая]. – Харьков : Фолио, 2015. – 381 с.

 

"Війна на три букви" написана авторами Катериною Сергацьковою, Артемом Чапаєм та Володимиром Максаковим, людьми, що безпосередньо побували в "гарячих точках" нашої країни. У книжці опубліковано репортажі та зібрано свідчення очевидців про те, що сталося в Україні в період з 22 лютого 2014 року (втечі Януковича) і до початку 2015-го: про анексію Криму, антитерористичну операцію на Донбасі, що настала за цим, про трагедію в Одесі та повномасштабну війну, яка розгорнулася незабаром після незаконних референдумів і яку назвали трьома буквами: АТО. Автори намагаються розібратися, що ж відбувається насправді, як правильно назвати ці військові дії: антитерористичною операцією, громадянським конфліктом чи російсько-українською війною, яка змінила й Україну, і світ навколо неї.



  "Історія моди - історія життя"

Друзі!

Заглянути за лаштунки модних показів, зрозуміти, що відбувається в майстерні дизайнерів і слідувати модним тенденціям можна різними способами. Але найпростіший  - це прочитати гарну книгу про світ моди. Перед вами – віртуальна виставка нових надходжень – книг про моду, зібраних у відділі мистецтв Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б.Лавреньова, одну половину з яких потрібно читати, а іншу – захоплено розглядати!

На виставці представлені видання з історії костюма й моди, книги з порадами щодо створення іміджу в цілому, а також присвячені сучасному світу жіночого одягу з усіма його напрямами та стилями. На сторінках цих видань можна знайти цікаві історичні факти, роздуми авторів про моду і її знаменитих творців, аналіз змін, що відбуваються у світі одягу, а ще – прекрасні ілюстрації й фотографії.

Запрошуємо на нашу виставку за посиланням!


Майдан Гідності: Україна сьогодні. Європа назавжди.

Рік тому українці знову перетворили столичний Майдан на серце революції. Майдан Незалежності став місцем, де здається, ще вчора звичайні громадяни, наші сучасники, творили нову історію України. Саме тут народилася і сформувалася нова національна ідея – гідне життя в незалежній, сильній, єдиній державі. Всіх тих, хто вийшов на Майдан, об’єднувала віра в європейський вибір країни. Але надію на краще майбутнє багато активістів майдану здобували ціною власного життя…

І хоча сьогодні епіцентр уваги змістився на Схід України, де точаться бої з проросійськими терористами, Майдан для нас не завершився. Він продовжує бути символом активної громадянської позиції українців, символом незламності і відданості своїй країні, народу.  

Пропонуємо Вашій увазі книги про буремні 94 дні Євромайдану: прозу, збірки віршів, журналістських статей. Сьогодні таких видань ще небагато, але вони унікальні. Їх автори – люди різного віку, різних професій: це школярі,  журналісти, блогери, письменники тощо. Всі вони відчули Майдан, жили і дихали його подіями. Тому ці книги – про щирі почуття та справжні людські долі. Майдан – це вже історія, наша з вами історія, яку треба пам’ятати і правду про яку треба знати.  

 

Бердинських, Крістіна.

Є люди : Теплі історії з Майдану / Крістіна Бердинських ; [ред. Ю. Шутенко]. – Київ : Брайт Стар Паблішинг, 2014. – 179, [5] с. : фот. 

Ця книга - блог-щоденник з Інтернету, який автор розпочала під час Євромайдану. Журналістка Крістіна Бердинських, поспілкувавшись 1 грудня на Банковій з двома медичними волонтерами, написала першу історію про них на своїй приватній сторінці у соцмережі. Коли на Банковій пішов газ, ці хлопці побігли надавати швидку допомогу. Автор щодня зустрічала на Майдані таких людей - скромних і водночас упертих і відчайдушних, із різним рівнем доходів та освіти, із Заходу України, зі Сходу, бізнесменів, будівельників, студентів, волонтерів, координаторів гарячих ліній, художників, музикантів - саме вони були енергією та духом цих подій. Крістіна створила сторінку, де почала публікувати історії про майданівців та їхні фото. У щоденнику "Є люди" є записи про смерть і поранення, біль і сум, але також про взаємодопомогу, силу й мужність, натхнення й любов. Згодом  сотні волонтерів перекладали ці розповіді на 17 мов - вони хотіли, щоби світ дізнався, хто насправді стоїть на Майдані, щоб ці історії залишилися не тільки в Інтернеті, а й у пам’яті читачів.


Дичка, Надія.

Знакове світло Майдану : збірка поезій / Н. Дичка ; [фот. С. Богданова ; передм. Н. Ксьондзик]. – Київ : Смолоскип, 2014. – 44, [1] с. : фот.

Майдан — це явище світового масштабу. Він нікого не залишив байдужим. Особливо письменників, у руках яких перо й слово — велика зброя, з якою йдуть, ішли й ітимуть не лише на барикади… «Знакове світло Майдану» — збірка поезій української поетки, члена НСПУ, лауреата премій «Смолоскип» (1995) і «Гранослов» (1996)» та багатьох інших міжнародних і всеукраїнських конкурсів — Надії Дички. Авторка по-філософськи глибоко та по-ліричному чуттєво зображує події, що відбувалися на Майдані у Києві 2013–2014 рр. Збірка розрахована на широке коло читачів.


Євромайдан. Лірична хроніка / [мал. М. Рудської]. – Брустурів : Дискурсус, 2014. – 45, [3] с.

Коли люди пережили шок від перших кривавих подій, гнів помсти й холоднокровність оборони, — почалося глобальне структурне осмислення нової дійсності. Поезія з цієї збірки — одна з перших  спроб зрозуміти, що відбулось. Автори текстів: Маріанна Кіяновська, Євгенія Бильченко, Тетяна Власова, Марина Падалко, Катерина Калитко, Уляна Кривохатько, Борис Херсонський, Єлизавета Жарікова, Павло Коробчук, Марія Ткаченко, Олексій Бик, Микола Чорний, Василь Махно, Марічка Гуменюк, Мар’яна Савка, Карина Тумаєва, Оксана Самуляк, Ліна Абрамова, Богдан Боденчук, Богдан Томенчук, Василь Кузан, Дмитро Андрощук, Вогнедара Січеславська, Елла Євтушенко, Лілія Шауберг, Галина Крук, Яніна Косаковська, Сергій Скальд, Олена Покидько, Олена Герасим’юк.


Євромайдан. Хроніка відчуттів : [колекція есе Тараса Прохаська, Івана Ципердюка, Юрія Андруховича, Сергія Жадана, Юрія Винничука]. – Брустурів : Дискурсус, 2014. – 151, [5] с. : портр.

Події Євромайдану матимуть багато інтерпретацій з поглядів історичного, суспільного, культурного...Вже зараз звучить чимало думок і оцінок. Але на все свій час.  Чи не найцікавіше після кожної історичної епохи  - польові враження. Саме в них найдостовірніші і найцінніші деталі. Ще ліпше, коли це враження не лише людей з досвідом, а й з умінням їх передавати.  Упорядником книги виступив письменник Василь Карп’юк. В кінці видання подано хронологію основних етапів Євромайдану з 21.11.2013 по 22.02.2014 року.


Материнська молитва : українки - героям Майдану : поезії. – Київ : Наш формат, 2014. – 68, [3] с.

У збірці вміщено поезії, присвячені захисникам України — героям Майдану, які були написані в період з листопада 2013 по січень 2014 року. Автори творів – це і відомі поетеси, і звичайні жінки, яким болить доля рідної країни і доля тих, хто став на шлях боротьби за неї. Серед авторів Любов Сердунич, яка, до речі, є редактором книги, Галинка Верховинка, Любов Відута, Тетяна Власова, Наталія Дев’ятко, Тетяна Іванчук, Наталія Крісман, Ярина Мавка, Світлана Макаревська, Оксана Маковець, Надія Марчук, Іванна Осос, Оксана Радушинська, Іванна Стеф’юк, Світлана Тарнавська, Надія Таршин, Галина Фесюк, Тетяна Череп-Пероганич, Людмила Яцура, а також Лідія Анциперова, Любов Долик, Леся Горова, Уляна Дубініна, Патара Бачія, Валентина Попелюшка, Тая Цибульська. У цих віршах усе: материнська молитва, тривога, любов, хвилювання, віра, сподівання, біль… Ці поезії зігріють душу, підтримають волелюбний повстанський дух, додадуть сили і віри у перемогу над злом.


Рудневич, Марко.

Я з Небесної Сотні = Я из Небесной Сотни : повість / Марко Рудневич ; [обкл. Вл. Єрко]. – Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2014. – 360 с.

Герой повісті письменника Марка Рудневича чимось нагадує селінджерівського Голдена Колфілда. 19-річний студент Макс зі Сміли легко й відверто оповідає про своє життя — про навчання, однокурсників, родину, про свою кохану дівчину Іванку, яка вчиться в Києві, а батьки хочуть відіслати її на навчання до Франції... Але стається Майдан, і Макс зі своїм другом-однолітком їде до Києва. Зрештою, це повість про три вирішальні доби на Майдані - тривожні лютневі дні, побачені очима простого хлопця зі щирою душею — Макса зі Сміли.


Стасюк, Ольга Володимирівна.

Не хочу стояти осторонь : Стежками Революції : [поезії] / Ольга Стасюк. – Вінниця : Рогальська І. О., 2014. – 35 с.

“Не хочу стояти осторонь” – таку назву має нова збірка лірики юнацького патріотизму Ольги Стасюк, яка є призером та переможцем міських, обласних, всеукраїнських та міжнародних конкурсів та олімпіад з української мови і творчості Т.Шевченка. Революція гідності 2014 року не могла не зачепити серце дівчини, а тому своїми віршами вона вселяє впевненість у тому, що ця сторінка української історії ніколи не зникне в забутті і нашу країну чекає щасливе майбутнє. 30 віршів, розташованих у хронологічній послідовності, відтворюють картини історичного перебігу подій від часу закінчення Революції до анексії Криму.


Дневник Евромайдана. Кн. 1 : Ноябрь-декабрь 2013 г. – Киев : Саммит-Книга, 2014. – 181, [2] с.

Революції й політичні катаклізми - складний період для кожної країни, у якій відбувалося подібне. В революції події відбуваються щохвилини, суспільство найчастіше не встигає не те що сприйняти й проаналізувати інформацію, але й усвідомити те, що відбувається. Через деякий час забуваються навіть емоції. Це перша книга, яка оповідає про початок революції, охоплює час до початку 2014 року. Вона складена з вибраних статей, опублікованих у період з листопада по грудень 2013 року.



 

Гармонія мережива й паперу

 

Оригінальні вироби з паперу – новий тренд сучасного рукоділля. Поруч із добре відомими техніками (орігамі, аплікація, витинанки) з’явились модні нині аерогамі, жалюзі, кірігамі, квілінг, об’ємний декупаж, паперові тунелі тощо.

І така популярність не дивна, адже папір – один із найдавніших і в той же час найдешевших матеріалів. Здається, потрібно небагато – всього-на-всього: папір, ножиці, гострий ніж і клей. Але який вражаючий результат – від оригінальних подарунків на свято до елегантних прикрас і елементів інтер’єру та милих і корисних дрібничок!

Отже, пропонуємо вам запастись терпінням, матеріалом, інструментом. Покликати на допомогу фантазію і розпочати роботу. Впевнені, з-під ваших рук вийдуть справжні шедеври, адже радість творчості здатна пробудити приховані таланти в кожній людині.

А провідниками і помічниками в цій неповторній атмосфері творчості стануть наші книги.

Успіхів вам, дорогі читачі!

Третьякова, Марина В.

Фігурки тварин з жатого паперу / Марина В. Третьякова ; [фотографії О. Жилін]. – Донецьк : Скіф, 2012. – 64 с. : іл. – (Крок за кроком).

На перший погляд, це — м’які іграшки, до яких відразу ж хочеться доторкнутися. А в дійсності це — справжні витвори мистецтва, майстерно зроблені зі звичайного жатого паперу. У виданні містяться поетапні інструкції та детальні кольорові фотографії процесу виконання фігурок кота, мурахи, пінгвіна, павука, бегемота, курчати і багатьох інших тварин. Завдяки докладним інструкціям ви швидко та із задоволенням зробите будь-який виріб. Але спершу вам потрібно буде ознайомитися з викладеною на початку книги технікою виконання основних елементів моделей.


Шахова, Нина Васильевна.

Художественная аппликация и узоры из бумаги / Н. В. Шахова ; [худож. Е.В.Зарби-Гальчук ; пер. с укр. М.В. Богатыренко]. – Донецк : БАО, 2007. – 48 с. : ил.

Ця книга, присвячена мистецтву аплікації, – своєрідний довідковий посібник, що буде корисним навіть відмінно підготовленим майстрам. Вона містить багато цікавого та корисного матеріалу про різні види аплікації, а також докладні інструкції з малюнками, що допоможуть легко виконати складну аплікацію, навіть якщо у вас немає досвіду в створенні паперових узорів.

Видання може допомогти керівникам кружків художньої творчості при школах, будинках культури, а також учителям праці й батькам.

Цікаво знати! Аплікація - спосіб створення орнаментів або художніх зображень шляхом накладення на тло (папір, дерево або тканина) різнобарвних шматочків тканини, паперу, бусинок, шкіри, хутра,  бісеру,  ниток і навіть сухого листя. Це дуже древній вид художньої діяльності, що виник як спосіб прикрашання одежі, посуду, а також інтер’єру приміщень. Сюжетними ідеями для аплікацій у давнину були образи звірів, птахів, фантастичних істот, сцени полювання, рослини й квіти, а також звичайне повсякденне життя людей. Аплікація - найбільш доступний і легко здійсненний спосіб декорування й виготовлення об'ємних і плоских зображень, саме тому  сьогодні аплікацію активно використовують при навчанні дітей у дитячих дошкільних і шкільних установах й у спеціалізованих художніх навчальних закладах.


Жукова, Ирина.

Куклы-оригами / И. Жукова ; [фотографии О. Жилина]. – Донецк : Скиф, 2011. – 64 с. : ил. – (Шаг за шагом).

У даному виданні розповідається про те, як дорослі та діти можуть легко та самостійно створити унікальну колекцію ляльок з недорогого й завжди наявного в продажі матеріалу – паперу. І це будуть не звичайні пласкі вироби: завдяки використанню дуже популярної на сьогодні техніки модульного орігамі, у вас вийдуть стильні об'ємні ляльки.

Причому створити такі ляльки ви зможете без яких-небудь проблем, адже в книзі містяться покрокові інструкції, детальні схеми й кольорові фотографії процесу виконання кожного виробу. Крім того, у виданні доступно описане виготовлення двох модулів, з яких складаються всі представлені моделі. "Ляльки-орігамі" –  це нові друзі для вас та ваших маленьких майстрів!

Цікаво знати! Орігамі (від японського "складений папір") -  декоративно-прикладне мистецтво складання фігурок з паперу. Мистецтво орігамі походить с давнього Китаю, де й був винайдений папір, однак здебільшого це мистецтво розвивалося в Японії. Спочатку орігамі використовувалося в релігійних обрядах і довгий час цей вид мистецтва був доступний тільки обраним. Класичне орігамі складається з одного квадратного аркуша паперу без застосування клею чи й ножиць, саме тому в Японії орігамі називають "мистецтвом цілого аркуша". Це одне з головних правил орігамі - не додавати та не віднімати нічого зайвого, закон, якому слідують уже багато століть усі творці орігамі. Завдяки цьому даний вид мистецтва вже тисячоріччя вважається найбільш незвичайним й оригінальним.


Чибрикова, Ольга Викторовна.

Удивительные поделки из бумаги и кожи : оригинально, просто, красиво / О. В. Чибрикова. – М. : Эксмо, 2011. – 63 с. : ил. – (Азбука рукоделия).

У будь-якому домі найдуться обрізки шкіри різної товщини, кольору, однакові листівки, старі каталоги з гарними ілюстраціями... Не поспішаєте їх позбуватися, адже це безцінний матеріал для творчості! Автор цієї чудової книги розповість, як з "непотрібних" дрібничок створити витончені й неповторні прикраси для будинку.

 Поряд з новими моделями звичних аплікацій і жалюзі, ви знайдете тут модні й незвичайні техніки: модульне орігамі, "живі картини", квілінг. До того ж ви зможете прекрасно провести вільний час та мати хобі, що полюбиться всій родині. А діти будуть просто в захваті від яскравих, кумедних або казково-тендітних виробів і легкості їхнього виготовлення!

Цікаво знати! Модульне орігамі - особлива техніка складання орігамі, що використовує в процесі складання кілька аркушів паперу й дозволяє створити об’ємну фігуру. Кожен окремий листок складається в модуль за правилами класичного орігамі, а потім модулі з'єднуються шляхом вкладання їх одного в інший, а сила тертя, що з’являється при цьому, не дає конструкції розпастися. Однак у складних виробах об'ємного модульного орігамі обійтися без використання клею не вдається. У техніці модульного орігамі часто виконують різні коробочки, плоскі й об'ємні зірки, об'єкти у формі кулі. Однією з найпопулярніших форм модульного орігамі є кусудама - об'ємне тіло кулястої форми, зібране з паперових квітів.


Галанова, Татьяна Вячеславовна.

Ажурная бумага : техника. Приемы. Изделия : энциклопедия / Т. В. Галанова. – М. : АСТ-ПРЕСС СКД, [2008]. – 93 с. : ил. – (Золотая библиотека увлечений).

Ажурний папір – невже це можливо? Звичайно, всі ми знаємо, що різні види паперу мають різну щільність, але хіба є на світі ажурний папір? Звісно є: таким його можна зробити за допомогою ножиців!

Ця книга наочно й докладно знайомить із оригінальними техніками й прийомами вирізання з паперу. Простота й доступність матеріалу та інструменту плюс набуте вміння й прикладена ретельність дадуть приголомшливий результат – ефектні, неповторні вироби, які прикрасять будь-який інтер'єр!

Цікаво знати! Художнє ажурне вирізання з паперу відоме вже багато століть у багатьох народів, а назву цьому жанру декоративно-прикладного мистецтва дав сам спосіб його створення, адже для того, щоб з'явилася ажурна паперова картинка не потрібно нічого, крім аркуша паперу й ножиць. Від аплікації ажурне вирізання відрізняється тим, що вся робота – це цільний шматок паперу, без склеювання. Вважається, що перші візерунки з паперу з'явилися на батьківщині паперу –  Китаї. Разом з папером вирізання поширилося світом, здобуваючи індивідуальні особливості й характерні види орнаменту в кожного народу. В VІІ столітті воно потрапило до Японії й Кореї, в XІІІ столітті - до Персії, а в XV через Туреччину шовковим шляхом - до Європи. У західній Європі візерунки з паперу стали називати словом "силует" - за іменем Етьєна де Силуета, що захоплювався  вирізанням  фігурок із чорного паперу. У східній Європі ажурне вирізання відрізнялося симетричністю візерунка, рослинними орнаментами. У Росії така техніка називалася вирізка, «вирезанка», в Україні – витинанка. Сучасні роботи, виконані в техніці художнього вирізання з паперу, називають прорізними зображеннями, паперовою графікою, ажурним (філігранним) вирізанням.


Зайцева, Анна.

Квилинг : новые идеи для творчества / А. Зайцева ; [фото, дизайн макета и обл. Н.Долиной]. – М. : Эксмо, 2011. – 95 с.

Квілінг – це вид паперової творчості, який люблять рукодільниці всього світу. Секрет такого успіху простий: скручуючи різними способами різнобарвні паперові смужки, можна створювати речі дивовижної краси! Відомий російський дизайнер, член міжнародної асоціації "Союз дизайнерів" Ганна Зайцева пропонує читачам долучитися до цього чудового мистецтва й на яскравих прикладах розкриває всі секрети майстерності, а моделі, представлені в книзі, нікого не залишать байдужими!


Крейн, Диана Боден.

Фантазии из бумажных лент : миниатюрный квиллинг / Д. Б. Крейн. – М. : Контэнт, 2011. – 48 с. : ил.

 Книга "Фантазії з паперових стрічок" знайомить з технікою скручування паперових стрічок, що стрімко набирає популярність серед рукодільниць усього миру - квілінгом.

Сьогодні рукодільниці декорують у техніці квілінга прикраси, листівки, конверти, подарункове впакування - усе, що завгодно! Книга "Фантазії з паперових стрічок" підійде для читачів будь-якого віку: досвідчені рукодільниці зможуть втілити в цій техніці свої незвичайні ідеї, а в молодших читачів книга розів'є наочно-образне мислення та дрібну моторику. Адже це так просто й красиво, а все, що вам знадобиться, - це паперові стрічки, клей і натхнення!

Цікаво знати! Квілінг – це мистецтво виготовлення плоских або об'ємних композицій зі скручених у спіралі довгих і вузьких стрічок паперу. Техніка створення ажурних композицій зі скручених паперових смуг з'явилася в Європі на рубежі XІV-XV століть. Назва техніки прийшла з англійської мови (від слова "quіll" - "пташине перо"). Саме на кінчики пташиного пір'я середньовічні черниці накручували папір з позолоченими краями й створювали найскладніші орнаменти й прекрасні квіти. Зовні ці вироби нагадували ювелірну техніку – філігрань, тому квілінг ще називають паперовою філігранню. Ця  техніка має багату історію: в XV столітті квілінг уважався мистецтвом, в епоху Відродження – розвагою для світських дам, але потім був незаслужено забутий.


 

 Балетний театр: класична спадщина і пошук нового

Якщо ви бажаєте більше дізнатись про минуле і сьогодення українського та зарубіжного класичного танцю, пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку, присвячену прекрасному і хвилюючому мистецтву – балету.

Представлена література поповнить ваші знання про історію, виникнення та сучасний розвиток танцю, представить вражаюче різноманіття балетних технік. Крок за кроком відомі педагоги-хореографи навчать основам балетної майстерності, а мистецтвознавці познайомлять з видатними балетмейстерами та танцівниками, майстрами, що присвятили своє життя балету. Крім того, зі сторінок пропонованих книжок ви дізнаєтесь більше про взаємозв’язок танцю та інших видів мистецтва, адже балет – це не тільки хореографія, музика, театр, але й кіно, живопис, скульптура, фотографія. Виставка буде цікава і для початківців у світі танцю, і для педагогів та хореографів, а також для всіх, хто цікавиться балетом та хоче дізнатися більше про історію і сучасний розвиток балетного мистецтва. 

 

 Балет : костюм, музыка, танец, история : дет. энциклопедия / К. Кайт ; [К. Касл ; пер. с англ. Е. М. Мамонтовой ; ред. В. Л. Затолокина ; ил. : Т. Вудлей, С. Лининг, Р. Перри]. – М. : Астрель; АСТ, 2001. – 64 c. : іл. – (Детская энциклопедия).

Якщо ви хочете довідатися про чудовий світ балетного танцю, неодмінно прочитайте книгу "Балет". У ній ви знайдете не тільки розповіді про відомих танцівників, хореографів і композиторів, але й захоплюючі й разом з тим професійно точні описи балетних рухів, поз і позицій, костюмів, зачісок і гриму, освітлювальних приладів, реквізитів і декорацій. Д, як вступити до балетної школи, які театри вважаються найбільш знаменитими, хто є хто у світі балету, які сюжети покладені в основу найвідоміших  балетних спектаклів. А ще зможете заглянути за лаштунки й довідатися, як готуються до виступу артисти - танцівники балету.


Балет [Изоиздание] / [пер. с англ. И. В. Павловой ; ред. Н. С. Кочарова]. – М. : Астрель : АСТ, 2003. – 64 c. : ил. 

 Ілюстроване видання призначене для юних читачів і знайомить їх з історією балету, балетною технікою, костюмами і балетним взуттям, знаменитими танцівниками й хореографами, сюжетами відомих балетів, а також містить короткий словник термінології класичного танцю.   


 Балет. Уроки [Изоиздание] : иллюстрир. руководство по офиц. балет. программе / [предисл. А. Сибли ; Royal Academy of Dancing] ; пер.с англ. С. Ю. Бардиной. – М. : АСТ: Астрель, 2004. – 142 c. : ил. 

 Книга, написана за підтримки експертів із всесвітньо відомої "Королівської академії танцю", містить всю необхідну для навчання техніці балету інформацію: від базових позицій до вправ для старших класів. Докладні інструкції доповнені чудовими ілюстраціями. Дане покрокове керівництво призначене для починаючих танцівників як додатковий засіб у навчанні танцю, але крім цього воно поповнює знання про балетну техніку й розкриває перед читачами прекрасний світ танцю.


Волынский, Аким Львович.  Книга ликований : азбука классич. танца / А. Л. Волынский ; [фотографии Д. М. Куликова ; обл. А. Ю. Лапшина]. – СПб. : Лань : ПЛАНЕТА МУЗЫКИ, 2008. – 351 с. + 8 л. ил. – (Мир культуры, истории и философии). 

 Акім Волинський - публіцист, літературний і театральний критик, мистецтвознавець, філософ. Представлене видання - незвичайна книга про класичний танець. Уперше вона вийшла у Ленінграді в 1925 році, але й донині є найбільш повним дослідженням символіки танцювальних поз і рухів. Це підручник танцю, написаний як поема, як філософський трактат, як культурологічне дослідження. Книга буде цікава і фахівцям в області хореографії, теорії культури, мистецтвознавства, і широкому колу читачів, які цікавляться проблемами художньої творчості.


Костровицкая, Вера Сергеевна. 100 уроков классического танца : (с 1 по 8 класс) : учеб. пособие / В. С. Костровицкая. – изд. 3-е, испр. – СПб. : Лань : Планета музыки, 2009. – 320 с. : ил. – (Учебники для вузов. Специальная литература). 

 Віра Костровицька - артистка й видатний педагог. У 1923 р. закінчила Петроградське хореографічне училище, в 1937-1965 роках викладала класичний танець у Ленінградському хореографічному училищі. Книга В.С. Костровицької займає особливе місце серед існуючих посібників з класичного танцю. Уроки тут дані послідовно, відповідно до  програми, а збірник прикладів уроків призначений для всіх класів хореографічних училищ із восьмирічною програмою навчання. 


 Левинсон, Андрей Яковлевич.  Старый и новый балет ; Мастера балета / Андрей Левинсон ; [обл. А. Ю. Лапшин]. – СПб. : Лань : Планета музыки, 2008. – 555 с. : ил. 

 Ця книга, що складається із двох частин, поєднує два твори відомого театрального критика та історика балету Андрія Левінсона - "Старий і новий балет" й "Майстри балету". Перша частина являє собою збірку нарисів, об'єднаних загальним завданням: простежити історичний розвиток форм, з яких створювався балет, і як це відбилося в практичній діяльності й у теоретичному мисленні найбільш відомих представників хореографічної сцени від епохи Відродження до середини XVІІІ століття. Друга частина - огляд і розбір театральних вражень, накопичених автором. Книга рекомендована для широкого кола читачів


 Лопухов, А. В.  Основы характерного танца : [пособие] / А. В. Лопухов, А. В. Ширяев, А. И. Бочаров. – изд. 4-е, стер. – СПб. : Планета музыки, 2010. – 343 с. : ил. – (Мир культуры, истории и философии). 

 Книга, створена талановитими балетмейстерами, танцівниками й педагогами, узагальнює досвід викладання основ характерного танцю в Ленінградському хореографічному училищі (нині - Академії російського балету ім. А.Я.Ваганової). Перше її видання вийшло ще в 1938 році,  однак книга не втратила свого значення як методичного посібника: тут представлені основні рухи танців різних народів і методика їхнього викладання, визначається їхній зв'язок із класичним танцем і відмінності від нього. Посібник призначений для викладачів балетних шкіл і гуртків.


Станішевський, Юрій. Балетний театр України : 225 років історії / Юрій Станішевський. – К. : Муз. Україна, 2003. – 440 с. : іл. + [24] арк. іл. 

 Монографія розповідає про історичний шлях балетного театру України від перших танцювальних вистав у Харкові наприкінці ХVIII століття і до нинішніх досягнень усіх українських театрів та Національного академічного ансамблю танцю імені Павла Вірського. У центрі уваги автора – кращі балети, створені за класичними та сучасними партитурами вітчизняних і зарубіжних композиторів, художні досягнення провідних акторів, балетмейстерів, диригентів, сценографів, аналіз творчих шукань балетних колективів у контексті світового й європейського хореографічного мистецтва. 


 Худеков, Сергей Николаевич. Иллюстрированная история танца [Изоиздание] / С. Н. Худеков ; [науч. консульт. М. Панова ; дизайн М. Приз ; оформ. пер. Е. Шамрай]. – М. : Эксмо, 2009. – 287 с. : ил.

 Унікальне дослідження, написане відомим журналістом, літератором, драматургом, мистецтвознавцем і видавцем Сергієм Худєковим, - запрошення до захоплюючої подорожі в історію танцю. Автор досліджує джерела танцю, життєрадісну оркестрику античного світу, вивчає суворе середньовіччя з його божевільними оргіями відьом й "танцями смерті"; розповідає про сяюче Відродження й про вишукані італійські розваги, про величні салонні танці й про перший французький балет, що відкрив шлях до найдосконалішої форми пластичного мистецтва.


Чеккетти, Грациозо. Полный учебник классического танца / Грациозо Чеккетти ; [пер. с итал. Е. Лысовой]. – М. : АСТ : Астрель, 2008. – 504 с. 

 У цій книзі автор опублікував багатий дидактичний матеріал, напрацьований ним разом з батьком, італійським танцівником-віртуозом, балетмейстером и педагогом Енріко Чеккетті, чиїми учнями були Анна Павлова,  Любов Єгорова, Вацлав Ніжинський, за десятиліття викладання класичного танцю. Видання є прекрасним керівництвом з класичного танцю для всіх світових балетних шкіл. У книгу ввійшли базові теоретичні принципи танцю, а також вправи по раціональному диханню, рухи біля станка, позиції та екзерсис в adagіo, екзерсис в allegro, пуанти, обертання, комбінації й багато чого іншого. Видання розраховане на професіоналів та шанувальників балету.


 

Рукодільний бум

В останні роки у нашій країні спостерігається справжній бум – шалений сплеск інтересу до ужиткового мистецтва та рукоділля. І це не дивно, адже все більше вільного часу люди присвячують своєму хобі, творчості. Відроджуються призабуті види і техніки рукоділля, з’являються нові: квілінг, скрапбукінг, фітоживопис, ганутель, декупаж та інші.  

Сьогодні це модно, стильно, круто! Нестримні фантазії і креативні ідеї любителів рукоділля  нараховують більше ніж 100 новітніх видів та технік, і це ще не межа… Запрошуємо і вас зануритися в атмосферу творчості, вишуканих речей і дивовижних робіт, створених руками досвідчених і зовсім юних майстрів. А провідниками і порадниками у безмежному світі рукоділля стануть, звичайно ж, добрі друзі – книги. Вони навчать, підкажуть, направлять… Пропонуємо перегорнути сторінки деяких з них на віртуальній виставці «Рукодільний бум». А для більш докладного знайомства чекаємо Вас у відділі мистецтв і бажаємо приємного проводження часу за улюбленим заняттям – рукоділлям. Давайте разом зробимо світ яскравим, затишним, теплішим! 

Агапова, Ирина. Мягкие игрушки на любой вкус / И. Агапова, М. Давыдова. – М. : ЛАДА, 2010. – 157 с. : ил. 

 У посібнику запропоновані близько 80 оригінальних моделей м'яких іграшок на будь-який смак – від елементарних виробів з кульки, валика або конуса до складних ляльок і звірів, а також корисних предметів для дому – фігурних сумочок, м'яких лялькових диванчиків і головних уборів. 

Читач довідається про головні правила користування голкою та ножицями, крейдою й навіть праскою. А ще про те, як за півгодини зшити русалку або принцесу, Карлсона або рухливу ляльку-маріонетку, гномика, мавпу, ведмедика, собачку або восьминога, а ще – ошатний пояс або намисто для вечірки, гарний капелюх-соняшник або справжню хутряну муфту. 

Чудова кольорова вкладка з моделями із цієї книжки й докладні викрійки зроблять ваші заняття  шитвом незабутньо захоплюючими. Уміння працювати з тканиною, майстерно володіти ножицями й голкою, набуті навички художнього моделювання, а ще можливість трошки змінити запропоновану викрійку й зшити іграшку на свій смак – все це сприяє розвитку конструкторського мислення, дитячої фантазії, інтуїції, а також нестримної тяги дитини до прекрасного.


Зайцева, Анна.  Декоративные объемные цветы в технике ганутель / А. Зайцева, Е. Моисеева ; [фото, дизайн обл. и верстка Н.Долиной]. – М. : Эксмо, 2011. – 62 с. : ил. – (Азбука рукоделия). 

Декоративні квіти користуються великою популярністю серед майстринь-рукодільниць. Їх виготовляють із різних матеріалів й у різних техніках. Однак ганутель – унікальна техніка, що прийшла до нас із Мальти, і вона, безумовно, заслуговує на особливу увагу. 

У техніці ганутель можна робити різні аксесуари для одягу й навіть біжутерію. Вироби виходять дуже міцними, але при цьому легкими й об'ємними, що дозволяє використовувати їх і для прикрашання інтер'єра, і для створення всіляких прикрас. 

У новій книзі відомого дизайнера Анни Зайцевої і майстрині Євгенії Моісеєвої ви знайдете не тільки докладні й зрозумілі описи самої техніки, але й велику кількість ідей для виготовлення неймовірно гарних квітів! Книга допоможе без особливих зусиль створити надзвичайно привабливі прикраси для себе й для декору помешкання.


Воронина, Галина. Оригинальные подарки в техниках скрапбукинга / Г. Воронина. – М. : Эксмо, 2011. – 79 с. : ил. – (Азбука рукоделия).

 Скрапбукінг (від англ. "scrap" - вирізка й "book" - книга) – мистецтво оригінального декоративного оформлення сімейних або особистих альбомів-історій. Цей вид творчості являє собою спосіб зберігання особистої та сімейної історії у вигляді фотографій, газетних вирізок, малюнків, записів, пам'ятних дрібничок. 

Основна ідея скрапбукінгу – зберегти фотографії й інші пам'ятні речі про які-небудь події на тривалий час для майбутніх поколінь. Познайомившись із цією технікою, ви назавжди вирішите проблему з ексклюзивними подарунками для людей, у яких "усе є", порадуєте рідних і близьких оформленими з душею та виготовленими власноруч листівками, надовго збережете в унікальних альбомах пам'ять про головні події вашого життя. У книзі ви знайдете покроковий курс скрапбукінгу, надихаючі ідеї для творчості й секрети майстерності, які допоможуть вам з легкістю опанувати це популярне рукоділля.


Моргунова, Клавдия. Фигурки животных из природных материалов / К. Моргунова ; [фото, дизайн обл и макета О.Жилина ; ил. Э.Гринько]. – М. : Эксмо, 2011. – 64 с. : ил. – (Азбука рукоделия).

Для виготовлення різних виробів найбільш доступним матеріалом є пластилін, найбільш зручним – папір, а найкрасивішим, безперечно, мушлі. Їм не треба надавати потрібну форму або розфарбовувати у потрібний колір – про це подбала сама природа. Вашій дитині залишається тільки склеїти підходящі мушлі, причому склеїти у вже встановленому порядку – про це подбав автор даної книги. У виданні містяться покрокові інструкції й кольорові фотографії процесу виготовлення різноманітних фігурок тварин. Завдяки цим докладним описам маленький майстер без проблем зробить будь-який  виріб, що сподобався, який потім можна використати як іграшку, прикрасу своєї кімнати або подарунок кращому другові.


Корнилова, Вера Владимировна. Декоративное мыло : Технология домашнего мыловарения : Техника. Приемы. Изделия : энциклопедия / В. В. Корнилова. – М. : АСТ-ПРЕСС КНИГА, 2009. – 111 с. : ил. – (Золотая библиотека увлечений). 

Дуже приємно користуватися милом, до складу якого входять натуральні інгредієнти, однак мало хто знає, що таке мило можна зробити самостійно. Виявляється, виготовляти мило – неймовірно захоплюючий і творчий процес. Придумати форму, вибрати колір, аромат і добавки, що відповідають вашому смаку й oco6ливостям шкіри – не робота, а одне задоволення! Все, що для цього буде потрібно – шматок дитячого мила або мильної основи, інструменти, які є на кухні будь-якої господині, і півгодини вільного часу. Прозоре й матове мило, мило-скраб і мило-мочалка, мило з пелюстками квітів, медом, цедрою й іншими натуральними компонентами – все це ви зможете зробити самостійно, дотримуючись порад Віри Корнилової – майстрині миловаріння, для якої приємне хобі стало головною справою життя. Починайте не вагаючись, адже отриманий результат перевершить всі очікування й покладе початок вашим власним пошукам і відкриттям!


 Зайцева, Анна. Фитоживопись : уроки росписи цветочными лепестками / А. Зайцева, А. Дубасова ; [оформ. Н.Долиной]. – М. : ЭКСМО, 2011. – 63 с. : ил. – (Азбука рукоделия). 

 Щороку  літо приносить нам радість тепла й квітучих полів, але, на жаль, лише до холодів осені. Техніка фітоживопису - новітнього захоплюючого напрямку флористики - допоможе вам зберегти у своєму будинку часточку літа й живої природи навіть у найдужчі  холоди. 

Фітоживопис – це досить новий напрямок флористики, у якому картини повністю створюються із природних матеріалів і виглядають як художні твори. Із книги талановитого дизайнера Анни Зайцевої ви довідаєтеся все про створення картин із природних матеріалів – від грамотної заготівлі матеріалу й побудови виграшної композиції до остаточної обробки та оформлення вашого твору. Крім того, ви знайдете тут два десятки моделей листівок, панно, рамок, підвісок, декоративних тарілок і багато чого іншого з покроковими інструкціями для виготовлення!


Карлсон, Морин.  Делаем куклы / М. Карлсон ; пер. [с англ. С.И.Ананин]. – Минск : Попурри, 2011. – 124 с. : ил. 

Озброївшись полімерною глиною й власною уявою, відомий американський скульптор Морін Карлсон створила цілий світ, населений веселими маленькими чоловічками. І вам це теж цілком під силу! 

У цій чудовій, добрій книзі автор вчить усіх бажаючих робити унікальні глиняні ляльки. Навіть, якщо у вас зовсім немає досвіду ліплення, посібник допоможе крок за кроком освоїти цю зовсім неважку й навіть приємну майстерність. Ви знайдете безліч кольорових ілюстрацій і докладних описів усіх проектів, починаючи від ліплення простих фігурок і закінчуючи більш складними персонажами. Тут є і список необхідних інструментів та матеріалів, і практичні поради та професійні хитрощі. Все це допоможе створити власні неповторні шедеври, які принесуть море радості вам і вашим близьким!


 Зайцева, Анна.  Шелковые ленты : вышитые украшения для вас и вашего дома /  Анна Зайцева ; фото И.Куликова. - М. : Эксмо, 2008. – 136 с. : ил. – (Азбука рукоделия). 

Вишивка стрічками – не тільки на диво гарний вид рукоділля, але й спосіб втілити у життя безліч творчих задумів, не витрачаючи на це величезну кількість зусиль, коштів і часу. 

Стрічками вишивають картини, одяг, предмети інтер'єру, а крім того – найнесподіваніші поверхні. Разом із цією чудовою книгою, написаною одним з найвідоміших  російських авторів з рукоділля Анною Зайцевою, ви зможете на тільки освоїти дивовижний спосіб вишивки, але й навчитеся працювати з об'ємними основами, роблячи вишивку на них. Також ви довідаєтеся, як розробити малюнок для майбутньої композиції, які матеріали й інструменти можуть знадобитися вам у процесі вишивання, як оформити вже готовий виріб, і, звичайно, знайдете безліч цікавих ідей, описаних у вигляді докладних покрокових майстер-класів. 


Зайцева, Анна. Квилинг : новые идеи для творчества / А. Зайцева ; [фото, дизайн макета и обл. Н.Долиной]. – М. : Эксмо, 2011. – 95 с.  

Техніка створення ажурних композицій зі скручених паперових смуг з'явилася в Європі на рубежі XІV-XV століть. Назва техніки прийшла до нас із англійської мови ("quіllіng" - від слова "quіll" - "пташине перо"). Саме на кінчики пташиного пір'я середньовічні черниці накручували папір з позолоченими краями. Вони створювали найскладніші орнаменти й прекрасні квіти. У техніці квілінг прикрашались предмети культу, скриньки для рукоділля й інші витончені дамські штучки. Зовні ці вироби нагадували ювелірну техніку – філігрань, тому квілінг називають паперовою філігранню. 

На сторінках цієї книги ви познайомитеся з різними напрямками квілінгу, навчитеся робити найрізноманітніші елементи й поєднувати їх. Вироби з паперу здаються недовговічними – але тільки на перший погляд. Скручуючи паперові смуги, ви створюєте елементи, які мають достатню міцність. Поширенню цієї техніки сприяла її доступність: матеріали – папір і клей – можна придбати у будь-якому магазині, спеціальних дорогих інструментів для квілінгу теж не потрібно. Трохи практики, гарний смак – і вам доступне створення справжніх витворів мистецтва, які довго будуть радувати вас і ваших близьких.


Галанова, Татьяна Вячеславовна. Ажурная бумага : техника. Приемы. Изделия : энциклопедия / Т. В. Галанова. – М. : АСТ-ПРЕСС СКД, [2008]. – 93 с. : ил. – (Золотая библиотека увлечений). 

Папір – один з найкращих винаходів людства. І навіть сьогодні, у століття комп'ютерних технологій, важко уявити своє життя без шелесту білих або кольорових, щільних і не дуже, текстурних або гладеньких аркушів, що пахнуть свіжою друкарською фарбою. А скільки всього цікавого можна зробити з паперу! Фігурки тварин, кораблики й літаки, будинки й машини. І навіть мереживо. Так, його дійсно можна створити з паперу за допомогою всього лише ножиців! 

Книга "Ажурний папір" Тетяни Галанової познайомить вас із унікальними й оригінальними техніками створення паперового мережива. Ви навчитеся красиво вирізати, і створювати чудові рукотворні ажурні вироби, які можуть стати незвичайною прикрасою будь-якого інтер'єру та подарують незабутні часи натхненної творчої праці. 


Зайцева, Анна. Стильные штучки в технике декупаж / А. А. Зайцева ; ред. М. Соколова. – М. : АСТ-Пресс, 2006. – 87 с. : ил. – (Ручная работа).

Декупаж - це техніка прикрашання різних поверхонь вирізаними з паперу картинками. За допомогою аплікації й особливої обробки поверхні ви отримаєте ефект мальованого фарбами зображення не тільки на дереві, металі, склі, але й на тканині, яку при цьому можна прати й прасувати без шкоди для зображення. 

Автор книги – ведуча майстер-класів, учасник міжнародних виставок і член міжнародної асоціації "Союз дизайнерів" Анна Зайцева просто й доступно розповість про всі тонкощі цієї надзвичайно модної сьогодні техніки, познайомить із методами й прийомами роботи з різними матеріалами для декупажу, розкриє секрети майстерності. У книгу ввійшли як класичні прийоми декупажу, так і зовсім нові авторські розробки. Отже, видання стане у пригоді не тільки початківцям, але й тим, хто захопився цією чудовою технікою давно і всерйоз.


Свешникова, Татьяна Алексеевна. Декорирование природными материалами / Т. А. Свешникова. – М. : АСТ-Пресс, 2009. – 93 с. : ил. – (Ручная работа).

Як подарувати нове життя старому посуду? Як перетворити непотрібні порожні пляшки на ексклюзивні вази? Як створити вишукану картину без фарб і пензлів? Все це можна зробити за допомогою природних матеріалів: крупи, насіння, черепашок, камінців, піску, гілочок, шишок, адже вони приховують у собі необмежену кількість декоративних можливостей. Ці матеріали здатні перетворити оточуючі нас безликі речі на неповторні авторські вироби. Фантазія плюс поради професійних декораторів, зібрані у цій книзі, і ось ви вже власноруч створюєте із звичайних предметів стильні ексклюзивні штучки: вазочку, сувенір, підставку для ручок й олівців, чудовий світильник, що прикрасять ваш інтер'єр, внесуть у нього гармонію природи, якої часом так не вистачає у сучасному житті.



 Мистецьке ревю «Малювання: крок за кроком»

Відкрий в собі художника!

Ви бажаєте прикрасити кімнату квітами, райдугою, зірками, поселити у себе вдома ведмедика, кицьку, тигра або розпочати колекціонувати автомобілі? Все дуже просто: намалюйте їх! Ви запитаєте: як? У цьому вам допоможе віртуальна виставка – мистецьке ревю «Малювання: крок за кроком».

Всі зібрані тут книги присвячені заняттям з живопису і дають відповіді на безліч питань, які виникають під час малювання. Ця цікава та корисна інформація дає можливість зробити перші кроки на шляху в чудовий світ творчості. Посібники містять як базові, так і професійні прийоми малювання людей, тварин, птахів, риб, монстрів, динозаврів, героїв коміксів, дають уявлення про мультиплікаційну графіку.

Уважно прочитайте ці книжки і ви швидко навчитеся вправно й красиво малювати. Трішечки терпіння і фантазії – і ви зможете порадувати всіх своїми чудовими роботами!

 

Шматова, Ольга. Самоучитель по рисованию фломастером и цветными карандашами для детей и взрослых [Изоиздание] : экспресс-курс : обучение с нуля шаг за шагом / Ольга Шматова ; оформ. и макет Е.Ененко ; фото В.Шматовой. – М. : Эксмо, 2009. – 111 с. : ил.

Нова книга Ольги Шматової присвячена використанню кольорових олівців і фломастерів. Спосіб подачі матеріалу, заснований на авторській методиці, робить його зрозумілим і доступним для людини будь-якого рівня підготовки.

Ця книга дає можливість опанувати техніку роботи кольоровими олівцями й фломастерами, навчить вибирати з їхньої величезної безлічі потрібні, найбільш повно використати закладені в них можливості. Будь-який прийом, показаний у книзі, може бути освоєний кожним  незалежно від попереднього досвіду в  малюванні.


 

Вайз М. Цветные карандаши : пособие / М.Вайз : пер. с англ. Е.И.Ильиной. – М. : АСТ : Астрель, 2008. – 64 с. : ил. – (Библиотека художника).

Посібник допоможе вам розвинути свої творчі здібності, перебороти технічні труднощі й освоїти необхідні навички. Книга написана й проілюстрована прекрасним художником, фахівцем у своїй галузі, людиною унікальної кваліфікації, і дозволяє підвищити рівень майстерності будь-якого читача.


 

Занд, Юрген. Основы рисования карандашом : [+ DVD с видеокурсом] / Юрген Занд ; пер.с нем. А.Литвинова. – СПб. : Питер, 2011. – 65 с. : ил.

У книзі "Основи малювання олівцем" секрети реалістичного зображення за допомогою простого олівця розкриває відомий німецький художник й архітектор Юрген Занд. Прості й послідовні уроки дозволять вам легко оволодіти основами малюнка, навіть,  якщо ви ніколи раніше не малювали. На доданому до книги DVD ви знайдете уроки малюнка, у ході яких автор наочно, крок за кроком, пояснює різні техніки малювання, дає практичні поради початківцям і розкриває секрети своєї майстерності.


 

Воскресенская, Евгения Дмитриевна. Рисование карандашом и красками : [+ СD с видеоуроками] / Евгения Воскресенская. – М. : Питер, 2011. – 112 с.

Озбройтеся олівцем і пензлями, візьміть папір або полотно й малюйте - аквареллю, олією, акриловими фарбами. У цій книзі - тільки найбільш корисна інформація: основи малюнка, техніки малювання, поради й секрети професіоналів. Ви навчитеся зображувати квіти й дерева, тварин і птахів, пейзажі й натюрморти. Ви освоїте прийоми затінення й створення текстур, зможете створити власну манеру малювання й неповторний стиль. Пробуйте, експериментуйте, дивіться відеоуроки - і все вийде!


 

Хофманн, Экхардт. Акварель : Пейзаж : [+ DVD с видеокурсом] / Экхардт Хофманн. – СПб. : Питер, 2011. – 64 с. : ил.

Ця книга для тих, хто має базові знання про роботу з акварельними фарбами й хоче освоїти техніку пейзажного живопису, виробити свій власний індивідуальний стиль. Екхардт Хофманн, талановитий аквареліст і викладач, стане вашим кращим наставником і порадником. Крок за кроком ви навчитеся працювати з пензлем, підберете відповідну палітру, опануєте основні техніки й прийоми написання пейзажів, зможете красиво зобразити море, ліс, сади, поля й будь-які інші пейзажі. Ви будете створювати свої власні шедеври, що відбивають ваші враження й творчий стиль. До книги додається курс акварельного живопису на DVD.


 

Рібцун, О.Г. Малювання крок за кроком / О.Г. Рібцун, Ю.В. Рібцун. – К. : Літера, 2011. – 63 с. – (Я - чарівник). – Для використання в дошк. навч. закладах.

Ця книга є чудовим посібником для тих, хто хоче навчити дитину малювати. Малювання розвиває зорову увагу сприйняття, пам’ять, дрібну моторику. У цій книзі матеріал підібраний за ступенем складності — від простого до складного з урахуванням вікових особливостей дітей. Методика ґрунтується на тому, що всі запропоновані зображення містять найпростіші елементи – коло, овал або лінію. Поєднуючи кілька простих елементів дитина отримує малюнок, наближений до реального зображення предмета.


 

Липси Д. Рисуем мультики [Изоиздание] / Дженнифер Липси ; ред. Ю.В.Бржевская. – М. : Никола-Пресс, 2009. – 48 с. : ил. – (Творим с удовольствием).

Якщо ти вже вмієш проводити лінії й малювати прості фігури, у тебе обов'язково вийдуть смішні мультяшні герої, гарні будинки й густий ліс. Відважних суперменів, веселих звіряток, незграбних чудовиськ - малюй усе, що тобі бажається!

Аавтор крок за кроком учить цьому, так що книга буде цікава як зовсім маленьким читачам, так і більш дорослим художникам. 

Малювати мультики - це здорово! Подаруй гарний настрій оточуючим й повеселися!


 

Букин, Денис Сергеевич. Школа граффити [Изоиздание] / Денис Букин, Артем Симонов. – Ростов н/Д : Феникс, 2008. – 37 с. : ил. – (Авангард).

У книзі представлений короткий навчальний курс виконання графіті, що складається з 37 основних елементів, до яких додані детальні алгоритми виконання, рекомендації щодо типу поверхні, логіки малюнка, композиції, використання типів фарб і допоміжних матеріалів. Після проходження цього майстра-класу в читача складеться абсолютно чітке уявлення про всі аспекти графіті-руху й сформується тверда професійна навичка виконання гарних скетчів.


 

Харт К. Как нарисовать персонажей комиксов [Изоиздание] / Кристофер Харт ; худож. М.В.Драко ; пер. с англ. С.И.Драко. – Минск : Попурри, 2001. – 141 с. : ил.

Широкому колу починаючих художників-графіків пропонується вичерпна інформація про те, як треба малювати героїв коміксів й мультиків. Ви дізнаєтеся, як зобразити чоловіків і жінок, молодих і старих персонажів, а також тварин.
У книзі викладені основні прийоми й правила художників-карикатуристів, які допоможуть створювати цікаві оповідання в картинках. Завдяки знанню цих основ, ви створите чудові комікси, які всім запам’ятаються!   


 

Миллер С. Как рисовать крутые битвы крутых супергероев [Изоиздание] / Стив Миллер ; худож. ред. С.Ващенюк. – СПб. :  Прайм-ЕВРОЗНАК, 2008. – 144 с. : ил. – (Рисую лучше всех!).

Стів Міллер - популярний художник, розроблювач персонажів комп’ютерних ігор, а також автор знаменитих посібників з малювання. Його книги перекладені десятками мов світу. Перед вами - його нова приголомшлива книга з малювання крутих коміксів на захоплюючу тему мистецтва бойових єдиноборств!

Видання включає покроковий посібник із зображення фігур, що іскряться бойовою енергією, і характерів героїв і лиходіїв, нінзя й майстрів кун-фу, віртуозних самураїв, фатальних жінок-воїнів, а також детальні інструкції з досягнення достовірності в зображенні одягу, бойових прийомів і зброї майстрів різних видів бойових єдиноборств.

Книга адресована починаючим і професійним художникам, творцям анімації й комп'ютерних ігор, дизайнерам, рекламістам, видавцям й аматорам коміксів.


 

Миллер С. Как рисовать фантастических динозавров [Изоиздание] / Стив Миллер ; худож. ред. С.Ващенюк. – СПб. :  Прайм-ЕВРОЗНАК, 2007. – 142 с. : ил. – (Рисую лучше всех!).

Новаторський посібник Стіва Міллера, присвячений  винятково фантастичним динозаврам, які привертали увагу художників й інших творчих натур протягом тисяч років.

Насамперед пропонується базовий урок з основ порівняльної анатомії тварин, людини й динозаврів, а потім ви довідаєтеся, як створювати блискучі ілюстрації царствених тварин на тлі доісторичних ландшафтів.  Посібник С.Міллера допоможе вам знайти свій індивідуальний художній стиль малювальння.

 

X